Aandacht voor de bijwerkingen van Mirvaso

Aandacht voor de bijwerkingen van Mirvaso

Het langverwachte middel Mirvaso (ook wel bekend als Sansrosa) door het bedrijf Galderma, is na lang wachten afgelopen september op de Amerikaanse markt gebracht. De verwachting is dat het zeer binnenkort ook beschikbaar zal zijn in Europa. In eerdere nieuwsberichten heb ik mij al afgevraagd wat Galderma had gedaan met de formulering om rebound flushing te voorkomen. Zoals het nu begint te lijken niet veel. Het middel is speciaal ontwikkeld voor de roodheid bij rosacea. Een krant in Fort Worth (Amerika) besteedde onlangs aandacht aan het middel. Sinds het op de markt komen van het middel circuleren er op internetfora een aantal negatieve berichten over de bijwerkingen (namelijk rebound flushing). Een daarvan wordt beschreven in het krantenartikel:

I’m nine days since my last Mirvosa application, and I am still feeling the bad effects from use,” wrote one user. “I used a very small amount for three days, on my nose mostly, spreading it out to my cheeks, but the rebound is affecting my whole face, including my chin, which never flushes. I’m starting to believe that the rebound is over, and that this is going to be a permanent deterioration of my condition due to the inflammation I experienced after I stopped use.”

“Het is negen dagen geleden sinds ik Mirvaso aangebracht heb, en ik ervaar nog steeds de slechte effecten van het gebruik ervan. Ik heb 3 dagen een klein beetje gebruikt, vooral op de neus, maar de rebound heeft effect op mijn hele gezicht, ook op mijn kin waar ik nooit problemen had. Ik begin te denken dat de rebound voorbij is en dat dit een blijvende verslechtering is van mijn huidaandoening als gevolg van de onstekingen nadat ik gestopt ben met het gebruik van Mirvaso.
Het lijkt mij goed om als Nederlandse patienten, af te wachten wat de omvang is van deze bijwerkingen, voordat we naar de dokter rennen om dit middel. Tegen die tijd zal het wel duidelijk moeten zijn lijkt mij.
Een tijdje geleden plaatste ik een nieuwsbericht waaruit bleek dat een deel van de gebruikers van het nieuwe middel Mirvaso te maken hadden met allerlei bijwerkingen. De meest alarmerende daarvan was het rebound effect. Het middel is een gel met het actieve bestanddeel brimonidine tartraat. Dit bestanddeel zorgt er voor dat de bloedvaatjes samen knijpen en daardoor ziet de huid er minder rood uit.
In een nieuw artikel in “Journal of Drugs in Dermatology”, is te lezen dat Mirvaso veilig wordt geacht voor dagelijks gebruik voor tenminste een jaar. Er is niet te lezen hoeveel mensen wel bijwerkingen  ondervonden. Wel is te lezen dat Mirvaso gelijktijdig gebruikt kan worden met andere behandelingen. Dat het aantal bijwerkingen af nam naarmate het langer gebruikt werd. (Het is mij niet geheel duidelijk of dat komt omdat de mensen die wel last hadden van bijwerkingen met het onderzoek gestopt zijn) Dat er geen gewenning optreed. Het middel blijft dus effectief.
Dit is een heel ander geluid dan gebruikers aangeven op het internet. Nou kan het best zijn dat negatieve ervaringen eerder op het internet geplaatst worden dan positieve. Het middel zal in het voorjaar van 2014 waarschijnlijk ook in Nederland te krijgen zijn.
Ik ben heel benieuwd naar de reacties in Nederland.
REACTIES

MirvasoScarlet Red06-12-2013 15:40

wordt ook besproken hoe Galderma, de producent, op de hoogte is gebracht en moet zijn geweest van de standaard rebound die het actieve ingredient, brimonidine, geeft. Ik heb zelf in 2010 een test gedaan met brimonidine voor mijn rosacea, precies dezelfde samenstelling als in Mirvaso, en zie hier de foto’s; erge rebound na eerst heel bleek te worden. scarletnat.blogspot.fr/…/…
Ik raad dit middel af, je kunt de rebound vergelijken met corticosteroide n, iets wat je absoluut niet moet gebruiken met rosacea. Eerst zorgt het voor chemische samentrekking van de bloedvaten en vervolgens krijg je een natuurlijke verwijdering die veel erger is dan normaal.

Citeer

#2MirvasoScarlet Red06-12-2013 15:39

Sommige mensen hebben doorgesmeerd en kregen pas rond dag 3 of 4 deze zware rebound, maar de meeste patienten zeggen dat deze zo erg is en zoveel pijnlijker en roder dan ze normaal zijn, dat ze bang zijn geworden en hun rosacea niet verder willen verslechteren.
Zeer goede opmerking, in deze post (hij is lang maar de moeite waard om door te lezen): rosaceagroup.org/…/…

Citeer

#1MirvasoScarlet Red06-12-2013 15:38

Goede post en fijn dat je kritisch kijkt naar Mirvaso en niet de gesponsorde nieuwsberichten overneemt. Er zijn onderhand al heel veel rosaceapatiente n die Mirvaso hebben geprobeerd en het merendeel heeft erge klachten; rebound, extreme roodheid en flushing ongeveer 8 tot 12 uur na het aanbrengen van Mirvaso.

Reacties  

#5 Goele 19-09-2014 09:49

Iemand zijn geld terug gekregen? Ik wil ook mijn geld terug.

#4 Ha 11-09-2014 04:14

Na kort gebruik van deze gel op aanraden dermatoloog gezicht alleen maar verslechterd brand heel rood soms bijna paars en wat ik daarvoor niet had bultjes in mijn gezicht. Ik heb er spijt vsn dat ik dit middel heb geprobeerd.

#3 linda 31-07-2014 07:41


 Mijn dermatoloog heeft dit mirvaso ook voor geschreven. Het wondermiddel, nou echt niet. Ja de eerste dagen was ik bleek wow wat een verschil. Maar al snel merkte ik dat het savonds niet echt meer werkte. Soms werd ik wakker met zon rood heet hoofd dat ik het er erg benauwd van kreeg vooral met deze hitte. Mijn gezicht bleef eerst bleek zolang ik geen inspanning deed. Maar ja de hele dag stil zitten is ook niet mogelijk. Na een aantal weken merkte ik dat ik zo maar ineens rood werd en dit lang aanhield. Wel een kwartier onder de koude kraan gehouden om het aftekoelen. Op dagen dat ik het er niet op smeerde was het de hele dag rood dus twijfelde om te stoppen. Nu een maand later besluit ik toch te stoppen, ik ben meer rood dan wit gedurende dag en je mag het maar een keer smeren per dag. Hellaas op het internet staan alleen maar slechte ervaringen weinig goede, had gehoopt dat ik dat eerder gelezen had.

#2 Marjolein 07-07-2014 17:47

Heel verstandig dat je er mee gestopt bent!
Heb je je geld terug gekregen?

#1 Nida 04-07-2014 08:07

Mijn dermatoloog heeft ook mirvaso voorgeschreven, echter merkte ik elke keer na insmeren dat het roder werd en de rosacea zich verder over mijn gezich ging verspreiden. Voor mensen die interesse hebben, zou eerst een monster afgegeven kunnen worden. Nu heb ik voor niet-werkende gel 58.90 uitgegeven. Ik ga even verder informeren of ik mijn geld terug kan krijgen.

Nieuws ontvangen?

Berichtje ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op deze site staan?
Schrijf je hieronder in.
(Je krijgt max 1x per maand een mailtje want spam hoort in een blikje en niet in je mail box.)


Een reactie plaatsen

11 + 20 =