Demodex en talgproductie bij rosacea

maandag, 25 november 2013 19:08

Rosacea, zoals we allemaal weten, is een huidaandoening die ook de ogen kan treffen. Een van de mogelijke oorzaken is de demodex mijt. Deze mijt is al in vele onderzoeken in verband gebracht met subtype 2 rosacea. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het wellicht te maken heeft met een bacterie die de mijt bij zich draagt. De Bacillus oleronius. Dit is een gram negatieve bacterie die ontdekt is in 1995. 
De rol van demodex bij subtype 1 rosacea is meer omstreden. Een onderzoek bij mensen met subtype 1 rosacea (ETR) toonde aan dat ook zij vaker dan mensen zonder rosacea, antistoffen hebben tegen de bacillus oleronius. Recent is er een nieuwe publicatie verschenen waarin dit feit nogmaals werd aangetoond. Ook werd bij hen een grotere hoeveelheid demodex gevonden. Nieuw in deze laatste publicatie is, dat er ook gevonden werd dat deze mensen minder talg in hun huid hebben. Het zou kunnen komen omdat de demodex van talg leeft en alles op eet (Nee, dit verzin ik niet)

 

Hoewel een relatie tussen demodex en rosacea interessant is, toont het geen oorzakelijkheid aan. We kunnen dus nog steeds niet vaststellen dat de demodex mijt rosacea veroorzaakt. Daarbij werd bij 27% van de groep rosacea patienten geen antistoffen gevonden, en bij 83% wel. Dus er moeten meer verklaringen zijn voor rosacea.

Nieuws ontvangen?

Berichtje ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op deze site staan?
Schrijf je hieronder in.
(Je krijgt max 1x per maand een mailtje want spam hoort in een blikje en niet in je mail box.)Een reactie plaatsen

11 − acht =