Demodex folliculorum

Verschillende micro-organismen worden in de literatuur geassocieerd met rosacea. Dit zijn onder andere de Helicobacter Pylori, de demodex folliculorum, staphylococcus epidermus en chlamydia pneumonie. Alle onderzoeken die gedaan zijn naar de rol van micro-organismen en rosacea geven geen uitsluitsel. Duidelijk bewijs is er dus niet.

Colorized scanning electron micrograph of Demodex (Demodex folliculorum), tiny parasitic mites that live in the hair follicles of mammals. Their length ranges from .09-.5mm. Magnification: x1500 at 12x12 cm.
Colorized scanning electron micrograph of Demodex (Demodex folliculorum), tiny parasitic mites that live in the hair follicles of mammals. Their length ranges from .09-.5mm. Magnification: x1500 at 12×12 cm.

Demodex

Demodex folliculorum is een mijt die in verband wordt gebracht met rosacea. Het probleem is dat demodex folliculorum in grote aantallen op de huid voorkomt, ook bij mensen zonder rosacea. Het simpelweg vaststellen dat de mijt voorkomt op de huid van iemand met rosacea is dus geen verklaring voor de oorzaak of het verloop van rosacea. Demodex mijt op de huid is voor de meeste mensen geen enkel probleem.

Onderzoekers hebben wel gevonden dat de demodex mijt met een grotere dichtheid op de huid voorkomt bij mensen met rosacea. Het gaat dan om de papupustuleuze vorm. Een conclusie zou kunnen zijn dat demodex het kennelijk prettig vind om op een warme, ontstoken huid te leven. Onderzoekers hebben ook gekeken naar de mijtdichtheid van mensen met acne vulgaris, lupus en subtype 1 rosacea (alleen roodheid). Hier werd deze hoge dichtheid echter niet gevonden.

Het zou dus kunnen zijn dat de demodex op de een of andere manier het immuunsysteem stimuleert tot een ontstekingsreactie en de haarfollikels blokkeert.

Demodex lijkt een bijdragende factor te zijn in de ontstekingsreactie bij mensen met rosacea (subtype 2). Sommigen  zien demodex niet als een factor die bijdraagt maar als “de” oorzaak van rosacea.

Anderen veronderstellen dat het niet de demodex mijt zelf is, die de problemen veroorzaakt bij rosacea, maar de Bacillus Oleronius. De Bacillus Oleronius is een Gram-negatieve bacterie die een symbiotische relatie heeft met de demodex mijt. De bacterie is gevoelig voor bepaalde antibiotica. Dit zou kunnen verklaren waarom antibiotica effectief zijn bij de behandeling van subtype 2 rosacea; antibiotica heeft geen effect op de demodex zelf. Middelen die demodex bestrijden, zoals crotamiton 10 %, zouden hun eventuele werkzaamheid dan ontlenen aan het feit dat daarmee ook de symbiotische relatie met B. Oleronius verstoord wordt.

Omdat er geen relatie is gevonden tussen demodex en vasculaire rosacea is de “ demodex verklaring” alleen niet genoeg om rosacea te verklaren. Er zijn andere factoren die moeten bijdragen. Vreemd genoeg is er recent wel een onderzoek gepubliceerd waarin een relatie is gevonden tussen Bacillus Oleronius en subtype 1 rosacea.

rosacea door demodex

Rosacea door demodex

 

Uit onderzoek zijn een aantal factoren naar voren gekomen die misschien de aanwezigheid van demodex beïnvloeden. In dat onderzoek zijn 96 gezonde mensen onderzocht op de aanwezigheid van demodex folliculorum of demodex brevis (een andere soort). 17,7 % was positief voor demodex. Dit waren vaker mannen (21,9%) en oudere mensen (20%). Het gebruik van make-up gaf een lagere kans op demodex. Het hebben van huisdieren had overigens geen invloed.


Dit is slechts 1 onderzoek naar risicofactoren voor het hebben van demodex. Voordat er echt conclusies getrokken kunnen worden zal er eerst meer onderzoek gedaan moeten worden.

Op het internet zijn verschillende strategieën te vinden om demodex te bestrijden, het is de vraag in hoeverre ze effectief zijn.

Update: Galderma heeft het middel soolantra op de markt gebracht. Dit middel bestrijdt demodex.

Nieuws ontvangen?

Berichtje ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op deze site staan?
Schrijf je hieronder in.
(Je krijgt max 1x per maand een mailtje want spam hoort in een blikje en niet in je mail box.)


Een reactie plaatsen

vijftien + vier =