Kennis van Demodex & Rosacea ‘topje van de ijsberg’?

Ik heb op deze website al veel artikelen met het onderwerp “demodex” geplaatst. In het verleden was demodex als oorzaak van rosacea enigszins taboe. (Want mensen hebben geen last van demodex, ze zijn normaal!)  Ik heb vele mails gekregen van mensen die dit onderwerp met hun huisarts of dermatoloog wilden bespreken, maar deze stond daar niet open voor. Met de komst van het nieuwe middel soolantra is er wellicht verbetering op dit vlak.
Wat nu bekend is over Demodex en rosacea kan slechts het topje van de ijsberg zijn. (niet bekend met demodex: zie onderaan dit artikel meer over dit onderwerp)

 Een nieuwe studie heeft  een onverwachte diversiteit in de bacteriën die in en op de mijten leven gevonden. Ook zijn er verschillenden in de soorten die geassocieerd worden met verschillende subtypes van rosacea gevonden.

 

Demodex, een microscopisch mijt die een normale bewoner van gezonde huid is, wordt in 15 tot 18 maal grotere aantallen gevonden bij rosacea patiënten in vergelijking met proefpersonen zonder rosacea.

Bacterie en demodex


“In een eerste-van-zijn-soort onderzoek” van het microbioom van Demodex folliculorum en Demodex brevis, hebben onderzoekers van Aix Marseille Université in Frankrijk Demodex verzameld  van patiënten met subtype 1 (Erythematotelangiectatic) rosacea en subtype 2 (papulopustular) rosacea. Ook hebben ze demodex verzameld van  controlepatiënten met een gezonde huid. Door DNA-analyse vonden de onderzoekers  in totaal 92 soorten micro-organismen (bacterien), waaronder 36 niet eerder geregistreerd op mensen.

Van de 86 soorten bacteriën die in de mijten werden gevonden vormden zes meer dan de helft van het bacteriële DNA in de monsters:

Propionibacterium acnes,

Staphylococcus epidermidis,

Corynebacterium kroppenstedtii,

Streptococcus mitis,

Propionibacterium granulosum

Snodgrassella Alvi.

Propionibacterium acnes, een bacterie die in verband wordt gebracht met acne, goed voor 25,34 procent van de bacteriën alleen.


Wanneer onderzoekers  de bacteriën vergeleken in mijten van de twee subtypes rosacea, vonden ze significante verschillen in de microbiota van Demodex van subtype 2 patiënten versus die van subtype 1 en gezonde huid. In mijten die leven op  een papulopustulaire rosacea huid, zaten meer Proteobacteria en Firmicutes phyla , terwijl de leden van de Actinobacteria phylum waren afgenomen. De onderzoekers zagen dat het sebum in subtype 2 patiënten bestond uit minder verzadigde vetzuren. Dit suggereert dat verschillen in beschikbare nutriënten van invloed kan zijn op de aard van microbiome mijten (NB zit me ineens af te vragen of dit een reden kan zijn dat sommige mensen baat hebben bij een “rosacea” dieet)


Het onderzoek leverde vele verrassingen, waaronder de eerder genoemde Snodgrassella Alvi, een bacteriesoort eerder geïdentificeerd in de darmen van bijen.(!!)  De onderzoekers hebben zelfs Bartonella quintana geïdentificeerd , een bacterie geassocieerd met loopgraaf koorts in de Eerste Wereldoorlog soldaten, in een subtype 1 patiënt. Opvallend ontbrekende was echter bewijs van Bacillus oleronius, een van de enige soort die eerder geassocieerd met Demodex en rosacea, hoewel de onderzoekers opgemerkt hebben  dat dit  te wijten kan zijn aan beperkingen van de wijze van DNA-analyse.

De resultaten van deze kleine studie tonen hoe onverwacht diverse menselijke microbiome kan zijn, en illustreren hoeveel nog steeds leren is van verder onderzoek van Demodex en zijn mogelijke rol in de ontwikkeling van rosacea. (mijn verwachtingen van soolantra zijn ineens een stuk hoger)

Verwijzing
1. Murillo N, Aubert J, Raoult D, et al. Microbiota van Demodex mijten van rosacea patiënten en controles. Microb Pathog 2014; 71-72
37-40.

Nieuws ontvangen?

Berichtje ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op deze site staan?
Schrijf je hieronder in.
(Je krijgt max 1x per maand een mailtje want spam hoort in een blikje en niet in je mail box.)


Een reactie plaatsen

11 + 17 =