Nieuwe medicijnen- Oxymetazoline en Brimonidine en meer

Skin & Allergy news besteedt aandacht aan nieuwe behandelingen voor rosacea. Het gaat om de middelen oxymetazoline en brimonidine tartraat.

Brimonidine tartraat 0.5% gel en oxymetazoline crème zijn nieuwe behandelingsmogelijkheden die nog onderzocht worden maar veelbelovend zijn. Brimonidine tartraat 0.5% gel (ook wel bekend als Sansrosa) is verder in zijn ontwikkeling dan het andere middel, deze bevindt zich nog in fase 2.

Het bedrijf dat brimonidine tartraat ontwikkelt (Galderma) heeft bij de Amerikaanse FDA al om goedkeuring voor het middel gevraagd. Dit is belangrijke en hoopvolle informatie voor diegenen die al jaren zitten te wachten op het op de markt verschijnen van Sansrosa.

Beide middelen zijn vasoconstrictors, ze knijpen de bloedvaten samen, waardoor de roodheid minder zichtbaar is. Ze werken tijdelijk. Brimonidine is zelfs zo effectief dat het onder duidelijke instructies moet worden aangebracht, omdat er anders witte strepen ontstaan.

In het artikel in Skin and Allergy news is dr. Fowler aan het woord. Hij heeft sommige van de onderzoeken geleid. Dat de middelen effectief zijn, zal ongetwijfeld. Dr. Fowel is “consultant voor Galderma.

Er zijn mensen die het middel off-label hebben gebruikt tegen rosacea toen de precieze samenstelling bekend werd. De meesten van hen hadden te maken met rebound flushing. Dat betekent veel blozen nadat het tijdelijke middel was uitgewerkt. Dit komt niet naar voren uit de onderzoeken naar brimonidine tartraat. Er wordt zelfs in de eerdere berichtgeving gezegd dat er geen sprake is van rebound flushing onder de proefpersonen.

Update: Brimonidine tartraat is inmiddels op de markt onder de naam Mirvaso.

 

_____________

 

Hoewel er medicijnen bestaan tegen rosacea, zijn ze niet voor iedereen effectief. Het is dan ook bemoedigend om te lezen dat er door meerdere bedrijven aan medicijnen wordt gewerkt.

De Amerikaanse “Pharmaceutical Manufacturers Association” heeft een artikel gepubliceerd (pdf, Engels) met als titel: farmaceutische bedrijven zijn bezig bijna 300 medicijnen te ontwikkelen tegen huidziekten. Negen van deze medicijnen zijn in ontwikkeling voor de behandeling van rosacea.

In het artikel wordt gesproken over fasen van klinisch onderzoek.

Fase 1: De eerste fase waarin medicijnen worden uitgetest op mensen. De medicijnen worden getest op veiligheid. In fase 2 wordt de veiligheid verder onderzocht binnen een grotere groep proefpersonen. Ook wordt de effectiviteit van de medicijnen verder onderzocht. In fase 3 worden zowel effectiviteit en veiligheid getest onder nog grotere groepen proefpersonen. De medicijnen worden ook vergeleken met de huidige medicijnen die nu gebruikt worden voor een bepaalde ziekte of aandoening. Fase 3 is langdurig en kost veel geld. In fase 4 worden de medicijnen wat betreft veiligheid in de gaten gehouden nadat ze op de markt zijn gebracht.

 

Klinische onderzoeken kosten erg veel tijd en het is onmogelijk te voorspellen wanneer ze deze medicijnen op markt brengen.

COL-118 , ook wel bekend als sansrosa.
Bedrijf: Galderma. Dit middel wordt ontwikkeld voor het tegengaan van erytheem (roodheid).De technologie is gebaseerd op Brimonidine.

Het klinisch onderzoek bevind is momenteel  in fase 3.

Het middel is in september 2013 in Amerika op de markt gebracht. Europa zal later volgen. Het is bekend onder de naam Mirvaso.

Update 2014: Het is inmiddels ook op de Nederlandse markt.

Aza Foam
Bedrijf: Intendis
Azelaïnezuur in een “foam” formulering.

Het klinisch onderzoek is momenteel in Fase 2

Er is misschien snel een nieuwe optie voor de behandeling van papulopustulaire rosacea. Azelainezuur in crème vorm bestond al, maar nu wordt er wellicht een nieuw product toegevoegd namelijk 15% azalainezuur “foam” (schuim), zoals te lezen in dit nieuwsbericht. Op het jaarlijkse congres van de ” European Academy of Dermatology and Venereology” werd een onderzoek onder 401 personen gepresenteerd wat het positieve effect aantoonde van deze foam ten opzichte van een controle middel zonder werkzame stof.

Helaas wordt er in het bericht niet uitgelegd of de foam nog voordelen biedt boven de gel of crème.

CLS001
bedrijf: Cutanea Life Sciences
Dit middel is tegen de pukkels en puistjes van rosacea.
Deze technologie is gebaseerd op een antimicrobiele peptide; omiganan pentahydrochloride

licochalcone A
bedrijf: Beiersdorf Research Center
licochalcone A kennen we van de eucerin “anti-redness” producten.

Het klinisch onderzoek is momenteel in Fase 1

?? Galderma


Volgens de patent aanvragen werkt galderma aan een middel gebaseerd op ivermectine

!! maart 2015: Soolantra is op de Amerikaanse markt gebracht
E-0301
Bedrijf: Elorac
Dit middel is waarschijnlijk gebaseerd op Carbamide Peroxide
Het klinische onderzoek is in fase 2
IDP 115
Bedrijf: Valeant Pharmaceuticals
Er is geen verdere informatie te vinden over dit middel.
het klinische onderzoek is in fase 3
V-101
Vicept Therapeutics
Fase 2 is compleet
Dit middel is gebaseerd op oxymetazoline, dit is ook het werkzame bestanddeel in een aantal neusspray’s tegen een verstopte neus. Het is dus een vasoconstrictor. Het zal bedoeld zijn tegen de roodheid van rosacea.

Multistat (patent fase)

 

Sig990–

 

Het farmaceutische bedrijf Argyle Therapeutics, Inc., (“Argyle”), gaat de samenwerking aan met Brickell Biotech (“BBI”) om een nieuw middel te ontwikkelen tegen rosacea. Beide bedrijven richten zich op het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe innovatieve dermatologische producten. De samenwerking heeft betrekking op een nieuwe ontstekingremmende verbinding “SIG990”. SIG990 heeft mogelijk het vermogen om zowel de roodheid als de pustules en papulen te behandelen. Er zijn meerdere middelen op de markt voor plaatselijke toediening, maar deze zijn ontwikkeld om maar een van beide symptomen te bestrijden en niet beiden. Een veilig middel voor plaatselijke toediening zou een betere optie zijn voor de behandeling van rosacea.

 

Argyle is een spin-offbedrijf van Signum Biosciences. In het persbericht over de samenwerking tussen beide bedrijven staat niets over wat SIG990 nu precies is. Uit een vrij technisch geschreven samenvatting te vinden op de site van Argyle blijkt dat het gaat om een verbinding die ingrijpt op het moleculaire ziekteproces van rosacea. Het remt onder meer de cytokine productie en de activatie van LL 37 (LL 37 is betrokken bij de activatie van cathelicidine) . Dit klinkt ingewikkeld en dat is het ook. Heel kort samengevat grijpt het in op het natuurlijk immuunsysteem van de huid. Meer lezen over het immuunsysteem van de huid zie vitamine d en rosacea en het artikel over cathelicidine. De eerste uitkomsten van de onderzoeken naar deze nieuwe verbinding laten zien dat het geen huidirritatie veroorzaakt.

 

Hoe lang het duurt voordat SIG990 op de markt is, is niet te zeggen. Onderzoeken naar nieuwe medicijnen duren lang (jaren). Hier kun je meer informatie over de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen rosacea vinden.

_______________

dinsdag, 16 juli 2013 05:33

 

Signum Dermalogix, eerder bekend onder de naam Signum Biosciences mag verder met het onderzoek naar SIG990. De Amerikaanse FDA vond het veilig genoeg om klinische onderzoeken te starten. Dit betekent dat het middel in de eerste fase van onderzoek terecht is gekomen. Onderzoeken naar nieuwe medicijnen duren lang. Voor een overzicht van alle fasen die een medicijn moet doorlopen kun je hier klikken. Het werkt volgens Signum Dermalogix zowel tegen de roodheid als tegen de pukkels bij rosacea. SIG990 is een vorm van isoprenylcysteine (IPC). Ze hebben zelf ooit aangegeven dat het effectiever zal zijn dan het andere middel in ontwikkeling: Sansrosa. (update: in 2013 is sansrosa op de Amerikaanse markt gekomen onder de naam Mirvaso

Het kan nog lang duren voordat de dokter het middel kan voorschrijven.

Zie ook dit nieuwsbericht van 18-4-2012 over Sig990 voor meer details over wat het precies is.

– Laropiprant

Het bedrijf Merck gaat onderzoek doen naar Laropiprant “MK-0524” als middel tegen matige tot ernstige erythemateuze rosacea. Tevens wordt de veiligheid en verdraagzaamheid er van onderzocht. De mensen die meedoen krijgen gedurende 4 weken het middel of een placebo. Een blik op wikipedia leert dat laropiprant in combinatie met niacine gebruikt wordt om het cholesterol te verlagen in het bloed. Laropiprant heeft zelf geen werking tegen het cholesterol, maar gaat het blozen (flushing) als gevolg van de niacine tegen.Het is een prostaglandine antagonist.

Nieuws ontvangen?

Berichtje ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op deze site staan?
Schrijf je hieronder in.
(Je krijgt max 1x per maand een mailtje want spam hoort in een blikje en niet in je mail box.)


Een reactie plaatsen

een × 4 =