Nog een bacterie

bartonellaquintana
bartonella quintana

Als je deze website regelmatig leest, dan ben je misschien op de hoogte van de controverse rond demodex (huidmijt) en rosacea.

Al heel lang wordt demodex gezien als verdachte bij het ontstaan van rosacea. Het probleem is, dat er geen reden is waarom demodex rosacea kan veroorzaken.

Beetje kromme zin, maar wat ik bedoel te zeggen is, dat iedereen demodex heeft, behalve pasgeboren baby’s. En niet iedereen heeft rosacea. Het is waar dat er bij rosacea soms, niet altijd, meer demodex wordt aangetroffen dan bij mensen met een gezonde huid. Maar is dit een oorzaak of juist een gevolg.  Misschien is een ontstoken huid wel een lekker plekje om te zitten in de belevingswereld van een mijt, en een fijne plek om je voort te planten.  Wie weet.

Onderzoekers doen daarom pogingen om de missende link aan te tonen. Het bleek dat mijten soms bacteriën bij zich hebben die wellicht problemen kunnen geven. Al eerder werd B. Oleronius gevonden in mijten.

Nu is ook Bartonella Quintana aangetroffen in mijten van 1 patiënt met type 1 rosacea. Er waren 13 personen, er was er maar 1 met B. Quintana. Tot nu werd volgens het artikel deze bacterie vooral aangetroffen in luizen. Onderzoekers weten nog niet wat, en of dit iets betekent voor rosacea.

Het is wel bekend uit eerder onderzoek dat 79% van patiënten met subtype 2 rosacea een immuunreactie hadden op de eerder gevonden B. oleronius, ten opzichte van 20% van de mensen zonder rosacea.

Het is dus mogelijk dat demodex symptomen in de hand werkt doordat zij bacteriën bij zich dragen die in sommige mensen een immuunreactie uitlokken.

Bartonella quintana was vroeger bekend als Rochalimaea quintana.(nou ja bekend, bij geleerden denk ik dan, ik had er natuurlijk nooit van gehoord)

Maar hij heeft in ieder geval hele legers loopgravenkoorts bezorgd in de eerste wereldoorlog.

Nou is het onderzoek natuurlijk een beetje ver verwijderd van nuttig. Want we hebben met zijn allen natuurlijk geen loopgravenkoorts. Zelfs die ene persoon met B. Quintana in zijn of haar demodex hebben ze niet onderzocht op loopgraven koorts, dus had ze dat in de verste verte niet. Maar het punt is:

Men heeft nu al 2 soorten bacteriën gevonden in demodex. Wie weet wat ze allemaal bij zich hebben en wat het resultaat daarvan is.


Het feit dat ivermectine (Soolantra) demodexen (zal wel niet het  kloppen mbt spelling)  dood maakt en dat dat rosacea symptomen verbeterd lijkt een pre voor de rol van demodex en of bacteriën van demodex bij rosacea.

 

Nieuws ontvangen?

Berichtje ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op deze site staan?
Schrijf je hieronder in.
(Je krijgt max 1x per maand een mailtje want spam hoort in een blikje en niet in je mail box.)


Een reactie plaatsen

2 × vier =