Rosacea en leeftijd

De meeste mensen verwachten dat huidproblemen in het gezicht stoppen wanneer ze volwassen zijn, en dus is men verbaasd en gefrustreerd door het begin van rosacea. De eerste tekenen van de aandoening kunnen onverwacht komen en gaan. Zonder behandeling kunnen ze erger worden en daardoor een substantiële impact hebben op lichamelijk, emotioneel, sociaal en professioneel vlak.

Maar wanneer krijg je nou rosacea? De medische websites zijn het er over eens. Je krijgt het na je dertigste. Maar betekent dat, dat je het niet kunt krijgen als je jonger bent? En wat als je 67 bent, kun je dan nog rosacea krijgen?

Het antwoord:

Hoewel rosacea kan toeslaan op elke leeftijd blijkt uit een enquête onder 1391 patiënten dat deze chronische en complexe aandoening voor het eerst verscheen:

voor het 30ste levensjaar (17%)

tussen 30-50 jarige leeftijd (44%)

na de 50 ( 39%)

Het is dus, ondanks dat de medische tekstboeken zeggen dat het vooral bij vrouwen tussen de 30 en de 50 begint, niet altijd waar. Dat geldt maar voor de helft van de gevallen. Dus ben je onder de 30, dan kan je ook rosacea ontwikkelen (ik was zelf ongeveer 26). Ben je ouder dan 50? Dan kan het ook rosacea zijn.

Voor veel mensen begint  het als een tijdelijke roodheid op de wangen, neus, kin en voorhoofd die op het eerste gezicht (!)  zou kunnen worden verward met een zonnebrand. Na verloop van tijd wordt de structuur van de huid “ruiger” en kan de roodheid blijvend zijn en kan couperose ontstaan.   Onbehandeld, kunnen bultjes en puistjes zich vaak te ontwikkelen. Maar dat hoeft niet.

Er zijn 4 subtypes onderscheiden, waarvan niet vastgesteld is dat er een voortgang is tussen de subtypes naar verloop van tijd.


In ernstige gevallen, vooral bij mannen, kan de neus gezwollen zijn en overtollig weefsel vormen. (rhinophyma) Deze vorm komt minder vaak voor dan de andere, en dit is niet het “eindstadium”.
Hoewel rosacea niet levensbedreigend is, is het effect ervan op de meest zichtbare deel van het lichaam – het gezicht – emotioneel veeleisend. Het kan het zelfvertrouwen naar beneden halen en ook het voel van eigenwaarde. Rosacea zelf is niet levensbedreigend. Steeds vaker worden onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat het hebben van rosacea meer risico geeft op het ontwikkelen van andere, meer ernstige aandoeningen. Het komt niet door de rosacea. Waarschijnlijk is er een onderliggend proces dat voor rosacea en andere aandoeningen zorgt, maar daar zijn ze nog niet uit.

Het is ook niet zo dat je als je rosacea hebt, je per definitie minder gezond bent. Er zijn genoeg mensen die nooit een andere aandoening ontwikkelen.

Nieuws ontvangen?

Berichtje ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op deze site staan?
Schrijf je hieronder in.
(Je krijgt max 1x per maand een mailtje want spam hoort in een blikje en niet in je mail box.)


Een reactie plaatsen

vier × een =