Wat is rosacea

Rosacea kan veel stress en onzekerheid met zich mee brengen. Wat is het? Waarom heb ik dit, wat is de oorzaak? Wordt het erger? Wat kan ik er tegen doen? Allemaal vragen die je bezig kunnen houden. Antwoorden op al deze vragen (en meer) zijn hier te vinden.

Wat is acne rosacea

Rosacea is een chronische aandoening van de gezichtshuid. Het wordt ook wel acne rosacea genoemd. Dat is echter een verwarrende benaming. Rosacea heeft niets met acne te maken. Het zijn twee verschillende huidaandoeningen.

(Acne) rosacea komt voor op de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. De aandoening wordt gekarakteriseerd door roodheid (erytheem), hevig blozen, teleangiëctasieën (blijvend verwijde bloedvaatjes vlak onder het huidoppervlak) en ontstekingen (pukkels en puistjes).   Andere symptomen zijn een branderig / stekend gevoel en zwellingen van de huid maar ook waterige of geirriteerde ogen. Er zijn 4 vormen van rosacea.

Het is niet precies bekend hoeveel mensen rosacea hebben, maar de schattingen lopen op tot wel 10% van de bevolking. Veel mensen weten niet dat ze rosacea hebben. Dat komt omdat er weinig aandacht voor is en sommige mensen denken dat ze gewoon acne hebben. Er zijn behoorlijk wat aandoeningen die lijken op rosacea. Daarom is het belangrijk (en stap 1) om een goede diagnose te krijgen van een dermatoloog.

Wat is de oorzaak van rosacea?

De oorzaak van rosacea is niet bekend. Er zijn wel een aantal theorieen over de mogelijke oorzaak van rosacea. In de medische literatuur worden ook een aantal risicofactoren genoemd. Een daarvan is geslacht. De huidaandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij mannen is de aandoening vaak wel ernstiger dan bij vrouwen. Andere risicofactoren zijn:

Zelfs als je aan geen van deze kenmerken voldoet kan je rosacea hebben. Het zijn slechts risicofactoren.

Zal het erger worden?

De kans dat rosacea erger wordt als je er niets aan doet is vrij groot. Gelukkig zijn er behandelingsmethoden die bij de meeste mensen met rosacea effectief zijn. Mocht dit voor jou niet het geval zijn, dan zijn er veel mogelijkheden om het onder controle te krijgen en te houden. Vergeet niet dat rosacea een chronische huidaandoening is. Het gaat niet vanzelf over en het kan altijd weer terug komen.

Wat kan je er tegen doen?

Er zijn behandelingen tegen rosacea. Er zijn ook mogelijkheden om naast bestaande behandelingen zelf wat aan je rosacea te doen.


Nieuws ontvangen?

Berichtje ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op deze site staan?
Schrijf je hieronder in.
(Je krijgt max 1x per maand een mailtje want spam hoort in een blikje en niet in je mail box.)


Een reactie plaatsen

tien + vijf =