Dat er een verband is tussen voeding en rosacea is duidelijk. Gekruid eten en hete soep leiden tot blozen, wat de symptomen kan verergeren. Maar hoe ver strekt die relatie tussen voeding en rosacea? Op het internet en in boeken zijn ontzettend veel diëten te vinden die beloven dat je de rosacea symptomen ermee onder controle krijgt. De enige manier om erachter te komen of ze in een individueel geval werken, is door ze uit te proberen; er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs te vinden dat rosacea diëten werken.Al eerder heb ik geschreven over het histamine beperkt dieet, het basisch zuur dieet en over algemene tips met betrekking tot voeding en rosacea. Dan is er nog het rosacea dieet van Brady Barrows, te vinden in het boek rosacea 101 (Engels). In de basis gaat dit dieet over het beperken van koolhydraten en suikers. Het dieet duurt 30 dagen en is volgens een door hem zelf gehouden enquête effectief. En dan is er nog een dieet, het ontstekingsremmende dieet.
Op een Engelstalig blog van een bioloog kwam ik het ontstekingsremmende dieet tegen (The Anti-Inflammatory Diet). Hij schrijft dat dit dieet (in combinatie met een zekere levensstijl) een natuurlijke behandeling (of zelfs genezing) zou kunnen zijn voor rosacea, in theorie dan. Dit klinkt allemaal veelbelovend. Het verfrissende aan zijn blog is, dat hij een hele (weliswaar ingewikkelde) theorie heeft over het ontstaan en voortduren van rosacea.
Een korte samenvatting:
Rosacea is waarschijnlijk “meerdere ziekten” die gerelateerde symptomen hebben. De ontwikkeling van de symptomen is complex. Waarschijnlijk is er dus niet 1 oorzaak voor rosacea, maar zijn er meerdere oorzaken. Al die oorzaken geven allemaal op elkaar lijkende symptomen. Hij noemt onder andere de volgende punten als factoren die mogelijk kunnen bijdragen:
neurotransmitters van gestimuleerde gezichtszenuwen
Enzymen (Kallikreine)
Cytokines (van reacties van bacteriën in de darmen)
Mest cel producten (heparine en protease)
Aangepaste antimicrobiële peptiden (Cathelicidine)
Een paar belangrijke punten die de bioloog maakt zijn:
- Ontsteking in het gezicht en in de darmen zijn bij rosacea betrokken.
- “Vitamine D, omega-3 en anti-oxidanten hebben scala aan responses (soms paradoxaal) die verschillen van individu tot individu. Ze verschillen ook bij de verschillende stadia van rosacea.
- Ontsteking in het gezicht leidt tot abnormale ontwikkeling van bloedvaten en opeenhoping van onder andere lymfocyten leidt tot papulopustulaire rosacea.”
Het blog is de moeite waard om te lezen, maar het leest niet eenvoudig en al helemaal niet als je niet thuis bent in de biologie.
Behandeling met het ontstekingsremmende dieet (en levensstijl)
Het ontstekingsremmende dieet zou de ontstekingsachtergrond in het gezicht moeten stoppen. Deze ontstekingen laten rosacea voortduren. Het zou ook acne moeten tegengaan.
Vitamine D is van groot belang in de cathelicidine productie, het elimineert bepaalde bacteriën, er wordt dan ook aangeraden vitamine D als voedingssupplement te nemen. ( edit; Het is de vraag wat het resultaat hiervan is, aangezien er een verband is tussen de ernst van rosacea symptomen en een verhoogd niveau cathelicidine)
Het elimineren van bronnen van ontsteking, vooral Omega 6 die omgezet wordt in prostaglandine zou de rosacea symptomen moeten reduceren. Omega 6 zit in plantaardige olie. Omega 3 is juist ontstekingsremmend. Er wordt wel een kanttekening geplaatst in ernstige en vergevorderde gevallen van rosacea. Dan kunnen stoffen (zoals Omega 3) die gericht zijn op het verminderen van ontsteking juist leiden tot meer ontsteking. Dit is een paradoxaal effect. Hoe dat precies werkt kun je lezen op zijn blog.
Componenten van het ontstekingsremmende dieet:
- Weinig zetmeel en simpele suikers — insuline en hoge bloedsuikers bevorderen ontsteking. Het is aan te raden om complexe suikers te eten in plaats van simpele (geen zetmeel, alleen in kleine porties en bij voorkeur onverwerkt) Granen zijn vaak een probleem (gluten intolerantie)
- Geen fructose — (sucrose mag wel en is beter dan kunstmatige zoetstoffen)
- Meer omega 3 dan omega 6 — de meeste plantaardige oliën (behalve olijfolie) hebben veel omega 6, dit is ontstekingsbevorderend en moet vermeden worden. Omega-3 ( vis olie) is ontstekingsremmend. Omega 3 supplementen zijn nodig om de bestaande ontsteking te stoppen.
- Geen transvetten — Al deze bevorderen ontstekingen
- Probiotica and prebiotica — De bacteriën in de darmen zijn belangrijk bij het reduceren van ontstekingen.
- Verzadigde vetten (deze zijn gezond)
- antioxidanten — Groente en fruit, koffie en chocola zijn ontstekingsremmende anti-oxidanten.
- Verstandige dagelijkse voedingssuplementen; 1,000 mg vitamine C; 2,000-5,000 i.u vitamine D3 750 mg glucosamine
- Levensstijl componenten, waaronder lichaamsbeweging, mondhygiëne en niet te veel lichaamsvet.
Bron Helaas staat er op het blog geen voedingslijst met wat je wel en niet “moet” eten. Op de volgende pagina kun je een voedingslijst vinden samengesteld uit andere bronnen. (Overigens is er niet altijd consensus over wat je wel en niet moet eten).
Neem supplementen altijd in overleg met een arts, lees bijvoorbeeld dit over omega 3.
Voedingslijst Ontstekingsremmend dieet.
De algemene regel is, dat je meel en suikers (ook kunstmatige zoetstoffen) moet vermijden.
Witte rijst vervangen door bruine rijst. (Wel goed is gerst, rogge, boekweit.)
Groente en fruit
Probeer groente en fruit uit de nachtschadefamilie te vermijden, bijvoorbeeld tomaten en aubergines.
Aardbei | Grapefruit | Sinaasappels |
Ananas (vers) | Guave | Zwarte bessen |
Appels | Kiwi | |
Avocado | Kumquat | |
Bosbes | Limoen | |
Cantaloupe (soort meloen) | Moerbei | |
Citroen | Papaja | |
Cranberry | Perzik | |
Framboos | Rabarber |
Knoflook | Broccoli | Venkel |
Ui | Kool | Raapstelen |
Wortel | Spinazie | Sperzieboon |
Paprika | Spruitjes | Zoete aardappel |
Olijf | Prei | Chinese kool |
Boerenkool | Snijbiet | Erwten |
Vlees , vis etc
Kies zoveel mogelijk voor biologisch (mager) vlees.
Eend | Eieren |
Gans | Kwartel |
Kip | Vinkenlap (rund) |
Fazant | Côte de boeuf |
Wild | Eieren |
Zalm (alleen wilde) | Kabeljauw | Heilbot |
Tonijn | Sardines | Forel |
Haring | Zeebaars | Ansjovis |
Oesters | Koolvis | Makreel |
Vet en Olie
Olijfolie |
Kokosolie |
Organische boter |
Amandel olie |
Avocado olie |
Kruiden etc
Gember | Basilicum |
Tijm | Kurkuma |
Kaneel | Kerrie |
Peterselie | Rozemarijn |
Oregano | Kruidnagel |
Cacao (tenminste 70 %) | Cayenne peper |
Munt |
Noten etc.
Amandelen | Macademia noten |
Walnoten | Lijnzaad |
Hazelnoten | Zonnebloem pitten |
Cashew noten | Paranoten |
Drinken
Thee en water. Meer over het nut en de onstekingsremmende werking van groene thee kun je hier vinden.
Gerelateerde artikelen:
Waarom curcumine ontstekingsremmend werkt
De lichte en donkere kant van kurkuma (BELANGRIJK ALS JE OVERWEEGT SUPPLEMENTEN TE NEMEN)
Omega 3 voor en nadelen en omega 3 en huidkanker
Comments:
RE: “Het” rosacea dieet, het ontstekingsremm ende dieet? — 06-02-2014 22:45
verzadigde vetten — 06-02-2014 20:46
Ik ben het beu — 30-06-2013 12:50
Ellen zei:
In dit artikel verwijs ik naar een blog. De schrijver is cellulair en moleculair bioloog. Over deze tegenstelling schrijft hij dat hij in eerste instantie meeging in die theorie, maar dat hij tot de conclusie is gekomen dat het niet verzadigde vetten zijn die slecht zijn, maar omega 6 in plantaardige olie.
“Saturated fats are your friends. The biomedical literature actually shows that saturated fats are safe and vegetable oil (omega-6) cause inflammation. Most of your calories should come from saturated fats and not carbohydrates. Eat eggs.”