Niacinamide creme en rosacea

Niacinamide wordt al meer dan 40 jaar gebruikt in de dermatologie. Onder meer bij rosacea, acne, autoimmuun dermatosen, en bij de behandeling en preventie van huidveroudering als gevolg van zonlicht.

 

Niacinamide en rosacea

Er is onderzoek gedaan naar het effect van crèmes met niacinamide bij rosacea. De gezichtshuid van mensen met rosacea is vaak hypergevoelig vergeleken met de huid van mensen zonder rosacea. (zie ook de de algemene tips voor huidverzorging). Niacinamide zou in theorie de huidbarrière enigszins moeten kunnen herstellen. Ik vond een artikel over niacinamide crème en rosacea uit 2004 waarin de effecten van niacinamide op de symptomen werden onderzocht en beschreven. Voor het betreffende onderzoek werden twee producten gebruikt. 1 met en 1 zonder niacinamide.

 

Na 2 weken werd bij sommigen de gewone gezichtscrème vervangen door een crème met 2% niacinamide.

Er deden 50 vrouwen mee, twee daarvan hebben het onderzoek niet afgemaakt vanwege huidirritatie door de producten, die niet verbeterde na een aantal weken. De overige vrouwen in de groep die de behandeling volgden konden de crème wel goed verdragen.

De resultaten waren goed.  Na 2 weken was er bij 79,2 % van de vrouwen verbetering te zien en na 4 weken was er bij 95,7% van de vrouwen verbetering te zien. De huid was beter gehydrateerd, en de symptomen van rosacea verbeterden. Vooral het erytheem werd beter na 4 weken behandeling, maar ook ontstekingen, droogheid verbeterden. Het enige symptoom wat niet verbeterde was de gebroken bloedvaatjes, maar dit was naar verwachting.

 

Als je het wilt uitproberen dan is het goed om te weten dat veel commercieel verkrijgbare cremes niet zo veel niacinamide bevatten. Een goede regel is: Hoe eerder het op het ingredienten lijstje voorkomt, hoe meer er in zit. Rosacea-info heeft een creme laten ontwikkelen.

rosa-i-niacinamide-creme

Deze creme bevat 4% niacinamide.

Het bevat geen parfum.

 Niacinamide en Acne

Niacinamide blijkt effectief in de behandeling van acne. Vooral wanneer de acne huid vettig is. Uit onderzoek blijk dat de talg productie minder wordt waardoor acne minder kans heeft.

 

Int J Dermatol. 2013 Aug;52(8):999-1004. doi: 10.1111/ijd.12002. Epub 2013 Jun 20.
Topical 4% nicotinamide vs. 1% clindamycin in moderate inflammatory acne vulgaris.

J Cosmet Laser Ther. 2006 Jun;8(2):96-101.
The effect of 2% niacinamide on facial sebum production.

 

 Niacinamide en huidveroudering

Niacinamide helpt bij bescherming tegen de zon (in combi met zonnebrandcreme)

 

Med Hypotheses. 2003 Apr;60(4):544-5.
Nicotinamide-containing sunscreens for use in Australasian countries and cancer-provoking conditions.

Hautarzt. 2011 Aug;62(8):607-13. doi: 10.1007/s00105-011-2137-6.
[Anti-aging creams. What really helps?].

 

 

Plaats een reactie

vijftien + 14 =