Heb ik Rosacea

Mijn gezicht is in de war! Rood, pukkels, blozen traanogen of allemaal tegelijk.

Het kan zijn dat je je afvraagt waarom je uren na het douchen nog steeds een rood hoofd  hebt.

Of waar die pukkels die geen pukkels zijn vandaan komen.

Of waarom die rode plek op je voorhoofd/ wang/ kin maar niet weggaat

Het kan rosacea zijn.

 

Rosacea is een huidaandoening met de volgende MOGELIJKE symptomen.

  • Roodheid (vooral neus en wangen)
  • Blozen
  • Huidverdikkingen
  • Rode, tranende ogen
  • Pukkels en papels (die laatste zijn een soort pukkels “waar niks uit komt”.)

Er bestaan verschillende subtypes van rosacea. Daarin worden de symptomen die vaak samen voorkomen bij elkaar gevoegd.

subtypes

Type 1: (roodheid en blozen) Rode wangen of neus, of een heel rood gezicht. Dit type bloost gemakkelijk. In eerste instantie is er vaak nog sprake van voorbijgaande roodheid. Dat wil zeggen, je bent rood na het douchen, maar na een paar uur gaat dat wel weer weg. Of je loopt in de koude wind en je wordt knalrood, maar ook dat is na een paar uur weer weg.  Als de rosacea zich verder ontwikkelt, dan kan het zijn dat het gezicht rood blijft. Vaak is de huid heel gevoelig voor cosmetica en andere invloeden van buitenaf.

Type 2: (roodheid en pukkels) Roodheid in het gezicht, samen met pukkels en bultjes. De roodheid wordt minder op het moment dat het aantal ontstekingen (en pukkels en bultjes) minder wordt. Dit type is vaak gemakkelijker te behandelen en vrijwel alle medicijnen op de markt hebben zich op dit type gericht

Type 3: Huidverdikkingen. Dit wordt ook wel bloemkoolneus genoemd. De huid van (meestal de neus is verdikt en dit maakt de neus groter.

Type 4: Ontstoken, rode tranende ogen. Dit type komt vaak samen voor met een van de andere types, maar soms ook alleen.

En dan zijn er eigenlijk nog meer types te onderscheiden, maar die worden (bijna) nooit ergens genoemd op die wiki achtige websites.

Dat is rosacea als gevolg van steroïden of te wel hormoonzalf. Meestal veroorzaakt doordat mensen nog een tube hadden liggen van een eerder bezoek aan de dokter voor iets anders en in alle onschuld dat ook op hun gezicht hebben gesmeerd. De amerikanen noemen dit steroid induced rosacea

Een ander type is “neurogene rosacea” of in het Engels “neurogenic” rosacea. Dit type is eigenlijk type 1 rosacea maar dan met een hoop zintuigelijke input er bij zoals branderigheid, steken prikken en jeuk. (En daar kan je serieus knettergek van worden).

Verder zijn er nog medicijnen die rosacea achtige symptomen kunnen geven.

Wat je moet weten hierover:

Alles kan tegelijkertijd voorkomen, dwz je kan meerdere typen tegelijk hebben.

Op allerlei websites staat dat vrouwen vaker te maken hebben met rosacea dan mannen. Dat zal allemaal wel, maar mannen hebben vaker type 3 (rhinophyma). En het is niet zo dat mannen nooit rosacea hebben anders dan type 3.

Sommige websites zeggen dat je het rond je 30ste krijgt, andere rond je 50ste. Dit zijn allemaal gemiddelden. Ik heb ook gehoord over kinderen die het hebben, hoewel niet heel vaak. Maar staar je dus niet blind op de leeftijdsnorm. Als je nu 23 bent kan het net zo goed rosacea zijn.

[hoorbare zucht] ja maar hoe weet ik nou zeker wat ik heb. Misschien is het wel iets anders, zoals acne of zo.

De enige mogelijkheid voor een goede diagnose is een dermatoloog die weet waar die het over heeft. Dus ga naar de huisarts en vraag een verwijzing.

 

Heb Ik Rosacea Vragenlijst (oftewel Rosascreen)

De diagnose “rosacea” wordt gesteld door de klinische blik van een dermatoloog. Er zijn geen officiële onderzoeken of iets dergelijks die de diagnose bevestigen.

Een aantal Amerikaanse onderzoekers heeft in februari 2016 een eerste aanzet gepubliceerd voor een vragenlijst die kan vaststellen of iemand rosacea heeft.

Deze rosacea vragenlijst heet Rosascreen. De kans is vrij groot dat ze er geld aan willen verdienen, want hij is niet in zijn geheel gepubliceerd. Wel zijn er een aantal sleutel vragen gepubliceerd, inclusief plaatjes waar je al een heel eind mee kunt komen.

De symptomen van pukkels en puisten zijn niet meegenomen in de vragenlijst. Dit is omdat deze symptomen te algemeen zijn en niet bijdragen aan de betrouwbaarheid van de vragenlijst.

Het is vrij duidelijk, als alle antwoorden ja zijn, dan heb je waarschijnlijk rosacea.

In ieder geval moet er een ja zijn op de vragen onder de dikke zwarte titel,.

De originele vragen:

rosascreen rosacea test

rosascreen-stinging-burning-nose

 

 

De vertaalde vragen:

Zijn delen van het gezicht vaak roze/rood

Is dat zo vergeleken met anderen

Is dat zo vergeleken met andere delen van je lichaam

Hebben anderen gezegd dat je gezicht rood is

Heb je couperose

Zijn je ogen rood en geirriteerd

Wordt je gezicht soms zomaar rood (en duurt dat langer dan 5 minuten)

Heb je momenten dat je gezicht warm aanvoelt en dat je het gevoel hebt dat het in de brand staat, prikt en steekt? (en duurt dat langer dan 5 minuten)

Zoals gezegd zijn er meer vragen, maar die zijn niet gepubliceerd door de onderzoekers. En als het antwoord op meerdere van bovenstaande vragen ja is, dan is het sowieso tijd voor een goede diagnose, wat het ook is.

Want rosacea is soms lastig te onderscheiden van andere huidaandoeningen.

Plaats een reactie

acht − vier =