Gevoelige huid? Echt? de herkennings-test

Ik kwam een leuk berichtje tegen (ik kan het helaas niet meer terugvinden) en dat heeft mij aan het denken gezegd.

Elk huidtype kent zijn eigen problemen, maar als je een gevoelige huid hebt, dan heb je veel meer en unieke problemen. Je smeert niet zomaar iets op, dat je toevallig in de kast hebt staan. Je gebruikt niet zomaar een stuk zeep dat op de wastafel ligt omdat je eigen op is. Wanneer je een gevoelige huid hebt, lijkt het soms wel alsof je gezicht zijn eigen persoonlijkheid heeft. Een geirriteerde en chagerijnige persoonlijkheid.

Iedereen en zijn chiwawa  heeft tegenwoordig een gevoelige huid. Het is een algemeen begrip. Maar heb je echt een gevoelige huid?

Kijk eens of je je hierin herkend:

  1. Je bent er achter gekomen dat “een patch” test van levensbelang is.

Waarschijnlijk heb je deze les meerdere keren geleerd. Wanneer je nieuwe cosmetica koopt, eerst altijd even uitproberen op de kaaklijn en langzaam uitbreiden wanneer de huid niet reageert.

Je huid is net als oma, het vind nieuwe dingen uitproberen niet leuk. Het maakt niet uit hoe trendy of goed ze eigenlijk zijn. (of zouden moeten zijn)

2. De verwarring!

Waarom doen ze nou parfum in een prima creme. De ingrediënten check is ok bevonden, er staat op het etiket “voor de gevoelige huid”, het was niet duur. Dus waarom hebben ze het verpest door er parfum aan toe te voegen? Je vraagt je serieus af waarom je gezicht naar madeliefjes moet ruiken.

  • edit-> na ruggespraak met ongeveer 160 gebruikers van de niacinamide creme heb ik besloten dat er NOOIT parfum in komt. In ieder geval zal er altijd een parfumloze variant zijn.

3. Acceptatie!

Er bestaat geen product in de wereld waarvan je huid niet ontstoken raakt. Je hebt een cleanser en een creme die 65% van je huidoppervlakte niet laten ontsteken, maar je voorhoofd, of wangen, tja dat is een ander verhaal. Je hebt geaccepteerd dat er geen product in het universum bestaat dat je voorhoofd niet in vuur en vlam zet. BIJNA

3. B

Je probeert nog steeds allerlei nieuwe producten, maar eigenlijk weet je wel dat dat vragen om problemen is.

Maar je kan er niks aan doen. Je hebt iets gehoord over kokosolie en hoe geweldig dat was en nu wil je het zelf ook proberen. Wie weet, misschien is dat de oplossing!

4. Gefrustreerd

Gefrustreerd dat je je huidproblemen niet kunt verbergen met make up. Daar is het toch voor. Je maakt het probleem alleen maar groter. Die foundation lijkt wel afbijtmiddel. Natuurlijk:  Je kan een masker opzetten, maar dat irriteert waarschijnlijk ook (tenzij die van speciaal katoen was gemaakt)

5. Sensatie

De sensatie dat je een nieuw product hebt gevonden voor de gevoelige huid. Maar die is nog niet gevoelig genoeg voor jouw huid. (wtf)

Je hebt die kleine sample geprobeerd, helemaal goed. Waarom is er dan nu een probleem, nu je 40 euro hebt betaald? Dit is een ziek grapje.

6. Twijfel

Twijfel over wat voor gezichtsbehandeling dan ook. Ze hoeven het woord extractie niet eens te zeggen of je begint al te krabben bij de gedachte dat ze zullen bewerken met allerlei nieuwe producten en al dat gewrijf en gepor.

Je pakt niet een potje van de drogist en gooit die in je winkelmand. Nee! Je kijkt of er gevoelige huid op staat. Maar dat is nog maar het begin. Je leest elk etiket van begin tot eind, op zoek naar “foute dingen”. Je hebt er al zoveel gelezen. je kan ze in je slaap op zeggen. Je weet wat Sodium Lauryl Sulfate betekent.

6b. .  Je slaat het zoeken naar “voor de gevoelige huid” al over, en gaat rechtstreeks naar de inci lijst. Omdat je weet dat het gevoelige huid statement alleen betrekking heeft op alle anderen met een gevoelige huid, maar niet op die van jou.

7. Teleurstelling

De teleurstelling dat ze je favoriete cosmetica product niet meer maken. Erger nog: je komt in de winkel en het enige product waar je tegen kan is “new and improved”. Wederom wtf. Iets kan wel nieuw zijn, maar een verbetering is het nooit.

8. Realisatie

Dat zelfs water soms kan irriteren. Ons lichaam bestaat voornamelijk uit water. In welk universum slaat dit ergens op.

Medeleven

10. Je leefde intens mee met Samantha van Sex and the City toen zij een chemische peeling had laten doen. Je hebt zelf nog nooit een peeling laten doen, maar toen je haar zag, wist je precies hoe dat voelde. Je had misschien zelfs een plaatsvervangende branderigheid in je gezicht.

samanthajonespeel

Uitleggen

11. Aan iedereen uitleggen, voor de miljoenste keer dat je geen zonnebrand hebt, maar gewoon dat je een nieuwe cleanser hebt uitgeprobeerd. En dat is onmogelijk irritant. je hebt een fout gemaakt. Maar je hoeft er niet steeds aan herinnerd te worden.

Gadgets

12. Huidverzorgings gadgets zijn uitgevonden om je te treiteren. Er zijn scrub bortstels waar iedereen het over heeft die gaziljoen keer vibreren en alle viezigheid wegwissen. maar een washandje is ook al een probleem, dus je kan je alleen maar voorstellen wat het effect van zo’n apparaat is. (brrr)

Wakker worden

13. Dat onderbuik gevoel wanneer je wakker wordt en al weet dat je iets op je gezicht hebt gesmeerd voordat je naar bed ging want je beter niet had kunnen doen.

Zelfs wanneer je half wakker bent ben je alert genoeg om het gevoel van een ontstoken gezicht te herkennen. Je gaat onmiddellijk door je je mentale lijst van dingen die je hebt gesmeerd om te bedenken welke de branderigheid in je gezicht veroorzaakt.

Nou ja, als je je er in herkend voor meer dan 20% heb je vast een gevoelige huid.

 

1 gedachte over “Gevoelige huid? Echt? de herkennings-test”

Plaats een reactie

13 + 19 =