Faq Rosacea

Kun je rosacea hebben wanneer je een donkere huid hebt?
Rosacea wordt vaak beschreven als een huidaandoening die vrijwel uitsluitend voorkomt bij mensen met een lichte huidskleur van Noord Europese afkomst. Dit is een onrealistisch beeld. Hoewel rosacea niet vaak voorkomt bij mensen met een donkere huid, is het wel degelijk mogelijk. Het is ongewoon, maar zeker niet zeldzaam. Een dermatoloog van een ziekenhuis in New York zegt dat rosacea bij deze groep vaak wordt aangezien voor acne vulgaris, niet alleen door artsen, maar ook door patienten zelf. Mensen hebben vaak op internet gezocht naar rosacea, maar vinden vaak alleen informatie over rosacea bij mensen met een lichte huidskleur. Ook afbeeldingen zijn moeilijker te vinden. “Ze concluderen dan onterecht dat het geen rosacea kan zijn”. Dit veroorzaakt  frustratie, omdat behandelingen die gebruikt worden voor acne niet helpen, of de klachten erger maken. Volgens deze dermatoloog is behandeling met laser of ipl niet aan te raden, vanwege een hoger risico op verkleuringen van de huid bij donkere huidtypes, zoals hyperpigmentatie.
Is Rosacea besmettelijk?

Nee, je kan rosacea niet aan iemand anders geven. Misschien is het mogelijk dat je het door kan geven via de genen. Maar er is nog geen “rosacea gen” gevonden. De oorzaak van rosacea is waarschijnlijk deels genetisch bepaald. Het komt wel vaker in families voor. (Zie ook oorzaken) Daar komt bij dat rosacea vooral voorkomt bij mensen van Noord Europese afkomst.

Gaat rosacea vanzelf over?

Rosacea is een chronische huidaandoening. Het gaat dus niet vanzelf over. Zonder behandeling is de kans groot dat het juist erger wordt. Met behandeling kan het wel gedurende een bepaalde tijd “weg” zijn. Het komt helaas weer terug. Wanneer is niet te zeggen. Voor veel mensen is stress een belangrijke trigger.

Het antwoord op deze vraag is simpel. Ja, maar niet bij iedereen. Uit een enquête onder 605 patiënten (gehouden door de ‘National rosacea society”) blijkt dat 61 % last heeft van jeuk. Jeuk komt meestal voor op de plaatsen die aangedaan zijn door rosacea, maar het kan ook op andere plekken in het gezicht voorkomen.

Wat kan je tegen de jeuk doen?

Rosacea begint vaak na het 30ste levensjaar. Na het 30ste levensjaar wordt ook de huid van nature droger. Bij rosacea functioneert de huidbarrière niet goed, waardoor de huid nog droger kan worden. Een droge huid, leidt tot jeuk, een branderig gevoel en irritatie. Om de jeuk te verminderen of misschien zelfs helemaal te stoppen, moet je er dus voor zorgen dat de huid niet te droog wordt. Lees deze tips voor een droge huid.

Het behandelen van rosacea met medicijnen kan de jeuk verminderen, omdat het de ontsteking van de huid verminderd.

Vermijdt irriterende stoffen op de huid. Bij een gevoelige huid kunnen verzorgingsproducten leiden tot irritatie en dus jeuk.

Slapen in een warme kamer kan de jeuk erger maken. Zorg dus dat de slaapkamer niet te warm is. Krabben helpt misschien even, maar maakt het op de langere termijn erger.

Er kan een andere aandoening zijn die de jeuk veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld seborroisch eczeem. Deze vorm van eczeem kan samen met rosacea voorkomen, dit is niet ongebruikelijk. De huid is dan rood en schilferig, vooral tussen en rond de wenkbrauwen en in de plooien van de neus. Het kan ook bij de haargrens zitten, op de hoofdhuid en achter de oren. Een arts kan vaststellen of dit aan de orde is.

Meer lezen over jeuk, een branderig gevoel, de huidbarriere en verzorgingsproducten.

Is hard water slecht voor rosacea? Ik heb op internet gelezen dat hard water niet goed is voor de huid?
Hard water vs zacht water
Er is niets bekend over de relatie tussen hard water en rosacea symptomen (voor zover ik weet). Ik heb wel een nieuwsbericht gevonden over het effect van “zacht” water op eczeem bij kinderen:
Het is de ervaring van veel mensen dat zacht water beter is voor de huid dan hard water. Uit een Brits onderzoek naar eczeem bij kinderen tussen de 6 maanden en 16 jaar blijkt dat het zachter maken van het water niet helpt bij de symptomen van eczeem. In hard water zit relatief veel calcium en magnesium. Bij 159 gezinnen installeerden de onderzoekers een systeem wat het water zachter maakte. Na 3 maanden was er geen verschil  ten opzichte van een controle groep van 164 huishoudens.

bron


Hoewel dit nieuwsbericht niet specifiek iets zegt over de relatie met rosacea is het aannemelijk dat het gewoon niet uitmaakt of het water hard of zacht is.

Wat is een papel?

Dit:

papel
papel

(hoewel ze meestal kleiner zijn.)

Nieuws ontvangen?

Berichtje ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op deze site staan?
Schrijf je hieronder in.
(Je krijgt max 1x per maand een mailtje want spam hoort in een blikje en niet in je mail box.)


2 gedachten over “Faq Rosacea

Een reactie plaatsen

3 × een =