Faq Rosacea

Wat is Rosacea nou precies?
Rosacea kan veel stress en onzekerheid met zich mee brengen. Wat is het? Waarom heb ik dit, wat is de oorzaak? Wordt het erger? Wat kan ik er tegen doen? Allemaal vragen die je bezig kunnen houden. Antwoorden op al deze vragen (en meer) zijn hier te vinden.
Rosacea is een chronische aandoening van de gezichtshuid. Het wordt ook wel acne rosacea genoemd. Dat is echter een verwarrende benaming. Rosacea heeft niets met acne te maken. Het zijn twee verschillende huidaandoeningen.(Acne) rosacea komt voor op de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. De aandoening wordt gekarakteriseerd door roodheid (erytheem), hevig blozen, teleangiëctasieën (blijvend verwijde bloedvaatjes vlak onder het huidoppervlak) en ontstekingen (pukkels en puistjes).   Andere symptomen zijn een branderig / stekend gevoel en zwellingen van de huid maar ook waterige of geirriteerde ogen. Er zijn 4 vormen van rosacea.Het is niet precies bekend hoeveel mensen rosacea hebben, maar de schattingen lopen op tot wel 10% van de bevolking. Veel mensen weten niet dat ze rosacea hebben. Dat komt omdat er weinig aandacht voor is en sommige mensen denken dat ze gewoon acne hebben. Er zijn behoorlijk wat aandoeningen die lijken op rosacea. Daarom is het belangrijk (en stap 1) om een goede diagnose te krijgen van een dermatoloog.

Wat is de oorzaak van rosacea?/ Waarom heb ik rosacea?

Antwoord geven op deze vraag is niet zo eenvoudig.

Want niemand weet het zeker.

Er zijn mensen die meer kans maken dan anderen. Noord Europese afkomst, vrouw zijn, familieleden hebben met rosacea, etcetera. Dat betekent gek genoeg niet, dat wanneer je donker bent, dat je geen rosacea kunt krijgen. Het komt wel degelijk voor. Dus alleen genetische factoren zijn niet genoeg.

Het is verbazend hoeveel men weet over de oorzaken van rosacea. Eigenlijk weet men zoveel dat men helemaal niets weet.

Namelijk, verdachten in het ontstaan van rosacea zijn:

 1. Genetische factoren, zoals hierboven beschreven
 2. UVB of overmatige blootstelling aan zonlicht
 3. Demodex mijt
 4. Het gebruik van hormooncreme in het gezicht
 5. Helicobacter pylori
 6. SIBO (bacteriele overgroei van de darmen)
 7. Veroudering van de huid, verlies van de matrix
 8. Hormonale factoren
 9. Overmatige blootstelling aan hitte of kou
 10. Candida Albicans
 11. Stafylokokken
 12. Tacrolimus zalf
 13. Verstoring van het immuunsysteem
 14. Overcompensatie van het vitamine D systeem wat leidt tot een verstoring van het immuunsysteem
 15. Angiogenese (en overmatig blozen)
 16. Rosacea als gevolg van medicijnen die gebruikt worden bij chemotherapie
 17. Al het andere waar wilde speculaties over geweest zijn in het verleden.

Dit betekent dat er tenminste 16 verklaringen zijn voor het ontstaan van rosacea, al dan niet in combinatie met elkaar. En welke is waar…

De wetenschap weet het niet.

Wel is de ene verklaring veelbelovender dan de andere. En dit is bijvoorbeeld namelijk een verstoring van het immuunsysteem van de huid.

De Amerikaanse onderzoeker Gallo heeft jaren geleden, (ik dacht 2011, maar het kan ook eerder geweest zijn) vastgesteld dat de huid van mensen met rosacea teveel cathelicidine bevat. (aw nee, moeilijk woord)

Om het heel simpel te houden:

Cathelicidine is een een middeltje wat het lichaam produceert tegen beestjes en bacterieen etc die het lichaam er niet wil hebben. Een natuurlijk antibioticum dus.

Dus dan denk je, logisch, de hele zooi is ontstoken. Natuurlijk probeert mijn lijf dat op te lossen.

Maar er is meer.

Onze cathelicidine is ABNORMAAL!

Abnormaal kan niet goed zijn…

We hebben namelijk niet alleen te veel. Maar de vorm is ook niet goed. Dat lijkt me vragen om moeilijkheden.

En dat blijkt ook. De cathelicidine zet een ontstekingsreactie in gang, die NIET MEER STOPT. Het resultaat is rosacea symptomen. Doxycycline is een antibioticum dat voor veel mensen effectief is tegen rosacea, en het is effectief omdat het ingrijpt in de cathelicidine huishouding.

Verder blijkt dat ons abnormale stofje aangemaakt wordt met behulp van vitamine D.

Ik heb me toen afgevraagd of vitamine D rosacea kon veroorzaken en of verergeren.

Beetje een heikel punt en totaal niet bewezen.

Maar het leek mij zo logisch, omdat het ook zou kunnen verklaren waarom zonlicht een slechte invloed heeft op rosacea. Tenminste voor de meesten.

In ieder geval is er steeds meer onderzoek geweest naar het immuunsysteem van de huid en rosacea.

Er is heel recent een onderzoeker geweest die heeft geprobeerd alle wetenschappelijke bevindingen te verklaren in een nieuwe theorie over het ontstaan van rosacea, en vooral het waarom.

De immuunsysteem theorie zou dus kunnen verklaren waarom zonlicht slecht is voor rosacea, de genetische factoren die een rol spelen, maar ook alle beestjes en dingetjes, zoals stafylokokken, demodex etc zou het kunnen verklaren. Ik bedoel, als ik een huid was en er liep zo’n demodex mijt over mij heen dan zou ik ook met scherp schieten (of met cathelidicine).

Colorized scanning electron micrograph of Demodex (Demodex folliculorum), tiny parasitic mites that live in the hair follicles of mammals. Their length ranges from .09-.5mm. Magnification: x1500 at 12x12 cm.
Colorized scanning electron micrograph of Demodex (Demodex folliculorum), tiny parasitic mites that live in the hair follicles of mammals. Their length ranges from .09-.5mm. Magnification: x1500 at 12×12 cm.

De oorzaak van rosacea is niet bekend. Er zijn wel een aantal theorieen over de mogelijke oorzaak van rosacea. In de medische literatuur worden ook een aantal risicofactoren genoemd. Een daarvan is geslacht. De huidaandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij mannen is de aandoening vaak wel ernstiger dan bij vrouwen. Andere risicofactoren zijn:

Zelfs als je aan geen van deze kenmerken voldoet kan je rosacea hebben. Het zijn slechts risicofactoren.

Kun je rosacea krijgen als je x jaar bent?

De meeste mensen verwachten dat huidproblemen in het gezicht stoppen wanneer ze volwassen zijn, en dus is men verbaasd en gefrustreerd door het begin van rosacea. De eerste tekenen van de aandoening kunnen onverwacht komen en gaan. Zonder behandeling kunnen ze erger worden en daardoor een substantiële impact hebben op lichamelijk, emotioneel, sociaal en professioneel vlak.

Maar wanneer krijg je nou rosacea? De medische websites zijn het er over eens. Je krijgt het na je dertigste. Maar betekent dat, dat je het niet kunt krijgen als je jonger bent? En wat als je 67 bent, kun je dan nog rosacea krijgen?

Het antwoord:

Hoewel rosacea kan toeslaan op elke leeftijd blijkt uit een enquête onder 1391 patiënten dat deze chronische en complexe aandoening voor het eerst verscheen:

voor het 30ste levensjaar (17%)

tussen 30-50 jarige leeftijd (44%)

na de 50 ( 39%)

Het is dus, ondanks dat de medische tekstboeken zeggen dat het vooral bij vrouwen tussen de 30 en de 50 begint, niet altijd waar. Dat geldt maar voor de helft van de gevallen. Dus ben je onder de 30, dan kan je ook rosacea ontwikkelen (ik was zelf ongeveer 26). Ben je ouder dan 50? Dan kan het ook rosacea zijn.

Zal het erger worden?

De kans dat rosacea erger wordt als je er niets aan doet is vrij groot. Gelukkig zijn er behandelingsmethoden die bij de meeste mensen met rosacea effectief zijn. Mocht dit voor jou niet het geval zijn, dan zijn er veel mogelijkheden om het onder controle te krijgen en te houden. Vergeet niet dat rosacea een chronische huidaandoening is. Het gaat niet vanzelf over en het kan altijd weer terug komen.

Wat kan je er tegen doen?

Er zijn behandelingen tegen rosacea. Er zijn ook mogelijkheden om naast bestaande behandelingen zelf wat aan je rosacea te doen.

Kun je rosacea hebben wanneer je een donkere huid hebt?

Rosacea wordt vaak beschreven als een huidaandoening die vrijwel uitsluitend voorkomt bij mensen met een lichte huidskleur van Noord Europese afkomst. Dit is een onrealistisch beeld. Hoewel rosacea niet vaak voorkomt bij mensen met een donkere huid, is het wel degelijk mogelijk. Het is ongewoon, maar zeker niet zeldzaam. Een dermatoloog van een ziekenhuis in New York zegt dat rosacea bij deze groep vaak wordt aangezien voor acne vulgaris, niet alleen door artsen, maar ook door patienten zelf. Mensen hebben vaak op internet gezocht naar rosacea, maar vinden vaak alleen informatie over rosacea bij mensen met een lichte huidskleur. Ook afbeeldingen zijn moeilijker te vinden. “Ze concluderen dan onterecht dat het geen rosacea kan zijn”. Dit veroorzaakt  frustratie, omdat behandelingen die gebruikt worden voor acne niet helpen, of de klachten erger maken. Volgens deze dermatoloog is behandeling met laser of ipl niet aan te raden, vanwege een hoger risico op verkleuringen van de huid bij donkere huidtypes, zoals hyperpigmentatie.
Is Rosacea besmettelijk?

Nee, je kan rosacea niet aan iemand anders geven. Misschien is het mogelijk dat je het door kan geven via de genen. Maar er is nog geen “rosacea gen” gevonden. De oorzaak van rosacea is waarschijnlijk deels genetisch bepaald. Het komt wel vaker in families voor. (Zie ook oorzaken) Daar komt bij dat rosacea vooral voorkomt bij mensen van Noord Europese afkomst.

Gaat rosacea vanzelf over?

Rosacea is een chronische huidaandoening. Het gaat dus niet vanzelf over. Zonder behandeling is de kans groot dat het juist erger wordt. Met behandeling kan het wel gedurende een bepaalde tijd “weg” zijn. Het komt helaas weer terug. Wanneer is niet te zeggen. Voor veel mensen is stress een belangrijke trigger.

Het antwoord op deze vraag is simpel. Ja, maar niet bij iedereen. Uit een enquête onder 605 patiënten (gehouden door de ‘National rosacea society”) blijkt dat 61 % last heeft van jeuk. Jeuk komt meestal voor op de plaatsen die aangedaan zijn door rosacea, maar het kan ook op andere plekken in het gezicht voorkomen.

Wat kan je tegen de jeuk doen?

Rosacea begint vaak na het 30ste levensjaar. Na het 30ste levensjaar wordt ook de huid van nature droger. Bij rosacea functioneert de huidbarrière niet goed, waardoor de huid nog droger kan worden. Een droge huid, leidt tot jeuk, een branderig gevoel en irritatie. Om de jeuk te verminderen of misschien zelfs helemaal te stoppen, moet je er dus voor zorgen dat de huid niet te droog wordt. Lees deze tips voor een droge huid.

Het behandelen van rosacea met medicijnen kan de jeuk verminderen, omdat het de ontsteking van de huid verminderd.

Vermijdt irriterende stoffen op de huid. Bij een gevoelige huid kunnen verzorgingsproducten leiden tot irritatie en dus jeuk.

Slapen in een warme kamer kan de jeuk erger maken. Zorg dus dat de slaapkamer niet te warm is. Krabben helpt misschien even, maar maakt het op de langere termijn erger.

Er kan een andere aandoening zijn die de jeuk veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld seborroisch eczeem. Deze vorm van eczeem kan samen met rosacea voorkomen, dit is niet ongebruikelijk. De huid is dan rood en schilferig, vooral tussen en rond de wenkbrauwen en in de plooien van de neus. Het kan ook bij de haargrens zitten, op de hoofdhuid en achter de oren. Een arts kan vaststellen of dit aan de orde is.

Meer lezen over jeuk, een branderig gevoel, de huidbarriere en verzorgingsproducten.

Is hard water slecht voor rosacea? Ik heb op internet gelezen dat hard water niet goed is voor de huid?
Hard water vs zacht water
Er is niets bekend over de relatie tussen hard water en rosacea symptomen (voor zover ik weet). Ik heb wel een nieuwsbericht gevonden over het effect van “zacht” water op eczeem bij kinderen:
Het is de ervaring van veel mensen dat zacht water beter is voor de huid dan hard water. Uit een Brits onderzoek naar eczeem bij kinderen tussen de 6 maanden en 16 jaar blijkt dat het zachter maken van het water niet helpt bij de symptomen van eczeem. In hard water zit relatief veel calcium en magnesium. Bij 159 gezinnen installeerden de onderzoekers een systeem wat het water zachter maakte. Na 3 maanden was er geen verschil  ten opzichte van een controle groep van 164 huishoudens.

bron

Hoewel dit nieuwsbericht niet specifiek iets zegt over de relatie met rosacea is het aannemelijk dat het gewoon niet uitmaakt of het water hard of zacht is.

Wat is een papel?

Dit:

papel
papel

(hoewel ze meestal kleiner zijn.)

2 gedachten over “Faq Rosacea”

Plaats een reactie

zeventien + 3 =