Ziekteverwekkers en microbiotica beïnvloeden rosacea

Een expert zegt dat het bestuderen van de demodexmijt en de huidmicroben van mensen met rosacea ons kan helpen begrijpen hoe deze veelvoorkomende huidaandoening ontstaat en verloopt.

Volgens Elena Araviiskaia, een deskundige in dermatologie uit Rusland, zijn er verschillende factoren die bijdragen aan rosacea, zoals genetica, de gevoeligheid van de huidvaten, en verstoringen in het microbioom van de huid en het maagdarmkanaal.

De samenstelling van de huidmicroben speelt een cruciale rol bij een gezond immuunsysteem. Een verstoorde balans kan bijdragen aan rosacea. Sommige bacteriën, zoals Bacillus oleronius, kunnen in de demodexmijt worden gevonden en worden in verband gebracht met rosacea.

Recent onderzoek suggereert ook een verband tussen onbalans in de darmflora en rosacea. Mensen met rosacea hebben vaak maagdarmaandoeningen, maar het is nog niet duidelijk waarom. Meer onderzoek is nodig om dit te begrijpen.

Araviiskaia stelt voor om toekomstig onderzoek te richten op het begrijpen van de rol van microben in rosacea en om nieuwe behandelingen te ontwikkelen, zoals probiotica en huidverzorgingsproducten, die kunnen helpen de symptomen van rosacea te verbeteren.

Referenties:

1 Araviiskaia E. Role of the microbiome in rosacea. Oral presentation at: European Academy of Dermatology and Venereology 2020 Virtual Annual Congress, October 28–Nov. 1, 2020

Plaats een reactie

vier × een =