Vaseline, wel of niet

Vaseline is de naam van een populair merk. Het is een mengsel van mineralen en wassen die gemakkelijk smeerbaar zijn. Vaseline wordt al meer dan 140 jaar gebruikt als genezende balsem en zalf voor wonden, brandwonden en schaafwonden.

Petroleum is het hoofdingrediënt van vaseline. U bent wellicht meer bekend met andere petroleum bijproducten, zoals kerosine en benzine. Net als die producten heeft vaseline een gladde en filmachtige consistentie.

Maar in tegenstelling tot andere vormen van petroleum, is vaseline veilig te gebruiken op je huid en handen. Het is voor sommigen zelfs een favoriet als vochtinbrengende crème.

Het is veilig om vaseline als vochtinbrengende crème voor je gezicht te gebruiken, maar er zijn een aantal dingen die je moet weten als je dit doet.

Vaseline en je huid

Vaseline werkt als een occlusief ingrediënt. Dat betekent dat het voor het grootste deel niet echt vocht aan je gezicht toevoegt.

Wat vaseline doet, is het bestaande vocht in uw huid verzegelen. Het beschermt ook de huid die is gewond of geïrriteerd door een verzegeling of barrière te vormen waar het wordt aangebracht.

Met deze barrière vermindert vaseline effectief hoeveel vocht er van de huid verloren gaat. Volgens een overzicht van studies is vaseline hierin superieur in vergelijking met lanoline, olijfolie en minerale oliën.

Vaseline zorgt ervoor dat je huid geen vocht verliest, dus bepaalde gemengde vaseline-producten kunnen effectiever zijn om daadwerkelijk te hydrateren. Aquaphor, een ander vaseline-product, mengt lanoline en ceresine om het product zowel hydraterend als occlusief te maken.

Om optimaal gebruik te maken van het barrière-effect van Vaseline, raadt ten minste één gerenommeerde dermatoloog aan om het elke avond als make-upremover te gebruiken en het overtollige product grondig af te vegen. Dit zal, in theorie, vocht in uw huid vasthouden terwijl u slaapt.

Voordelen voor uw gezicht


Verwijdert oogmake-up

Omdat vaseline op petroleum is gebaseerd, lost het bijna elke vorm van make-up voorzichtig en eenvoudig op. En in tegenstelling tot sommige make-upverwijderaars, is vaseline veilig te gebruiken rond de ogen. Het is vooral goed in het verwijderen van waterdichte mascara.

Houdt vocht vast

Vaseline houdt al het vocht in je gezicht vast zonder andere ingrediënten toe te voegen die je huid kunnen irriteren. Een laag vaseline die wordt aangebracht voordat u gaat slapen, kan helpen het natuurlijke niveau van vocht en zachtheid van uw gezicht te herstellen.

Genees kleine snijwonden en krassen

Vaseline vormt een beschermende laag die het gebied van uw huid afsluit waar u het aanbrengt. Deze beschermende barrière vergemakkelijkt de genezing en voorkomt dat bacteriën een wond binnendringen die aan het genezen is.

Beschermt gesprongen lippen

Omgevingsfactoren zoals koude wind of hete zon kunnen uw lippen snel uitdrogen. Wanneer vaseline op je lippen wordt aangebracht, beschermt het de gevoelige huid rond je mond. Het is ook vrij van smaken en parfums, dus de meeste mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat ze een allergische reactie krijgen als ze het gebruiken.

wenkbrauwen stylen

Je kunt vaseline op je gezicht gebruiken als een leuk trucje om je wenkbrauwen in model te brengen. Of je nu de voorkeur geeft aan een hoge boog of een meer natuurlijke, volle look met je wenkbrauwen, je kunt een dunne laag vaseline aanbrengen om de haren glad te strijken en ervoor te zorgen dat ze goed blijven zitten.

Vaseline voor chronische huidaandoeningen


Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende inflammatoire huidaandoening. De triggers en symptomen van rosacea variëren sterk van geval tot geval, maar onderzoek door dermatologen suggereert dat occlusieven zoals vaseline veilig en zelfs gunstig zijn voor mensen met rosacea. De “occlusieve” eigenschap van vaseline beschermt de huid die rood en ontstoken is en kan deze helpen genezen.

Psoriasis

Uitbraken van psoriasis komen vaker voor als uw huid droog is. Vaseline aanbrengen op plaatsen waar u vaak psoriasissymptomen ziet, is een goede proactieve maatregel. Hoewel het misschien niet praktisch is voor alledaags gebruik, kunt u vocht afdichten door vaseline op uw gezicht te gebruiken zonder uw huid te irriteren.
Veroudering

Toen onderzoekers de microbiële activiteit van vaseline onderzochten, ontdekten ze dat de stof de regulatie van peptiden op het huidoppervlak verhoogt. Peptiden zijn een populair ingrediënt in enkele van de meer populaire en bewezen schoonheidscrèmes en verstevigende producten.

Vaseline zelf zal je poriën niet verkleinen en rimpels niet behandelen, maar je huid gehydrateerd houden is een essentiële preventieve maatregel om de tekenen van veroudering op je huid te vertragen.

Niet voor verzorging na het zonnen

Vaseline is niet veilig om te gebruiken als een onmiddellijke maatregel om zonnebrand of beschadiging door de zon op uw gezicht te behandelen. Vaseline is op oliebasis, wat betekent dat het de hitte kan verzegelen en uw symptomen verder kan verergeren.

Hoewel het vaseline-label duidelijk aangeeft dat het kan worden gebruikt om “kleine brandwonden” te behandelen, dient u vaseline alleen aan te brengen op brandwonden die al aan het genezen zijn, en enkele uren nadat het letsel is opgetreden. Probeer in plaats daarvan een andere natuurlijke remedie, zoals aloë.

Niet voor acne

Volgens de American Academy of Dermatologists kan vaseline uitbraken veroorzaken als je een acnegevoelige huid hebt. Breng geen vaseline op uw gezicht aan als u een actieve uitbraak heeft. Er zijn tal van andere vochtinbrengende opties als u een acnegevoelige huid heeft.
Is vaseline goed voor een droge huid?

Vaseline is veilig en wordt zelfs aanbevolen voor gebruik op de droge huid. Vanwege zijn occlusieve eigenschappen kan vaseline helpen bij het kalmeren van gescheurde en droge huid. Het is vooral handig voor de dunne huid van uw oogleden. In tegenstelling tot de meeste producten is vaseline veilig te gebruiken in de buurt van je ogen.
Is vaseline goed voor een vette huid?

Vaseline is veilig te gebruiken, zelfs als je een vette huid hebt. Maar het zware, vettige gevoel van vaseline is misschien niet waar je naar streeft met je huidverzorgingsroutine, vooral als je een gecombineerde vette of extreem vette huid hebt.

Vaseline zal ook alle oliën of talg op je huid afdichten wanneer je het aanbrengt, dus houd daar rekening mee.
Vaseline voor een gevoelige huid

De makers van vaseline beweren dat hun product niet-comedogeen is, dus je hoeft je waarschijnlijk geen zorgen te maken dat het je huid erger maakt. De meeste mensen met een gevoelige huid kunnen zonder problemen vaseline op hun gezicht gebruiken.


Nadelen van Vaseline

Zelden allergische reacties. Er zijn enkele zeldzame gevallen van allergische reacties wanneer mensen vaseline op hun gezicht gebruiken. Als u gevoelig of allergisch bent voor aardolieproducten, breng dan geen vaseline op uw gezicht aan.
Op zichzelf geen vochtinbrengende crème. Een ander nadeel is dat vaseline op zichzelf je huid niet echt hydrateert.


Onthoud dat vaseline eenvoudig het vocht (en zelfs vuil) dat je op je gezicht hebt, afdicht. Zorg ervoor dat je het op een schone huid aanbrengt.
De bovenste huidlaag neemt het langzaam op. Het kan rustgevend aanvoelen en er hydraterend uitzien, maar vaseline is echt nergens mee doordrenkt. Vaseline heeft ook wat tijd nodig om in te trekken, terwijl er altijd een laagje op de huid blijft zitten.
Volumineus of dik op de huid. Het kan soms te dik zijn om vaseline onder make-up aan te brengen – of te dik voor dagelijkse activiteiten.

[mc4wp_form id=”1544″]

1 gedachte over “Vaseline, wel of niet”

  1. Bedankt voor al je tijd en moeite om deze geweldige website te maken! Ik ben blij dat ik het gevonden heb. Wat een schat aan informatie bij elkaar, en alles heel overzichtelijk en kritisch belicht. Chapeau!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

tien − drie =