Soolantra: Eindelijk een definitieve oplossing voor rosacea?

Eind december 2014 is Soolantra goedgekeurd door de Amerikaanse FDA als geneesmiddel voor rosacea. Galderma, het bedrijf wat soolantra in Amerika op de markt heeft gebracht, heeft jarenlang onderzoek gedaan. Eerder vorig jaar brachten zij het middel Mirvaso op de markt.

Zoals eerder geschreven is Soolantra goedgekeurd binnen de EU. Het is een middel met de actieve stof ivermectine (tegen parasieten) Het heet ook overal Soolantra, behalve in Italie. Lekker verwarrend weer. Daar heet het namelijk Vastreka 10 mg/g Crema

Wat is Soolantra?

Soolantra is in essentie cetaphil creme met 1% ivermectine er in.soolantraIvermectine wordt gebruikt bij de bestrijding van parasieten. Hoewel de meningen verdeeld zijn, zijn sommigen er van overtuigd dat demodex mijten de oorzaak zijn van (met name) subtype 2 rosacea. Dit is nooit echt vast komen te staan. Desondanks blijkt uit de onderzoeken van galderma, dat ivermectine voor velen toch een verbetering geeft

Het middel is voor zover ik kan zien overal hetzelfde verder.

Uit de bijsluiter is op te maken wat er precies allemaal in zit: ”

– The active substance is ivermectin. One gram of cream contains 10 mg of ivermectin.
The other ingredients are glycerol, isopropyl palmitate, carbomer copolymer, dimeticone, disodium edetate, citric acid monohydrate,
cetyl alcohol, stearyl alcohol, macrogol cetostearyl ether, sorbitan stearate, methyl parahydroxybenzoate (E218), propyl
parahydroxybenzoate (E216), phenoxyethanol, propylene glycol, oleyl alcohol, sodium hydroxide, purified water.”

Bijwerkingen van Soolantra zijn:

branderige huid, jeuk, droge huid en irritatie.
Het mag niet gebruikt worden in geval van zwangerschap. Kinderen mogen het ook niet gebruiken, en ook als je problemen hebt met je lever mag je het niet gebruiken.
Na 4 weken moet er een verbetering te zien zijn. Als die er na 3 maanden nog niet is, dan moet het gebruik er van gestopt worden,.
Dit was even een korte samenvatting van het nieuwe middel Soolantra (ivermectine)
Effectiviteitsoolantra-voor-en-naDit is een voor en na foto die door Galderma wordt gebruikt om het product te promoten. Volgens hun informatieblad is het middel binnen 2 weken effectief en blijft het effectief tot in ieder geval 52 weken.Op het internet zijn nog weinig soolantra reviews te vinden. Het is momenteel alleen in de USA te krijgen, en bovendien kost het $ 200 per tube.De reviews die ik wel heb gevonden waren overwegend positief. (in tegenstelling tot de reviews van Mirvaso). De klacht die het meest naar voren kwam was dat het huidirritatie kan geven, dit is ook iets waar galderma eerlijk over is.Hoe lang het duurt voordat het ook in Europa te krijgen is, is niet bekend. ->

Lausanne, Zwitserland – 24 Maart 2015 – Galderma een wereldwijd farmaceutisch bedrijf, heeft vandaag aangekondigd dat er een positief resultaat is behaald bij de  European Decentralised Procedure (DCP) voor SOOLANTRA® (ivermectine) Cream 10mg/g voor het eenmaal daags gebruik als behandeling bij papulopustulair rosacea in volwassen patienten. De Medical Products Agency (MPA) in Zweden is “Reference Member State “(RMS) ten behoeve van alle EU lidstaten. Daarmee hebben alle lidstaten het gebruik van Soolantra goedgekeurd.

MAW: Soolantra is binnenkort (op recept) verkrijgbaar in Nederland en Belgie.

Ik ben heel erg benieuwd naar de resultaten van- en ervaringen met Soolantra. (Helemaal na het Mirvaso ” fiasco”)

Laat het AUB weten,

Reacties  

#3 Elke 16-05-2016 13:00

Hallo
Ik gebruik nu een dikke drie weken soolantra crème samen met minocycline. Ik heb al jaren last van acne rosacea en al verschillende dingen gebruikt zoals tetracycline, Diane 35 pil, mirvaso crème etc…
De mirvaso mocht ik testen van de dermatologe want die kost 50€ per tube maar mijn huid trok niet gelijkmatig wit en zeker geen acht uur aan een stuk. Echter bij de soolantra had ik na dag drie al resultaat en nu is mijn huid zo zacht als een babyvelletje. Is het nu enkel de soolantra of is het de samenwerking met de tetracycline die het hem doet, dat weet ik niet. In elk geval ik ben megablij met het resultaat. Deze week op controle naar de dermatologe.

#2 Bart 26-03-2016 23:19

Ik ben een paar maanden geleden begonnen met een kuur van soolantra.
Vandaag heb ik zogoed als geen symtomen meer van rosacea .Ik neem wel al 10 jaar omega 3 in zuivere vorm.Bart

#1 Sharona 04-01-2016 16:36

Hallo,
ik ben vandaag langs de dermatoloog geweest en heb een recept gekregen voor Soolantra. Ik ben benieuwd ik zal over een paar werken mijn ervaring delen.
Groetjes
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De Werking Van Soolantra

Onderzoekers hebben een artikel gepubliceerd een week of 2 geleden met meer informatie over de werking van Soolantra, het relatief nieuwe middel van de fabrikant Galderma.

Het artikel zoekt uit wat de reden is dat Soolantra behoorlijk effectief is in de behandeling van rosacea. (En dat is deze keer gelukkig niet alleen de opvatting van de fabrikant, maar ook van de gebruikers.)

Soolantra is eigenlijk gewoon ivermectine (tegen parasieten) in cetaphil creme. Dus het is logisch dat een anti parasitair middel tegen parasieten werkt (in dit geval demodex). Maar onderzoekers zouden niks te doen hebben als ze het niet toch zouden onderzoeken.

Het blijkt inderdaad dat soolantra het aantal demodex mijten per vierkante cm aanzienlijk verminderde. (na 6 weken en na 12 weken)

Een tweede bevinding is dat het middel ontstekingsremmend werkt. Een dubbele werking dus.

Dual anti-inflammatory and antiparasitic action of topical ivermectin 1% in papulopustular rosacea.

J Eur Acad Dermatol Venereol. 2017 Jun 27.

Eigenlijk vond ik de opmerking in het artikel dat van de 20 patienten iedereen verbetering zag en 16 van de 20 werden beoordeeld als (objectief)  therapeutisch succes veel interessanter.

Dit geeft aan dat het middel echt wel zijn plaats heeft als behandel optie. Moet wel even bijgezegd worden dat alle 20 patienten type 2 rosacea hadden en dus was er sprake van een voorgeselecteerde groep.

Waardoor uiteraard de kans op succes veel groter is.

Waarschijnlijk spelen demodex mijten geen of een kleine rol bij andere rosacea types en zal het middel niet of minder effectief zijn.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Uit nieuw onderzoek blijkt dat wanneer je rosacea onder controle is, soolantra effectiever is dan metrogel  0.75%  om het ook zo te houden.

Het bleek dat soolantra effectiever de periode tot een terugval kan verlengen. Ook bleek dat de kans op een terugval kleiner was met soolantra.

Bij soolantra duurde het gemiddeld 115 dagen voordat de symptomen terug kwamen
Bij metro gel duurde het 85 dagen gemiddeld. Met symptomen worden papels en pustels bedoeld. Uit eerdere onderzoeken bleek dat soolantra vooral bedoeld is voor subtype 2 rosacea.
De bijwerkingen zijn bij beide ongeveer gelijk.
Er moet wel even gezegd worden dat beide geneesmiddelen door GALDERMA worden gemaakt en verkocht. Ook bovenstaande onderzoek is betaald door Galderma en de onderzoekers hebben direct of indirect voor galderma gewerkt.
Prima PR dus.
Voor de komende tijd moet je dus bij Galderma zijn als je op de korte en de lange termijn van je rosacea af wil.
Overigens is het ook nog even belangrijk te vermelden dat soolantra vergeleken is met .75% en niet met 1% metro gel. Deze laatste is nieuwer. Wellicht willen ze zichzelf niet in de vingers snijden met de verkoop van dat middel.
+++++++++++++++++++++

Twee is beter dan 1?

In een gerenommeerd tijdschrift is een artikel geplaatst waaruit blijkt dat je rosacea succesvol kunt behandelen met een combinatie van Mirvaso en Soolantra. Dus als je zowel subtype 1 als subtype 2 rosacea hebt, dan is er goede hoop. Beide blijven effectief in combinatie met elkaar. Van gebruikers krijgt Soolantra overwegend positieve feedback. Dit geldt echter niet voor Mirvaso, de meeste ervaringen met mirvaso zijn nu bepaald niet positief, op een enkeling na. Of beide beter is dan elk afzonderlijk, wordt niet echt duidelijk uit het artikel, ze zijn samen wel effectiever dan een inactieve creme.

Het artikel is gepubliceerd in J Drugs Dermatol. 2017;16(9):909-916.

Galderma, de makers van zowel soolantra als mirvaso timmeren hard aan de weg in rosacea-land. Ze zijn heel actief met de marketing van hun medicijnen. Ze richten zich niet alleen op de artsen waarvan ze willen dat die de middelen voorschrijven, ze richten zich ook met hun reclame campagnes op patienten zelf. Zo is er een paar jaar geleden de website rediswrong.com gepubliceerd. Die zich vooral richtte op patienten, met allerlei informatie en folderachtig materiaal.

Het tijdschrift is niet zomaar een flutkrantje, dus we kunnen er vanuit gaan dat het een goed onderzoek is geweest. Het moet wel gezegd worden dat een van de schrijvers van het artikel bij Galderma werkt.

Ik ben zelf nog steeds niet overtuigd van Mirvaso, het zorgt bij sommigen voor ellende achteraf. (rebound flushing). Dus wees voorzichtig.

[mc4wp_form id=”1544″]

38 gedachten over “Soolantra: Eindelijk een definitieve oplossing voor rosacea?”

 1. Ik gebruik sinds 8 weken Soolantra en ben echt heel tevreden met het resultaat. Bij alle andere crèmes weinig tot geen resultaat of een allergische reactie. Bij Soolantra bijna geen rosacea meer en het fijne is dat je in de zon geen problemen krijgt. Ik sport elke dag buiten (hardlopen, paardrijden, MTB) dus crèmes waarbij je niet in de zon mag komen kan ik sowieso afstrepen. Ik ben echt heel blij met het resultaat

  Beantwoorden
 2. Ben nu ongeveer 2 maanden bezig met soolantra, dacht in eerste instantie de zoveelste tube die ik weer een kans geef. Had zeker al 7a8 jaar rode vlekken op beide wangen en ben zo blij het is zo goed als weg. Werd wel gezegd s avonds voor naar bed gaan insmeren, dat blijft niet lang zitten want ben een buikligger.
  Dus doe ook overdag hopelijk mag dat?

  Geweldig middel, Tineke

  Beantwoorden
   • ik heb al jaren rosacea en heb verschillende soorten creme gebruikt via mijn huisarts waaronder een hormonen creme waar ik zelf niet zo’n voorstander van ben. maar sinds een kleine maand schreef de huisarts mij Soolantra voor, en ben ik superblij met het resultaat , na 3 a 4 dagen alle vlekjes en bultjes weg en een hele zachte huid ,ik hoop dat ik dit middel door mag gebruiken als de tube leeg is, want voor mij is het echt een wondermiddel.

    Beantwoorden
 3. Ik gebruik Ivermectine nu 3 maanden en ben ontzettend blij met het resultaat. Heb een heel mooi velletje gekregen. Kreeg een jaar geleden last van rosacea type 2. Al na twee weken resultaat. Af en toe heb ik nog wel een bultje dus ik moet nog wel blijven smeren. Hiervoor gebruikte ik rozexgel maar had veel bijwerkingen. Niet met Ivermectine, raad het iedereen aan!

  Beantwoorden
 4. Ik smeer nu bijna 2 weken Soolantra. Maar lees hier na drie dagen al resultaat. Ik zie nog geen verschil, heeft het bij een van jullie ook langer geduurd voor er resultaat was te zien?

  Beantwoorden
  • Ik heb zelf geen ervaring met soolantra, maar ik zou dit overleggen met de arts die het voorgeschreven heeft.
   Lijkt me niet dat het na 4 weken nog erger moet worden…

   Beantwoorden
 5. na 3 jaar rozex gel te hebben gebruikt kreeg ik van de huisarts soolantra omdat het steeds erger werd, na 3 dagen was bijna alles weg , hopelijk blijft dit zo dan is het geweldig.

  Beantwoorden
 6. Ik ben al bezig met mijn tweede tube. Echt geweldig! Ik weet alleen niet hie lang je het mag en moet gebruiken maar bij mij helpt het echt geweldig!

  Beantwoorden
 7. Vandaag dermatoloog gebeld blijven smeren,doe dit reeds 3 maand ,zeer klein beetje resultaat volhouden maar.ik ga wel het overdag ipv s avonds gebruiken

  Beantwoorden
 8. Ik heb zojuist mijn tube gehaald, ben benieuwd. Ik wilde niet aan de ab-kuur.. dus fingers crossed dat dit werkt. Ik moest wel lang smeren, na 3 maanden geen resultaat..dan werkt het niet. Ik heb er geen hoge verwachtingen van, we zullen zien…

  Beantwoorden
 9. Ik gebruik Soolantra nu 2 weken. Ik zie nu al resultaat. Ondanks de bijbetaling. Heel blij. Ik gebruikte eerst Elidel, maar zonder resultaat. Nog geen babyhuidje, maar de posters en de pijnlijke plekken zijn aan het verdwijnen

  Beantwoorden
 10. Hallo

  2 dagen soolantra aan het smeren en gladskin
  Het is veel erger geworden
  Daarvoor docycline en dan was het bijna volledig weg
  Hopelijk is dit tijdelijk

  Beantwoorden
 11. 2 dagen soolantra aan het smeren en gladskin
  Het is veel erger geworden
  Daarvoor docycline en dan was het bijna volledig weg
  Hopelijk is dit tijdelijk

  Beantwoorden
 12. Ik ben nu in mijn 2e / 3e maand van het gebruik van de creme. Mijn wangen zijn iets rustiger maar het verhelpt niet mijn klachten, ik merk dat als ik bepaalde dingen eet zoals kip of bepaalde olieën , dat de creme daar niet tegen bestand is en ik dikke bulten en een nog rodere huid krijg. Ik weet helaas niet meer watvoor andere opties er zijn om de klachten te verminderen, ik had veel hoop met deze creme maar helaas. Moet zeggen dat ik wel oprecht blij ben voor de mensen bij wie het weldegelijk een genezend effect heeft! 🙂

  Beantwoorden
 13. Ik gebruik Soolantra al twee jaar. Nergens geen last meer van. Terwijl ik voorheen alles heb geprobeerd zonder resultaat. Helemaal top ben blij dat ik t ontdekt heb. Je ziet niet eens meer dat ik rosacea heb. Kan niet meer zonder

  Beantwoorden
  • Hoi Hanny. Ik gebruik Soolantra sinds 2 maanden en bij mij werkt het ook fantastisch. Ik moest het van de arts 3 maanden gaan gebruiken. Jij gebruikt het al 2 jaar. Gebruik je dat dan dagelijks?

   Beantwoorden
 14. Ik gebruik Soolantra nu 5 dagen. Merkte al na dag 3 dat het aansloeg. Ontsteking verdween snel op mijn neus. Heb echt van alles geprobeerd. Hoop ook echt dat het resultaat blijft en dat deze creme dé oplossing is.

  Beantwoorden
 15. Sinds ruim 4 weken gebruik ik nu Soolantra (op eigen initiatief). Voorheen Rosex crème en Micronidazol met acidum lacticum voorgeschreven gekregen. Met name de laatste crème leek de klachten te provoceren. Soolantra gaf bij mij na 2 weken al verbetering, wel wat droogheid in het begin en af en toe een dag “terugval”, met name na inname van alcohol. Ik ben super blij en de rosacea is niet meer actief. De littekens beginnen te herstellen, dus heb hele goede hoop! Zeker het proberen waard!!

  Beantwoorden
 16. Ik ben soolantra gaan gebruiken op advies van de huidtherapeute, gebruik het inmiddels 9 maanden. Eerst in combinatie met 3 peeling- en 3 laserbehandelingen, en sinds 4 maanden alleen de soolantra. Superblij mee!! Mijn huid blijft gaaf en glad op heel af en toe een enkel ontstekinkje na. Het verbaast me dat er zo weinig aandacht aan dit medicijn wordt gegeven op alle rosacea-internetpagina’s. Ik ga in elk geval door met smeren!

  Beantwoorden
 17. Voor mij een geweldig middel!
  Jaren last gehad, zo erg dat mijn neus zelfs door een plastisch chirurg gelaserd is. Vaak ab kuren gehad enz. niks hielp. Soolantra creme voor mij een wondermiddel.

  Beantwoorden
 18. Heb een milde vorm van Rosaecea . Het was heel erg 6 maanden terug, puistjes, rode verheven vlekken. Bij een dermatologe geweest en eerst zalven voorgeschreven gekregen Elidel en Soolantra. Zelf ook erg opgelet op mijn voeding en de triggers vermeden en zonnecreme factor 50. Met de Elidel al vlug mee gestopt, Soolantra beetje resultaat vooral in de morgen maar niet afdoende, roodheid minder maar puistjes bleven.Terug ar de dermatologe en Antibiotica Minocycline 2 maanden voorgeschreven gekregen met verder zetting van Soolantra. Heb zelf initiatief genomen en ben ondertussen naar een schoonheidssalon Ayurveda gegaan. 6 Weken achter elkaar heeft zij mij behandeld met natuurlijke producten die ze zelf maakt op basis van Indische kruiden en planten .Ook massages gekregen voor het hele lichaam om de bloedsomloop te stimuleren. Het was spectaculair , directe verandering en de puistjes die meteen uitdroogden. Ben ervan overtuigd dat dit voor mij de juiste behandeling is . Thuis kan ik zelf nog haar zelfgemaakt masker een paar keer per week gebruiken. Ook de dagcrème Bio Balance Sensiderm op advies van haar is een geweldig product. Mijn gezicht is nu zo mooi, zuiver en ben zo tevreden ! Zelf denk ik dat met de antibiotica ( die kuur heb ik wel afgemaakt )en Soolantra ( al eerder gestopt, was niet meer nodig ) dit resultaat niet had behaald. Nu deze week terug naar de dermatologe die hier nog geen weet van heeft, en zal haar zeker dit vertellen. Ben zeker van plan om terug regelmatig naar dit schoonheidssalon terug te gaan ook al is het niet meer nodig voor mijn rosaecea !

  Beantwoorden
 19. Het werkt bij mij heel goed,raad iedereen aan om het te proberen.
  Houd je wel aan de voorschriften die in de bijsluiter staan.
  Ik gebruikte het in de ochtend,dun opbrengen!

  Beantwoorden
 20. Ik gebruik nu bijna 4 mnd Soolantra. Daarvoor alles geprobeerd,zalven,diëten noem maar op.
  Met Soolantra geweldig resultaat.
  Je moet na 4 maanden stoppen,ik zie er mu al tegen op.

  Beantwoorden
  • Mag je daarna wel weer verder gaan of moet je definitief stoppen.
   En als het wel door demodex komt, misschien zijn ze dan allemaal weg na 4 maanden en komt het niet terug?

   Beantwoorden
 21. Ik gebruik nu ruim 6 weken Soolandra waarvan de eerste weken samen met een antibiotica kuur. Na beeindiging van de kuur was de rosacea aanmerkelijk minder, al heb ik periode gehad dat het nog beter was. Ik ben met het gebruik van de zalf doorgegaan. Nu na twee weken moet ik helaas constateren dat de zalf geen positief effect heeft. De puistjes en het lekken van vocht kwamen al heel snel weer terug en het neemt alleen maar toe.

  Beantwoorden
 22. Voor mij is de Soolantra crème het enige dat geholpen heeft bij rosacea.
  Ik heb er bijna 10 jaar last van gehad, natuurlijk van alles geprobeerd.
  Wat wel belangrijk is…blijf volhouden. Er was bij mij pas echt resultaat te zien na ongeveer 3/4 weken. En in het begin werden de puistjes/brandingen etc erger.

  Nu ( bijna 2 jaar verder ) weer een gaaf huidje!
  Ik gebruik de soolantra crème nu nog ongeveer 1 of 2 x in de week en dit werkt prima.
  Succes en weet dat je sowieso een mooi mens bent.

  Beantwoorden
 23. Ik gebruik nu 6 dagen soolantra en het helpt echt tegen de onzuiverheden alleen nu heb ik heel erg droge huid wie gebruikt wat erbij durf haast geen andere zalf meer te gebruiken ivm dat t gaat irriteren ?

  Beantwoorden
 24. Ik gebruik dit middel nu een week. Heb nu 9 jaar rosacea. Heb al vanalles geprobeerd en echt opgegeven dat ik er iets aan kon doen. Mijn hoop is groot dat dit middel werkt. M’n huid is nog altijd rood maar voelt wel iets zachter aan nu.
  Ik vind het enorm spannend en ik maak dagelijks foto’s om het verschil te kunnen zien.
  Ik weet dat je pas na 4 weken resultaat zou moeten zien. Dus nog even geduld hebben.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

17 − 6 =