Zijn probiotica het volgende middel tegen acne en rosacea?

-Dermatologen zijn positief over eerste onderzoeken naar de relatie tussen probiotica en een gezondere huid.
Nou ja, Amerikaanse dermatologen dan. Dit was de titel van een artikel op de website van de vereniging voor dermatologen.
De afgelopen jaren zijn probiotica gepromoot voor het spijsverteringskanaal. Ze zijn te vinden in yoghurt (activia bijvoorbeeld) en supplementen (yakult). In feite zijn het gewoon vriendelijke bacterieen. Nieuw onderzoek wijst aan dat het ook wat kan doen voor de huid. Dermatologen in Amerika overwegen om naast traditionele behandeling voor acne en rosacea ook het advies te geven om probiotica te gaan gebruiken.
De wetenschap achter probiotica:
De meeste bacterien veroorzaken geen problemen. Sterker nog, je hebt er wat aan. Ze zorgen voor een normaal functioneren van het lichaam. De manier waarop probiotica kunnen helpen bij acne en rosacea is complex.
Gebruik van probiotica op de huid:
Beschermend schild
  • Bij mensen met acne en rosacea is het immuunsysteem erg actief. Microorganismen worden herkend als bedreiging en dat heeft tot gevolg dat er ontstekingen ontstaan.
  • Probiotica op de huid voorkomen dat het immuunsysteem de microorganismen ziet. De probiotica verstoren als het ware de immuunreactie.
  • Probiotica kunnen de slechte bacterien remmen. Onderzoekers zijn nu aan het kijken welke probiotica andere slechte bacterieen kunnen doden.

 Oraal gebruik

Het ontstekingsremmende dieet adviseert gebruik van probiotica als voedingssupplement te gebruiken. Er is voor zover ik weet geen onderzoek gedaan naar probiotica en het effect daarvan op rosacea. Er is wel eens een relatie gelegd tussen darmproblemen en rosacea. Hoewel dit nog steeds een onbewezen relatie is. Het effect van probiotica bij eczeem is beter onderzocht.

Het gebruik van probiotica (samen met medicijnen) gaf wat positieve resultaten bij kinderen met eczeem. Meer onderzoek is nodig. Elk onderzoek naar dit effect gebruikte een andere samenstelling van probiotica. De optimale samenstelling en hoeveelheid is nog niet vastgesteld. Dit is wel een van de weinige mogelijk nuttige voedingssupplementen voor eczeem.
Er is namelijk onderzoek gedaan naar allerlei voedingssupplementen en eczeem.
Vitamine B6, vitamine E en zink hadden allemaal geen positief effect.
Teunisbloem olie hielp zelfs niet, hoewel daar in eerste instantie toch wel positieve berichten over waren.
Dagelijks innemen van komkommerkruid olie (borage olie) (500mg) had na 24 weken een licht positief effect op de symptomen. Niet erg bemoedigend allemaal. Men is tenminste nog een beetje enthousiast over probiotica.

Ik ben heel benieuwd naar ervaringen met probiotica bij huidaandoeningen. Dus als je meer weet laat een berichtje achter!

gerelateerde artikelen

Reacties  

#2 nouraa 04-03-2016 22:45

Rachel, welke probiotica heb je precies gebruikt?

#1 Rachel 16-01-2016 08:28

Mijn acne is na een maand probiotica kuur bijna helemaal verdwenen. Het werkt echt super. Had alles al geprobeerd. Ik ben blij, dat dit nu eindelijk helpt! Dus ik denk dat jet wel degelijk ook bij rosecae kan helpen. Als er iets in je darmen niet goed zit, merk je dat in de huid.
 

2 gedachten over “Zijn probiotica het volgende middel tegen acne en rosacea?”

    • Welke Solgar precies? Doe je dit dagelijks vasthoudend of enkel een maandje bijvoorbeeld? Wordt je er niet ook dikker van? Ik had in de biologie toch gelezen dat de lactobacillus acidoplilius ervoor zouden zorgen dat je bijkomt. En dat is nu ook weer niet echt m’n bedoeling.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

vier × vier =