Gedrag gerelateerd aan rosacea dat je sociale leven kan saboteren

Het is goed gedocumenteerd dat rosacea, samen met andere huidaandoeningen, kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven op sociaal gebied. In een enquête onder meer dan 860 patiënten met rosacea, uitgevoerd door de National Rosacea Society, meldde 86% een laag zelfbeeld te hebben en 82% zei zich te schamen voor hun huidaandoening. Gevoelens van depressie, angst, schaamte en woede kunnen leiden tot minder sociale contacten, meer tijd alleen doorbrengen, verlies van fysieke intimiteit (zowel romantisch als platonisch) en uiteindelijk verminderde verbondenheid.

Klinisch psycholoog Dr. Eleanor Chatburn sprak met de National Rosacea Society over de relatie tussen rosacea en relaties en identificeerde enkele veelvoorkomende patronen die ze in haar praktijk heeft gezien waar patiënten zich bewust van moeten zijn.

Hyper oplettendheid voor Triggers
We weten dat bepaalde omgevingsfactoren en gedrag een rosacea-opflakkering kunnen veroorzaken, maar als het beheersen van de blootstelling aan die triggers meer stress en angst veroorzaakt dan een opflakkering zelf, kan het de moeite waard zijn om een stap terug te doen. “Soms kunnen patiënten zo bang zijn voor een opflakkering dat ze onbewust een zeer kleine en beperkte wereld creëren, waardoor ze zichzelf beroven van zelfs de eenvoudigste pleziertjes van het leven – niet uit eten gaan, niet sporten, geen buitenactiviteiten – wat dan weer meer depressie en angst kan veroorzaken,” zei Dr. Chatburn. Dit kan met name zorgwekkend zijn voor mensen in de beginfase van hun rosacea-traject die een opflakkering koste wat het kost willen vermijden en nog niet de juiste balans hebben gevonden tussen medische therapie, huidverzorging en het vermijden van triggers.

Sociaal Vermijden
Angst over het uiterlijk of angst voor negatieve opmerkingen kan voor sommige rosacea-patiënten genoeg zijn om plannen af te zeggen of ze in de eerste plaats te vermijden. “Opflakkeringen kunnen voor sommigen erg emotioneel zijn en ze voelen zich er niet prettig bij om het uit te leggen of erover te praten,” zei Dr. Chatburn. Voor degenen die worstelen met sociaal vermijden, stelde ze voor om te beginnen met een paar mensen bij wie je je op je gemak voelt en jezelf kunt zijn om je zelfvertrouwen op te bouwen. Sociale verbinding, zelfs voor introverten, is een belangrijk onderdeel van een evenwichtig en vervullend leven.

Zoeken naar Geruststelling
Het is natuurlijk om geruststelling te zoeken wanneer je wordt geconfronteerd met onzekerheid over je uiterlijk. Geruststelling kan helpen twijfel weg te nemen of zorgen te verlichten. Mensen kunnen echter verstrikt raken in eindeloze gesprekken over geruststelling met hun partner of vrienden. Dit kan zich ontwikkelen tot een ongezonde cyclus van het zoeken naar externe validatie en zelfwaarde van anderen. Als je je slecht voelt over je uiterlijk, suggereerde Dr. Chatburn om open te zijn over die gevoelens in plaats van geruststelling te zoeken. “Het opent de mogelijkheid voor verbinding en stelt het gesprek in staat om te verschuiven naar iets positievers.”

Automatische Negatieve Gedachten
We hebben de neiging om aandacht te besteden aan, te focussen op en meer geloof te hechten aan bewijs dat past bij onze bestaande overtuigingen – zelfs wanneer die overtuigingen en gedachten negatief of onbehulpzaam zijn. “Als je gelooft dat mensen naar je zullen staren omdat je huid rood en ontstoken is, dan is slechts één opmerking van iemand voldoende om dat geloof werkelijkheid te maken. En de andere 50 mensen die niet naar je hebben gekeken worden genegeerd omdat hun acties dat oorspronkelijke geloof niet hebben bevestigd,” zei Dr. Chatburn. Het probleem ontstaat wanneer automatische, negatieve denkpatronen bepalen waar je naartoe gaat, met wie je tijd doorbrengt en je stemming.

Het beheersen van de psychosociale impact van rosacea is net zo belangrijk als het beheersen van de fysieke symptomen en ongemakken ervan. Als kortetermijnoplossingen om sterke gevoelens en angst te beheersen zich beginnen te manifesteren in het langdurig verlies van sociale interacties, betekenisvolle relaties of vreugdevolle activiteiten, kan een therapeut of counselor mogelijk helpen. “Het komt meestal neer op een zekere mate van acceptatie van je huidaandoening,” zei Dr. Chatburn. En het goede nieuws is dat er ondersteuning beschikbaar is om het harde werk te doen dat nodig is om het leven te leiden dat je wilt.

Plaats een reactie

4 × twee =