Bestrijding van demodex bij mensen

De demodex mijt wordt soms genoemd als mogelijke veroorzaker van rosacea (subtype 2). Of demodex daadwerkelijk een rol heeft in het ontstaan van rosacea is niet duidelijk. Niettemin is het een aantrekkelijke gedachte, want als demodex de oorzaak is en je kunt deze bestrijden, dan ben je van de rosacea af. Hoewel dit een aantrekkelijke gedachte is, zijn er gelijk een aantal problemen.

 1. Er worden eigenlijk geen testen gedaan voor demodex. (demodex is een normale huidbewoner en aantonen dat deze op de huid leeft is geen bewijs dat demodex huidklachten veroorzaakt).
 2. Het vinden van een effectief (en “huidvriendelijk”) middel om de demodex mee te bestrijden.
 3. Je weet niet of het werkt, de middelen die er zijn, zijn vrij agressief en kunnen de huid irriteren. (En dus de symptomen erger maken)

Samengevat, je weet niet of je demodex hebt en als je ze hebt weet je niet of ze ook daadwerkelijk een probleem zijn. Je weet niet hoe je ze moet bestrijden en als je het probeert weet je niet of het werkt of dat het middel het huidprobleem erger maakt.

Hoe zit het met de bestrijding van demodex folliculorum?:

 • Baby shampoo is niet effectief, de demodex mijt was na 150 minuten blootstelling aan baby shampoo nog in leven.
 • Op het internet wordt beweerd dat duindoorn olie effectief is. Voor zover ik heb kunnen vinden is er geen onderzoek gedaan of dit ook werkelijk zo is. (Misschien is het wel een marketing truc van de duindoorn olie fabrikanten).
 • Uit een artikel blijkt dat er 45 stoffen getest zijn, daarvan waren er maar 4 effectief tegen de demodex mijt. Van die 4 waren er 3 niet geschikt omdat ze te agressief zijn om te gebruiken. Het enige dat overblijft, is Tea Tree olie. In dat artikel wordt Tea Tree olie gebruikt op de oogleden. DOE DIT NIET, je kunt je ogen er mee beschadigen. NOOIT IN DE BUURT VAN DE OGEN LATEN KOMEN. Daarbij komt dat tea tree olie ook dermatitis en allergische reacties kan veroorzaken. Het percentage Tea Tree olie is ook van belang. Het is erg belangrijk om nooit onverdunde Tea Tree olie te gebruiken, ook niet op andere delen van het lichaam. Verdun het echter niet met lavendelolie, je kunt hier meer details lezen over Tea Tree olie.
 • Er zijn aanwijzingen dat demodex licht gevoelig is, wellicht kan IPL demodex bestrijden.
 • Metrodinazole (rozex) is waarschijnlijk niet effectief in het bestrijden van demodex.
 • Dan is er nog zz crème van demodex solutions. Zij zeggen dat 90% van de gevallen van acne (en daarop lijkende aandoeningen) veroorzaakt worden door demodex. Een claim waar geen bewijs voor is. Ook zeggen ze in hun FAQ dat het goed mogelijk is dat de symptomen eerst erger worden door gebruik van hun crème, voordat de conditie van de huid verbeterd. De huidmijt zou vergaan in de huid en daardoor irritatie geven. Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat deze crème irritatie geeft. Verder is het niet duidelijk wat er in de crème zit, ze geven aan op hun site dat sommige van de ingrediënten zijn:
  “Zinc oxide
  Sublimed sulfur
  Menthol
  Boric acid
  salicylic acid
  Chinese medicine herbs” De rest van de ingrediënten zijn geheim, beschermd door een Chinees patent. Geheime ingrediënten wekken bij mij altijd argwaan op. Hoe weet je of deze geheime ingredienten niet ontzettend schadelijk zijn voor de gezondheid?

Al met al is het niet eenvoudig om demodex te bestrijden, en het is al helemaal de vraag of het überhaupt nut heeft om het te proberen. De meningen over de rol van demodex bij rosacea zijn verdeeld.

Gelukkig is Galderma bezig met onderzoeken naar ivermectine en rosacea. Ivermectine is een middel om parasieten te bestrijden.

 

Nieuws ontvangen?

Berichtje ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op deze site staan?
Schrijf je hieronder in.
(Je krijgt max 1x per maand een mailtje want spam hoort in een blikje en niet in je mail box.)Een reactie plaatsen

15 − 14 =