Rood gezicht door een allergische reactie op crème


Een allergische reactie op een ingrediënt in crème kan leiden tot een rood, gezwollen, gevoelig gezicht. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat je gezicht in de brand staat. Bij rosacea kunnen deze symptomen ook optreden als gevolg van alleen irritatie door een crème. Dan is een echt allergische reactie niet eens noodzakelijk.

De huid is zo gevoelig dat zelfs ingrediënten waar je niet allergisch voor bent problemen kunnen geven. Het is dus van belang om vast te laten stellen of je rosacea hebt of allergisch bent als je twijfelt. Zeker wanneer je regelmatig huidreacties hebt op verzorgingsproducten.

Een allergische reactie kan al ontstaan na een eerste keer gebruik van crème. De huid rond de lippen en ogen is het meest gevoelig. De meeste reacties zijn binnen 2 dagen weer weg en de huid is dan weer normaal. Het kan echter langer duren.

Ik kwam een verhaal tegen van een dame die zelfs een maand heeft rondgelopen met een rood opgezwollen gezicht, ondanks medische hulp. Als je hetzelfde product weer gebruikt, kan de allergische reactie groter zijn. Zelfs producten die “hypoallergeen” zijn kunnen reacties geven. Er zitten zoveel ingrediënten in crème dat het lastig is om erachter te komen wat de allergische reactie veroorzaakt heeft.

Een contact allergie kan symptomen geven die lijken op rosacea.

Bekende allergenen in cosmetica

Veel mensen zijn allergisch voor lanoline. Het zit in veel lotions en gezichtscrèmes. Lanoline is een vet dat vet dat voorkomt in de wol van schapen, wolvet. Het wordt veel gebruikt in crèmes en zalven omdat het gemakkelijk in de huid trekt en goed vocht kan vasthouden.

Perubalsem geeft de meeste allergische reacties. Heel veel mensen zijn hiervoor allergisch. Gelukkig wordt het sinds 2005 niet meer in cosmetica gebruikt.

Behalve lanoline is parfum ook een bekende dader als het gaat om allergische reacties. Kies zoveel mogelijk voor producten zonder parfum. Ook conserveringsmiddelen zoals parabenen, kunnen voor allergische reacties zorgen.

Contactallergie als gevolg van lavendel olie

Hieronder een lijst van de ingrediënten waar veel mensen allergisch voor zijn.

Balsam of Peru 12.3 %

Fragrance mix 11.7 %

Thimerosal 10.8 %

Formaldehyde 9.3 %

Quaternium-15 9.0 %

p-Phenylenediamine 4.9 %

p-Aminobenzoic acid 3.2 %

2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol 3.1 %

Imidazolidinyl urea 2.5 %

Lanolin alcohol 2.4 %

Glyceryl thioglycolate 2.0 %

DMDM hydantoin 1.9 %

Kathon CG 1.4 %

Toluene sulfonam. formaldeh. resin 1.3 %

Methyl methacrylate 1.3 %

Parabens 1.0 %

Oxybenzone 0.6 %

Natuurlijke of synthetische ingrediënten

Er is minder bekend over allergische reacties op natuurlijke ingrediënten in vergelijking met synthetische ingrediënten. Dat betekent niet dat je niet allergisch kunt zijn voor natuurlijke ingrediënten. Ondanks dat veel mensen dat wel denken.

Lavendel is bijvoorbeeld natuurlijk. De vrouw in het plaatje heeft een behoorlijk ernstige reactie op de lavendel.

Reacties

RE: Rood gezicht door een allergische reactie op crème — Agnes2 28-02-2014 19:21

Chantal zei:

Me moeder had nacht crème gekocht, dus ik probeerde het uit , en heb nu al twee dagen laat van rode , droge wangen. En het brandt ontzettend.
Ben ik allergisch?

Klinkt wel als een allergische reactie.Vervelend hoor.. Wordt het al beter?

Nacht crème — Chantal 28-02-2014 00:15 Me moeder had nacht crème gekocht, dus ik probeerde het uit , en heb nu al twee dagen laat van rode , droge wangen. En het brandt ontzettend.
Ben ik allergisch?

Gebreukt make-up — Sarah 09-12-2013 17:06 Ik had laats make-up van me vriendin gebruikt en toen k thuis kwam haalde ik dat weg en me oog begon beetje geïrriteerd te raken dus ik kon daardoor niet slapen en in de ochtend was me gezicht heel erg rood dus had ik foundation gesmeerd omdat een beetje te vermijden maar het werd steeds roder terwijl ik mijn eigen foundation al jaren gebruik zonder een of ander last , en wat voor creme ik nu smeer het word maar steeds roder en roder. Me gezicht is nu wat minder rood alleen het is nog wel wat vervelend maar het brand heel erg onder mijn ogen en daar is het ook heel rood, het komt waarschijnlijk omdat ik concealer van mijn vriendin heb gebruikt.  

Marjolein 31-12-2015 15:04 Klinkt als een allergische reactie.
Meestal wordt het vanzelf beter maar als je je zorgen maakt ga dan wel even langs de huisarts.
Misschien vragen om een allergie test. Het is wel handig om te weten waar je dan allergisch voor bent, zodat het je niet weer overkomt.   Cassandra 28-12-2015 19:08   Ik had nieuwe foundation. 1 dag op gehad volgende dag. Had ik allemaal bultjes op mijn wangen het was rood en jeukte heel erg. Is dat een allergie wat moet ik nu doen en hoelang gaat t duren voor t weer over is?  

4 gedachten over “Rood gezicht door een allergische reactie op crème”

  1. Ik gebruik al ruim een half jaar de producten van Revital, sinds een paar dagen begon het te prikken en sinds vrijdag (gisteren) zijn mijn oogleden enorm dik alles rondom mijn ogen is rood,, lijkt alsof enorm gehuild heb, het jeukt en doet zeer.
    Wat moet ik nu doen?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

twee × een =