Ik heb het gevoel dat mijn gezicht in de brand staat..

Vele verschillende aandoeningen kunnen het gevoel geven dat je gezicht in de brand staat.

Een branderig gevoel is een soort pijn die verschilt van doffe, stekende of pijnlijke pijn. Een brandende pijn is vaak gerelateerd aan zenuwproblemen. Er zijn echter veel andere mogelijke oorzaken. Verwondingen, infecties en auto-immuunziekten kunnen zenuwpijn veroorzaken en in sommige gevallen zenuwbeschadiging veroorzaken.

Veel medische aandoeningen die een branderig gevoel veroorzaken, zijn niet te genezen, maar behandelingen zijn nuttig om de pijn onder controle te houden.

Huidaandoening zijn een veel voorkomende oorzaak van een branderig gevoel (geen volledige lijst)

  • allergische reacties
  • Reacties op cosmetica
  • rosacea
  • koortslip

Andere mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld (geen volledige lijst):

  • trigeminus neuralgie
  • Verbranding door bijvoorbeeld de zon
  • Stress.

Stress

Wanneer stress toeslaat, kan de stressreactie van je lichaam overdrive gaan. Dit kan het zenuwstelsel opjagen en sensorische symptomen veroorzaken zoals een branderig gevoel of jeuk van de huid, met of zonder zichtbare tekenen. Je kunt deze sensatie overal op uw huid ervaren, inclusief uw armen, benen, gezicht en hoofdhuid.

Trigeminus neuralgie

Is een aandoening van de gezichtszenuw. Over het algemeen geeft dit geen zichtbare symptomen in het gezicht, maar kan wel flink pijnlijk zijn.

Cosmetica

Veel mensen hebben de neiging om te denken dat als een huidverzorgingsproduct je gezicht doet voelen alsof het in brand staat, dat het werkt. En als het daarna een tintelend gevoel en een rood, geïrriteerd gezicht achterlaat, dan moet het echt werken.

Dit is geen goede aanname.
Mooi zijn betekent pijn lijden is een vreselijk motto. Huidverzorging mag niet dagelijks prikken, tintelen of branden. Als dit het geval is, krijg je roodheid, schilfering. Dat zijn tekenen van chronische ontsteking. Een ontstoken huid zal een waterval van andere problemen geven: droogheid, trekkerig gevoel en verhoogde gevoeligheid.

De volgende artikelen zijn interessant om te lezen:

Wat je moet weten over peelings

Retinoide

Jeuk, branderigheid

Rosacea

Een branderig gevoel in het gezicht,, stekend gevoel en jeuk in het gezicht worden vaak gemeld door veel rosacea patiënten. Sommige mensen  kunnen ook wat zwelling (oedeem) in het gezicht ervaren, die al in het beginstadium van de ziekte merkbaar kan worden. Hetzelfde blozen dat de roodheid van rosacea veroorzaakt, kan komen door een opeenhoping van vocht in de weefsels van het gezicht. Het komt vaak voor boven de neus plooien – de plooien van de neus tot aan weerszijden van de mond. Er wordt ook aangenomen dat dit zwellingsproces bij sommige patiënten kan bijdragen aan de ontwikkeling van overtollig weefsel op de neus (rhinophyma), waardoor het bolvormig en hobbelig wordt.

Wat kan je er aan doen wanneer er sprake is van rosacea of een ander huidprobleem?

Het is dus belangrijk om de huid niet verder te irriteren, voor zover dat mogelijk is. Dit kun je doen door gebruik van milde cosmetica, of helemaal geen cosmetica, niet krabben en voorzichtig afdrogen. Ook het voorkomen van blozen door allerlei triggers zoals als warmte, kou, sauna’s, hete soep en koffie, alcohol etc is aan te bevelen. Ik wil daarom ook even de aandacht vestigen op een boekje geschreven in 2009. Het gaat over blozen en hoe het rosacea mogelijk in stand kan houden. Het is Engelstalig en ten tijde van dit schrijven eigenlijk nergens meer te vinden. Het is hier te downloaden (pdf bestand)

Meer informatie over hoe de huid barrière werkt en wat milde cosmetica nu precies is kun je lezen in ons artikel over “gevoelige huid, jeuk en branderigheid”

Hierin staat ook wat nou precies de functie is van een goede crème.

Hoe komt het?

Zenuwen komen in contact met de gezichtshuid via cellen van de gevoelszenuwen. Deze cellen voelen verschillende sensaties, zoals hitte, pijn en aanraking. Wanneer de huid ontstoken is ontvangen deze cellen een signaal dat teruggestuurd wordt naar de hersenen. De hersenen registreren dan pijn of branderigheid. De ontstekingen aan de huid hoeven niet zichtbaar te zijn in de spiegel. Het kan ook dieper in de huid plaatsvinden.

Bij rosacea is vaak een wellicht milde, maar chronische ontsteking aanwezig die de zenuwen activeert. Bij andere huidproblemen kan ook een al dan niet chronische ontsteking aanwezig zijn. Bijvoorbeeld in geval van een allergische reactie.

Wanneer de huid warm wordt, neemt de bloedtoevoer toe en kan de chronische ontsteking bij rosacea erger worden. Het nadeel is, dat de zenuwen ook gevoeliger worden. Wanneer het lichaam denkt dat het aangevallen wordt, of in ieder geval dat er schade is, zal het proberen om het repareren, door de bloedtoevoer nog verder te verhogen. Dit zal leiden tot nog gevoeligere zenuwen.

[mc4wp_form id=”1544″]

1 gedachte over “Ik heb het gevoel dat mijn gezicht in de brand staat..”

Plaats een reactie

1 × 4 =