Ik heb het gevoel dat mijn gezicht in de brand staat..

Een branderig gevoel in het gezicht. Een van de meest irritante symptomen van rosacea is naar mijn mening wel het gevoel dat je gezicht in de brand staat. Maar dit komt niet alleen voor bij rosacea, ook bij andere huidproblemen.

Hoe komt het?

Waarschijnlijk is het volgende het geval;

 

Zenuwen komen in contact met de gezichtshuid via cellen van de gevoelszenuwen. Deze cellen voelen verschillende sensaties, zoals hitte, pijn en aanraking. Wanneer de huid ontstoken is ontvangen deze cellen een signaal dat teruggestuurd wordt naar de hersenen. De hersenen registreren dan pijn of branderigheid. De ontstekingen aan de huid hoeven niet zichtbaar te zijn in de spiegel. Het kan ook dieper in de huid plaatsvinden.

Bij rosacea is vaak een wellicht milde, maar chronische ontsteking aanwezig die de zenuwen activeert. Bij andere huidproblemen kan ook een al dan niet chronische ontsteking aanwezig zijn.

Wanneer de huid warm wordt, neemt de bloedtoevoer toe en kan de chronische ontsteking bij rosacea erger worden. Het nadeel is, dat de zenuwen ook gevoeliger worden. Wanneer het lichaam denkt dat het aangevallen wordt, of in ieder geval dat er schade is, zal het proberen om het repareren, door de bloedtoevoer nog verder te verhogen. Dit zal leiden tot nog gevoeligere zenuwen.

Het is dus belangrijk om de huid niet verder te irriteren, voor zover dat mogelijk is. Dit kun je doen door gebruik van milde cosmetica, of helemaal geen cosmetica, niet krabben en voorzichtig afdrogen. Ook het voorkomen van blozen door allerlei triggers zoals als warmte, kou, sauna’s, hete soep en koffie, alcohol etc is aan te bevelen. Ik wil daarom ook even de aandacht vestigen op een boekje geschreven in 2009. Het gaat over blozen en hoe het rosacea mogelijk in stand kan houden. Het is Engelstalig en ten tijde van dit schrijven eigenlijk nergens meer te vinden. Het is hier te downloaden (pdf bestand)

Meer info over triggers

Meer info over cosmetica

blozen, rood worden en flushes

1 gedachte over “Ik heb het gevoel dat mijn gezicht in de brand staat..”

Plaats een reactie

achttien + twaalf =