Wat je moet weten over anti rimpel crème (retinol) bij rosacea

Anti rimpel crèmes bevatten vaak retinol (vitamine A). Retinol lijkt alleen maar voordelen te hebben. Het helpt tegen rimpels, permanente schade aan de huid door de zon, acne en pigmentatie problemen. Retinol is een anti oxidant. Het beschermd tegen vrije radicalen/ Vrije radicalen kunnen zorgen voor schade aan de cellen. Retinol stimuleert ook de collageen productie en de productie van elastine. Collageen en elastine geven de huid flexibiliteit en kracht. Kortom het is effectief. Veel onderzoeken hebben de werkzaamheid van retinol aangetoond.

Het is meestal veilig, MAAR een anti rimpel crème met retinol is niet zo geschikt voor een gevoelige huid. Op de meeste verpakkingen wordt de concentratie retinol niet aangegeven. Als je huid gaat schilferen of je merkt irritatie, dan kun je beter stoppen met het gebruik van anti rimpel crème. Of je bent dan overgevoelig voor retinol, of de concentratie retinol is te hoog voor je huid.

Anti rimpel crème en rosacea

Een van de grootste effecten van retinol is, dat het de dode huidcellen verwijdert. Het is bekend dat bij rosacea de huidbarrière niet goed werkt. Dode huidcellen hebben een functie in de huidbarrière. Een niet goed werkende huidbarrière zorgt voor jeuk, irritatie en dus een behoorlijk gevoelige huid. Dode huidcellen verwijderen kan zorgen voor een nog gevoeligere huid.

Een ander probleem is, dat het verwijderen van dode huidcellen ook zorgt voor een grotere gevoeligheid voor (zon)licht. Voor veel mensen met rosacea is zonlicht een belangrijke trigger en zonlicht is een mogelijke oorzaak van subtype 1 rosacea. Retinol kan de symptomen dus erger maken, doordat het de lichtgevoeligheid groter maakt. En ook bij mensen zonder rosacea zal het de gevoeligheid voor zonlicht vergroten.

Wil je het toch gebruiken, doe het dan voordat je gaat slapen. Blootstelling aan zonlicht wordt dan in ieder geval vermeden. Wees dus ook voorzichtig met het gebruik van producten waar retinol in zit die je overdag gebruikt. Denk aan foundation, lippenstift en vooral ook zonnebrand crème. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen anti rimpel crème met vitamine A beter helemaal vermijden.

Plaats een reactie

5 − een =