Effectieve actieve ingrediënten in cosmetica

Er is weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van natuurlijke ingrediënten in huidverzorgingsproducten bij huidaandoeningen, zoals rosacea, psoriasis, hyperpigmentatie en acne. De onderzoeken die er zijn, zijn vaak in opdracht van grote cosmetica bedrijven. Dit geeft te denken over de onafhankelijkheid van een dergelijk onderzoek. Daarbij is het aantal mensen wat heeft deelgenomen vaak laag, te laag om echt conclusies te kunnen trekken. Niettemin zijn er wel wat artikelen te vinden die aandacht besteden aan dit onderwerp, zoals dit artikel. De schrijvers hebben een overzicht gegeven van de natuurlijke ingrediënten in huidverzorgingsproducten en wat ze kunnen doen bij bepaalde huidaandoeningen.Ze houden hierbij wel wat slagen om de arm, zo schrijven ze: “Uiteraard is de formulering en de stabiliteit van het product erg belangrijk in de mate van effectiviteit.”

In de eerste plaats is het belangrijk duidelijk te krijgen wat de schrijvers precies bedoelen met “natuurlijk”. In het betreffende onderzoek wordt de volgende definitie gegeven:

– natuurlijke ingrediënten zijn niet kunstmatig of ziekteverwekkend, ze zijn geproduceerd door de natuur en daar te vinden. Ze zijn afkomstig van bijvoorbeeld planten en dieren.

Hieronder een overzicht van welke natuurlijke ingrediënten effectief kunnen zijn bij huidaandoeningen.

Colloïdaal havermout

Het wordt gebruikt om de huidbarrière te beschermen en als behandeling tegen bijvoorbeeld luieruitslag en als aanvullende behandeling bij atopische dermatitis. Het kan gebruikt worden om de huid schoon te maken, het lost viezigheid op. Actieve componenten van colloïdaal havermout bevatten onder andere vitamine A, B en E.

De onderzoekers verwijzen naar een ander onderzoek waarbij (slechts) 10 patiënten behandeld waren met colloïdaal havermout voor huiduitslag. Bij 6 mensen gingen de klachten weg, bij 3 mensen werden de klachten minder.

Hoewel dit op zich een goed resultaat is, is de groep mensen die behandeld werden wel erg klein.

Aloë Vera

Aloë vera gel bevat salicylic acid, magnesium lactate en polysaccharides. Aloë vera heeft een ontstekingsremmende werking.  Het wordt ook gebruikt tegen jeuk. De resultaten van de geciteerde onderzoeken zijn tegenstrijdig. In 1 onderzoek waren de resultaten van de placebo groep beter dan de resultaten van de aloë vera groep.

Niacinamide

Niacinamide (of nicotinamide) wordt in dit onderzoek ook genoemd, als supplement en in een crème. Het is een in water oplosbare B vitamine. Hoewel het afkomstig is van niacine heeft het niet dezelfde ongewenste bijeffecten zoals blozen. 198 mensen met acne vulgaris of rosacea kregen gedurende 4 weken  750 mg nicotinamide, zink 25 mg, koper 1.5 mg en 500 [micro]g foliumzuur. 79 procent rapporteerde verbetering.

Belangrijk te vermelden is, dat heel veel patiënten ook antibiotica gebruikten (wat ook verantwoordelijk kan zijn voor de verbetering (?)  en dat er in het overzichtsartikel niet bij staat welke vorm van rosacea de mensen in dit onderzoek hadden. Ik vermoed dat ze subtype 2 rosacea hadden, gezien de vergelijking tussen acne en rosacea en het feit dat er wordt gesproken over een “reduction in lesions”.  Er wordt in dit verband niets gezegd over erytheem of huidverdikkingen. Meer over niacinamide cremes kun je hier vinden. (niacinamide creme)

4% niacinamide creme

Zoethout extract

Volgens het onderzoek is zoethout extract vooral effectief tegen een rood gezicht, na 4 tot 8 weken gebruik verbeterde erytheem bij een onderzoek onder 62 mensen. Zoethout us te vinden in deze creme van allergenics:

Groene thee.

Groene thee is een antioxidant, heeft een ontstekingsremmende werking en biedt enige natuurlijke bescherming tegen UV licht.

Koffiebes

Koffiebes is een onrijpe koffieboon. Het is bedoeld voor roodheid en veroudering als gevolg van zonlicht.

Tea Tree Olie

Tea tree olie is een essentiële olie. Er wordt verondersteld dat het een ontsmettende werking heeft.  In dit het onderzoek wordt het genoemd onder het kopje “Acne”. Door sommigen ook gebruikt om de demodex mijt te bestrijden.

De conclusie van de auteurs is als volgt:

Voorgeschreven medicijnen tegen huidaandoeningen als acne, rosacea, en psoriasis kunnen irriterende componenten bevatten. Dit kan er toe leiden dat patiënten en doktoren op zoek gaan naar natuurlijke ingrediënten als acceptabel alternatief.

Naar mijn mening kunnen ook natuurlijke ingrediënten irriteren, zeker bij  huidaandoeningen en moet je altijd voorzichtig zijn met wat je op je huid smeert, ook al is het “natuurlijk”.

De voorlopige bevindingen noemen de onderzoekers veelbelovend, maar meer onderzoek is nodig.

Een ander artikel van de auteur Jessica Wu noemt nog een aantal andere natuurlijke ingrediënten die gebruikt worden om rosacea mee te behandelen. Naast het al eerder genoemde zoethout extract (Licochalcone A), tea tree olie, colloïdaal havermout en groene thee, noemt zij ook kamille extract en lavendel (zeker niet aan te raden). Naar de effecten van lavendel is volgens haar nooit echt goed wetenschappelijk onderzoek gedaan. Voor de bestrijding van demodex wordt ook verdunde kamfer olie (zeker niet aan te raden) genoemd. Ze geeft er wel een waarschuwing bij, van kamfer olie is het bekend dat het huidirritaties geeft. Ik weet uit ervaring dat ook lavendel olie irritaties kan geven, zoals ook de Tea Tree olie.

Update:

Demodex bestrijden hoeft niet meer met tea tree olie. Er is nu een medicijn op de markt genaamd soolantra

Plaats een reactie

8 + veertien =