Zijn parabenen slecht?

Parabenen worden veelvuldig in cosmetica gebruikt als conserveermiddel. Ze hebben een slechte reputatie gekregen. Vooral na een onderzoek dat rapporteerde dat parabenen in borstkanker weefsel waren aangetroffen. Veel cosmeticaproducenten adverteren met termen als “vrij van parabenen” Hoe het nou precies zit met parabenen is onduidelijk. De meest voorkomende parabenen zijn methylparabeen, propylparabeen en butylparabeen. Vaak wordt er meer dan een gebruikt in een product, zodat er een brede range van micro-organismen bestreden kan worden. De combinatie van meerdere parabenen zorgt er voor dat er minder nodig is in een product terwijl de actie vergroot wordt.

Parabenen worden niet alleen in cosmetica gebruikt maar bijvoorbeeld ook in voeding en medicijnen. Methylparabeen, propylparabeen en butylparabeen worden beschouwd als veilig in cosmetische producten. Een Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat parabenen tot 25% in cosmetische producten veilig zijn. Er wordt in de praktijk niet zoveel gebruikt, maar tussen de 0.01 en 0.3%. In de EU mag er niet meer dan 0.4% parabenen in cosmetica zitten. In 2005 is er opnieuw onderzoek gedaan naar de veiligheid van parabenen en er is geen reden gevonden om aan te nemen dat parabenen schadelijk zijn. Parabenen hebben een licht oestrogene werking. De hoeveelheid is echter veel minder dan de oestrogenen die normaal gesproken in het lichaam voorkomen. Er is dus geen reden om aan te nemen dat kleine hoeveelheden parabenen schadelijk zijn. Parabenen kunnen wel een allergische reactie geven en klachten als bijvoorbeeld roodheid en jeuk. Hoewel dit in verhouding met het gebruik van parabenen in cosmetica niet heel vaak voorkomt.

Methylparabeen reageert met UVB en is dus geen goed ingrediënt in zonnebrand crèmes. UVB leidt tot huidveroudering en zonschade. Zonschade wordt gezien als mogelijke oorzaak van rosacea.

Er is in de wetenschappelijke literatuur slechts 1 referentie naar een direkt verband tussen parabenen (ingenomen) en rosacea (achtige klachten), maar dit gaat om een gevalsbeschrijving.  Het innemen van parabenen via een hoestdrankje leidde bij een 35 jarige vrouw tot huiduitslag die leek op subtype 2 rosacea (pukkels en bultjes).

De enige ingredienten in het hoestdrankje wat deze reactie kon verklaren waren parabenen. Bij het stoppen van het gebruik gingen de symptomen weer weg. DIt is slechts een individueel geval en zegt niets over parabenen onder de bredere bevolking.

Het kan natuurlijk dat deze mevrouw allergisch was voor parabenen, dit hebben de onderzoekers niet uitgesloten.

Er is geen “bewijs” dat parabenen slecht zijn voor rosacea. Er zijn wel veel mensen die parabenen als slecht ervaren en ze zien als trigger, hoewel parabenen op de triggerlijst van de National Rosacea Society (NRS) niet voorkomen. Het is een open deur, maar een manier om in een individueel geval erachter te komen of parabenen de symptomen erger maken, is door het gewoon uit te proberen. Probeer een tijdje producten die vrij zijn van parabenen en wacht af of de huid er goed op reageert.

Op zoek naar een creme zonder parabenen?

Creme zonder parabenen (tevens parfumvrij)

Vitamine C serum zonder parabenen

Zonnebrandcreme zonder parabenen en parfumvrij

Plaats een reactie

14 − een =