UPDATE:Ivermectine tegen Rosacea:veilig en effectief

Er wordt onderzoek gedaan naar ivermectine crème voor rosacea. Ivermectine is een middel tegen parasieten. Ivermectine wordt voorgeschreven bij schurft. Schurft is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt.

Ivermectine wordt ook gebruikt tegen worminfecties.Waarom zou het effectief kunnen zijn bij rosacea? Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die de demodex folliculorum aanwijzen als mogelijke schuldige bij het ontstaan van rosacea. In ieder geval is er een relatie tussen demodex en rosacea, maar het is onduidelijk of demodex mijt rosacea ook daadwerkelijk veroorzaakt. Het zou best

kunnen dat de demodex een onschuldige omstander is, en zich alleen maar goed kan vermenigvuldigen op huid die aangedaan is door rosacea. Er zijn onderzoeken gepubliceerd waar uit blijkt dat een infectie met demodex mijt

goed reageert op ivermectine in tablet vorm in combinatie met permetrine (crème). (Permetrine is een ander middel wat parasieten bestrijdt. Het wordt onder meer gebruikt als middel tegen luizen en schurft) Het is niet bekend of een crème met ivermectine alleen ook effectief is tegen de demodex huidmijt .

 

Er zijn momenteel 3 fase 3 onderzoeken naar CD 5024 1% crème. In het eerste onderzoek wordt ivermectine vergeleken met metrodinazole crème (zoals rozex) en twee andere onderzoeken vergelijken ivermectine met azelaine zuur crème 15%. De verwachting is dat de onderzoeken in augustus 2013 afgerond zullen zijn.

Update

Galderma is al heel lang bezig met onderzoeken of ivermectine veilig en effectief is tegen rosacea. Het lijkt goed te werken tegen type 2 rosacea. Demodex huidmijten worden al lang in verband gebracht met de symptomen van rosacea. (maar als je dit met een dokter bespreekt zal je waarschijnlijk uitgelachen worden, tenminste dat is mij en een aantal anderen overkomen). In Nederland wordt de demodex theorie niet niet serieus genomen.

Hoe dan ook: Ivermectine als middel tegen rosacea zal waarschijnlijk eind 2014 anders in 2015 beschikbaar komen.

Update: SOOLANTRA is verkrijgbaar in Amerika

 

Het gekke is, dat hoewel onderzoeken vaststellen dat ivermectine werkt, men “niet weet waarom (helaas is het artikel verwijderd“. Duh zou je zeggen. Ivermectine is een middel tegen parasieten en demodex gaan er dood van. Maar goed, de gemiddelde Westerse arts denkt dat demodex geen rosacea veroorzaakt. Dus roepen dat dat wel zo is zal wel tot een hoop weerstand leiden. (En dan kan je je nieuwe Ivermectine 1% zalf natuurlijk niet verkopen).

Hoe dan ook, ivermectine is effectief en volgens de laatste lezing van de AAD (een vereniging voor Dermatologen in Amerika) ook veilig. Onderstaande video is opgenomen als onderdeel van hun jaarlijkse bijeenkomst

video

Reacties:

DermatoloogMiryam 31-05-2014 06:56

Hoi Marjolein,

vorige week was ik bij een dermatologe van Bergman Clinics in Amsterdam. Ze kende Ivermectine en zei dat ze het ook regelmatig voorschrijft. Helaas zag ze bij mij geen tekenen van demodex huidmijten, maar ik zou het mogen proberen van haar. Ze had in haar praktijk goede resultaten gezien. Wie dus last heeft van demodex rosacea kan via een verwijzing van de huisarts bij de dermatoloog van Bergman Clinics Amsterdam terecht. De dermatologe die ik heb gesproken was dr. van Hattem.
Ik hoop dat mensen hier iets aan hebben.

RE: Onderzoek naar ivermectine crème bij de behandeling van rosaceaMarjolein 06-04-2014 13:47

Hans de Brouwer zei:

Hallo,
Is er misschien al meer bekend over de uitkomsten van de onderzoeken naar het nut van Ivermectine?

Hartelijk dank voor deze uitgebreide en informatieve site!

Eerst dankjewel
Ik last net toevallig vorige week een artikel over een klinische trial die galderma heeft gedaan mbt ivermectine. Hoopgevend, geen 100% middel, maar niettemin hielp het velen.
Ik weet even niet waar ik het gelezen heb, maar zodra ik het terug gevonden heb zal ik het hier linken.

#7 RE: Onderzoek naar ivermectine crème bij de behandeling van rosaceaHans de Brouwer 05-04-2014 21:38

Hallo,
Is er misschien al meer bekend over de uitkomsten van de onderzoeken naar het nut van Ivermectine?Hartelijk dank voor deze uitgebreide en informatieve site!

#6 RE: Onderzoek naar ivermectine crème bij de behandeling van rosaceaMarjolein 16-03-2013 22:08

Hoi Hendrika,
Fijn dat je het nog even laat weten;
Ik heb niet echt contact gehad met mensen mbt demodex. Het is ook lastig denk ik, dat de medici niet echt weten wat de relatie is tussen demodex en rosacea. Ik heb ook nog niemand gehoord (uit NL) die op “overpopulatie” getest is. Volgens mij wordt de relatie (nog) niet erg serieus genomen door dokters. Ik denk zelf dat die relatie er wel is, maar niet bij alle rosacea. Rosacea is vast een multicausaal probleem en heeft niet bij iedereen dezelfde oorzaak. Ik heb wel op diverse (Amerikaanse) fora gelezen, waar ze zz crème ter bestrijding van demodex gebruikten. (erg irriterend, iedereen die dit leest moet er voorzichtig mee zijn). Volgens mij is het gebaseerd op sulfur, wat schijnt te werken tegen demodex. Het is een beetje een vaag middel, er zit ook een “geheim” ingredient in en dan gaan mijn haren altijd rechtovereind staan. Niet weten wat het precies is, maakt het niet aantrekkelijk. Ze claimen ook dat 99% oid van acne en rosacea veroorzaakt wordt door demodex. Dit is gewoonweg niet waar. In ieder geval niet bij acne, en uit verschillende onderzoeken blijkt dat lang niet iedereen met rosacea een demodex probleem heeft. Maar om je vraag min of meer te beantwoorden: In ieder geval is het met wisselend succes gebruikt. Bij sommigen werd het erger! Anderen gebruikten Tea Tree olie, ook niet prettig voor de huid en al helemaal niet voor de ogen. Eveneens met wisselend succes. Als het wel demodex is, is het lastig om ervan af te komen. Volgens de zz crème site moet je heel lang smeren voordat je er vanaf bent. Ze hebben een korte levenscyclus en komen alleen naar de huidoppervlakte om te paren, en alleen dan zijn ze kwetsbaar. Ze kunnen niet tegen licht, dus dit doen ze als het donker is. (Ik weet niet of het waar is.) In theorie zou ipl dus ook effectief kunnen zijn.

Citeer

#5 RE: Onderzoek naar ivermectine crème bij de behandeling van rosaceaHendrika 16-03-2013 21:44

Hallo Marjolein,
ik zal je even bijpraten over de permetrine 5% die ik 29 feb. op mijn hele gezicht heb gesmeerd.
De huisarts gaf aan dat ik het anders maar als onderhoudscreme 1X per maand moest smeren. Dit omdat ze ook niet weet hoe het anders te moeten behandelen. Zelf ben ik wel terug houdend. Dit omdat het op het zenuwstelsel werk. Ik vond laatst een artikel over de bijwerkingen, daar werd ik niet blij van. Maar goed, ik heb het dus ruim twee weken terug gebruikt. De volgende dag nagenoeg geen jeuk meer gehad. Dat is een verademing. Helaas is de pret kort geweest. Na een week begon de jeuk weer toe te nemen. Nu 14 dgn. later wil ik wel weer smeren, maar ben er toch angstig voor. Wat doet het met mijn huid? De eerste keer dat ik permetrine smeerde bleef de jeuk, én ook roodheid, anderhalve maand weg nu maar twee weken… heb jij contact met mensen die ook grote problemen hebben met de demodexmijt?
groet, Hendrika

Citeer

#4 RE: Onderzoek naar ivermectine crème bij de behandeling van rosaceaMarjolein 01-03-2013 18:34

Ik heb dat ook met histamine, ik eet niet zoveel vis, maar ik eet al jaren geen aardbeien e.d. meer. Ik ben er gek op, maar mijn wangen gaan er enorm van gloeien. Wat betreft de supplementen: Ik heb er ook wel eens wat gebruikt, maar ik neem altijd maar 1 tegelijk, als het “misgaat” en ik neem er pak weg 6 verschillende, dan weet ik niet welke de boosdoener is. Hetzelfde geldt voor als ze wel helpen. Het blijft een mysterie. Ik ben wel benieuwd wat de dokter zegt over die permetrine.

Citeer

#3 RE: Onderzoek naar ivermectine crème bij de behandeling van rosaceaHendrika 28-02-2013 21:00

Hoi Marjolein

Dank voor je reactie, het is fijn te weten dat er meegedacht en gezocht wordt. Ik heb je aangeraden info gelezen, en zal dit overdag nog eens doen. Over die vit. D: drie weken terug at ik Makreel, vijf dagen aanééngesloten een stukje, tot de vis op was. Deze dagen had ik erge opvlammingen (rode wangen) In de dagen hierna las ik dat makreel veel histamine bevat, vooral als de vis wat langer ligt….dacht ik gezond bezig te zijn.. Nu lees ik van de vit. D…Ik slik iedere dag vit D 25 of 50 ug. Ik zal dit een maand laten staan. Ik slik veel supplementen; Lysine, colladeen, borage olie, kelp extract, tarwekiemolie, lijnzaadolie, extravergine kokosvet.. teveel? Ik eet erg gezond, snoep nagenoeg niet. Morgen bezoek ik de huisarts, zal navraag doen over schadelijke effecten van permetrine gebruik. Kan zelf hierover niet iets vinden via internet. Ben heel blij dat er steeds meer aandacht is voor rosacea – demodexmijt.

groet, Hendrika

Citeer

#2 RE: Onderzoek naar ivermectine crème bij de behandeling van rosaceaMarjolein 28-02-2013 08:52

Hoi Hendrika. Ik heb geen idee of het schadelijk is, wellicht even overleggen met de dokter. Jeuk kan ook veroorzaakt worden door een droge huid, zeker in de winter. Zie ook rosacea-info.nl/…/…
Uiteraard laat ik het op deze site weten als ik de resultaten van het onderzoek tegenkom. Ze worden namelijk niet altijd gepubliceerd.
Waarom de demodex opspeelt? Het is waarschijnlijk iets met het aangeboren immuunsysteem:
“Een andere conclusie van het onderzoek was, dat bij mensen met rosacea er sprake is van een brede immuunsysteem activatie, vooral bij type 2 rosacea. Zo werd er een overexpressie van LL-37 gevonden en een aantal andere markers. Er is dus een verschil in immuunsysteem activatie bij de verschillende types van rosacea.” rosacea-info.nl/…/…
Voor meer over het immuunsysteem: rosacea-info.nl/…/…
In een ander artikel werd gezegd dat demodex leeft van talg en dode huidcellen, en dat vet eten leidt tot meer voedsel voor de demodex, of het waar is weet ik niet.

Citeer

#1 RE: Onderzoek naar ivermectine crème bij de behandeling van rosaceaHendrika 26-02-2013 22:09

Ik heb sinds 2 jaar rosacea. Na lang zoeken, artsen bezoeken, metronidazal creme smeren, doxycycline kuur gebruiken was ik ten einde raad. Ik had afgelopen winter pijn, trekkerige huid, dagelijks opvlammingen, en veel jeuk. Ik had permetrine creme als laatste redmiddel in huis hen heb mijn hele gezicht er mee ingesmeerd. Het voelde drie dagen koud aan, maar de jeuk was weg. Tot nu feb. 2013, ik heb het gevoel dat de jeuk weer terug komt……ik vraag me sterk af of ik de permetrine creme weer zal gebruiken. Is het schadelijk? Toch is het het enige middel dat mij echt van de jeuk heeft afgeholpen.
Wisten we maar waardoor de demodex mijt opspeelt en wat de oorzaak is van rosacea.
Graag hoor lees ik wat de uitslag van het onderzoek is.

Groetjes,
Miryam


Reacties  

#7 Renate 08-07-2015 11:03

Sinds half jan heb ook ik rosacea. Nu lees is over de parasiet Demodex. Onze teckel pup heeft net voor de feestdagen Demodex schurftmijt gekregen. Ik denk nu dat ik het daardoor heb gekregen. Is dit mogelijk? Bij de dierenarts vertelden ze mij dat het niet besmettelijk is. Daar twijfel ik dus nu aan. Wat denken jullie?

#6 Marjolein 05-07-2015 13:48

Ik denk dat soolantra inmiddels beschikbaar is, maar weet het niet zeker.
http://www.rosacea-info.nl/soolantraLees bovenstaande maar eens
Verder zijn er voor en na foto’s te vinden van soolantra.

#5 Wendy 03-07-2015 05:42

Hallo!

Ik heb al meer dan 10 jaar last van Rosacea. Meestal aardig onder controle te houden door helemaal niks op mijn gezicht te smeren. De laatste tijd (sinds ik ben begonnen met afstuderen ) gaat het helemaal niet goed. Ik ben een beetje ten einde raad. Ik ben heel geïnteresseerd in de theorie dat de demodex mijt er iets mee te maken heeft. Ik zou heel graag ivermectine of permettrin willen proberen. Ik ben langs de huisarts geweest en die heeft mij een doorverwijzing gegeven naar een dermatoloog. Ik zou graag terecht komen bij een dermatoloog die bereid is ivermectine te proberen of iniedergeval de theorie gelooft. Ik heb gekeken bij de Bergman Clinics in Amsterdam maar ik kan de desbetreffende vrouw van hattem niet vinden. Kan iemand mij misschien helpen bij het vinden van een dermatoloog die hier meer van af weet? Het zou enorm helpen. Ik wil mijn doorverwijzing niet “verspillen” aan een dermatoloog die weer met metronidazole of steroides op de proppen komt. Ik hoop dat iemand mij meer kan vertellen. Alvast bedankt.

Wendy

#4 Marjolein 06-02-2015 09:11

Update over ivermectine :
https://www.facebook.com/pages/Rosacea-info/298637250337460

#3 Jorrit 02-01-2015 12:09

Is er toevallig al meer bekend? Ik gebruik zz creme, dat zeer goed werkt bij mij. Maar na stoppen met smeren komt het telkens terug. Ik ben wat huiverig om de ZZ creme langdurig te gebruiken, gezien onduidelijk is wat er nu eigenlijk in zit. Ivermectine oplossing komt dus als geroepen. Kan iemand mij van een laatste update voorzien?

#2 Peters 20-12-2014 17:20

Heb sinds 4 mnd Rosacea. Tot nu toe heb ik goede ervaringen met zwavel shampo waar ik mijn haren en lichaam mee was. Eenmaal per week de huid wassen met groene zeep. voor het gezicht rozex creme en in de haren ketoconazol creme. De huid na het wassen met een vette creme behandelen. MVG, Marjo

#1 Marjolein 17-10-2014 12:45

Ivermectine blijkt effectiever dan rozex te zijn. Het werkt ook sneller, al na 3 weken

4 gedachten over “UPDATE:Ivermectine tegen Rosacea:veilig en effectief”

 1. Ik heb sinds ongeveer twee jaar rosacea. Ik had nog nooit gehoord van de demodex mijt tot mijn wimpers ineens begonnen uit te vallen. Toen ben ik naar de huisarts gegaan en die gaf me oogdruppels mee en zei dat het door een mijt kwam. Toen ik de druppels begon te gebruiken stopte de wimperuitval snel. Helaas begonnen ze na een maand weer uit te vallen, dus ben ik zelf maar eens gaan googlen. Het werd me duidelijk dat het om de demodex mijt ging en ik vond toen ook een site waar de link tussen demodex en rosacea werd gelegd. Na een tijdje maar weet teruggegaan naar de huisarts en die heeft me doorverwezen naar de dermatoloog. Omdat ik zelf veel naar informatie heb gezocht wist ik dat ik kon vragen naar ivermectine creme of permethrine creme. Ik heb toen ivermectine gekregen en gebruik het nu 6 weken, en ik moet het 8 weken gebruiken. Als de 8 weken voorbij zijn wil ik het preventief gaan gebruiken, dus ik denk nog 1 keer in de week smeren. Ik heb verder geen bijwerkingen van de ivermectine en de wimperuitval is gestopt. Dit is mijn ervaring met ivermectine.

  Beantwoorden
 2. Ik gebruik soolantra van galderma tegen rosacea. Ik ben er zeer tevreden mee. Ik geen bultjes meer en de roodheid is ook minder geworden. Bij mij werkt het erg goed. Ik ben er heel blij mee.

  Beantwoorden
 3. Ik gebruik sinds een aantal dagen Soolantra en ik heb meer bultjes gekregen en mijn huid is droger geworden. Iemand ervaring met deze verschijnselen? Is het een kwestie van wennen of gewoon niet ‘mijn’ middel.

  Beantwoorden
 4. Hallo Allemaal. Heb al jaren rosacea en vele zalfjes en roacutane kuurtjes en minocycline. Echter bij gebruik soolantra is het nagenoeg verdwenen binnen weken. Heel opmerkelijk. Groet Bertus

  Beantwoorden

Plaats een reactie

twintig − achttien =