Alternatieve behandelingen

Zelf kijk ik altijd met een kritische blik naar homeopathische middelen. Vaak is er weinig of geen bewijs dat ze positieve effecten hebben, bij welk gezondheidsprobleem dan ook. Homeopathische middelen zijn ook lang niet altijd veilig. Er kunnen bijvoorbeeld interactie effecten ontstaan met medicijnen. Het is logisch dat veel mensen toch op zoek zijn naar “natuurlijke middelen” tegen gezondheidsproblemen. Zeker bij een huidaandoening als rosacea, die toch voor iedereen zichtbaar is en daardoor veel stress geeft, niet te genezen is met reguliere medicijnen en soms zelfs niet te onderdrukken. Dan is het logisch dat je het probleem wilt oplossen met homeopathie of andere alternatieve middelen.

Rosacea en alternatieve therapieen
Hieronder de opsomming van alle adviezen die gegeven worden. (Het lijkt me niet de bedoeling dat je ze allemaal neemt, homeopaten adviseren ook om een eventuele behandeling onder hun begeleiding te doen. Vermijden van triggers en gezond eten worden op vrijwel alle sites genoemd.  Ik heb geprobeerd uit te zoeken welk effect de homeopatische middelen en supplementen kunnen hebben op de huid, op rosacea en wat er bekend is over de veiligheid. 

 

 • “Supplementen met vitamine C en vitamine B, evenals zink en selenium helpen het lichaam ontgiften en stimuleren het immuunsysteem.”

 

 

 

 

 

 

 • Silica

 

 

 • Quercetine

 

 • Rutine

 

 • Pijnboomschors

 

 • hydroxyproline, druivenpitten extract, paardenkastanje, Ruscus aculeatus (butcher’s broom)
 • Glycosaminoglycaan
 • Vitamine D3

 

 • “Voedingsstoffen zoals L-Glutamine, om de darmen van goede bacterieen te voorzien kan ontstekingen remmen. Het ontgiften van de huid en de darmen door het consumeren van meer vezels en water”.

 

 • Verder heeft men het nog over het drinken van appel azijn (onder supervisie van een homeopaat) voor het maagzuur, maar dit lijkt mij slecht advies en is NIET AAN TE RADEN. Het is ongetwijfeld slecht voor de tanden en er zullen nog wel meer gevaren aan kleven. Als je de indruk hebt dat je te weinig maagzuur hebt, laat het dan uitzoeken en behandelen door een arts.

 

 • Dieet adviezen: Kersen en bosbessen zijn natuurlijke vasoconstrictors /vaatvernauwers, die kunnen helpen bij het verminderen van de roodheid. Kip en vis moeten worden verkozen boven rood vlees. Vooral vis is belangrijk, vanwege de ontstekingsremmende werking van omega 3.

 

 • Eet meer havermout (Er staat niet bij waarom)

 

 • Om de haarvaten sterker te maken adviseert men bioflavonoiden. Dit zit in rode druiven (ook de pitjes (brrr )en het schilletje eten, groene thee en alle bessen en citrus vruchten. (citrus vruchten staan wel op de NRS triggerlijst.)

 

Vermeende werkzaamheid en veiligheid

 

Resveratrol

 

Resveratrol heeft een goede naam gekregen de laatste tijd. Het is een component in rode wijn. Er zijn in wetenschappelijke onderzoeken positieve effecten gevonden op de levensduur van cellen, het wordt in verband gebracht met een langer leven. Het heeft waarschijnlijk een ontstekingsremmende werking en een antibacteriële werking. Resveratrol blijkt ook de bloedvaten te doen verwijden. Je loopt dus kans om bij gebruik van resveratrol supplementen te gaan blozen. Resveratrol lijkt in dit verband op niacine. Het lijkt me dat niemand met rosacea zit te wachten op een “resveratrol flush”. Als je resveratrol wilt nemen, doe het dan om een andere reden dan om rosacea. Langer leven, ook met rosacea, is natuurlijk ook een goede reden.

 

Vitamine D3

 

Vitamine D3 is onmisbaar voor een goede gezondheid, vooral de gezondheid van de botten. Ook blijkt vitamine D3 wellicht van belang om type 1 diabetes te voorkomen, hoewel dit niet vaststaat. Vitamine D3 is ook in verband gebracht met een gezonder en langer leven. Het is zeer de vraag of vitamine D3 wel een gunstig effect heeft op rosacea symptomen. Waarschijnlijk heeft het een negatief effect. Dit wordt hier verder uitgelegd.

 

Zink

 

Van zink is ook gerapporteerd dat het positieve effecten had op de symptomen van rosacea bij patiënten in Irak. Recenter onderzoek heeft vastgesteld dat zink sulfaat als supplement geen effect heeft op rosacea. Zink oxide is een component van billencrème tegen luieruitslag en heeft wel positieve effecten op een rode huid. Of het ook voor rosacea werkt is een kwestie van uitproberen.

 

Rode klaver

 

In crèmes wordt het gebruikt vanwege een veronderstelde ontstekingsremmende werking.

 

Rode klaver bevat fyto-oestrogenen. Deze lijken op oestrogenen. Het is dus af te raden om het te gebruiken wanneer je zwanger bent, of wilt worden, zeker oraal gebruik van rode klaver. Eigenlijk is het gewoon beter om tijdens de zwangerschap helemaal geen homeopathische middelen te gebruiken, maar dat terzijde. Het is niet bekend of rode klaver veilig is voor mensen met hormoongevoelige kankergezwellen. Het wordt met weinig succes wel gebruikt bij overgangsklachten. Ik heb geen reden kunnen vinden waarom het zou kunnen werken voor rosacea bij oraal gebruik.

 

Ginkgo Biloba

 

Er is onderzoek gedaan naar de effecten van ginkgo op huidaandoeningen. Zo zijn er wat voorzichtig positieve resultaten gevonden voor vitiligo (een pigmentatie stoornis). Meer onderzoek is nodig. Er is geen onderzoek gedaan naar ginkgo en rosacea.

 

Ginkgo kan invloed hebben op de bloedcirculatie. Er is enig bewijs dat het kan helpen bij het verminderen van het aantal pijnlijke aanvallen van Raynauds syndroom. Het heeft vaatverwijdende eigenschappen. Het verbeteren van de microcirculatie zou ook kunnen leiden tot extra blozen bij rosacea. Voorzichtigheid geboden.

 

Zoethout

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zoethoutextract in crèmes positieve effecten kan hebben op erytheem (roodheid). Het is een beetje de vraag hoe betrouwbaar deze onderzoeken zijn, omdat ze vaak door de fabrikant worden gedaan en zij belang hebben bij positieve uitkomsten. Toch is het de moeite waard, naar mijn mening, om het te proberen Sommige eucerin producten bevatten licochalcone A.

Vitamine B

Over de positieve effecten van vitamine B3 (niacinamide) in crèmes kun je hier meer lezen.

Wat is er verder bekend over vitamine B:

 

Niacine, (nicotinezuur) een andere vorm van vitamine B3 (dan niacinamide /nicotinamide) kan zorgen voor blozen, de zogenaamde “niacine flush”. Wikipedia legt het zo uit:

 

Bij doseringen van meer dan 50 mg nicotinezuur (niet met nicotinamide) kan bloedvatverwijding in de huid optreden (de zogenoemde ‘flush’). Deze flush is het resultaat van omzetting van arachidonzuur in prostaglandines. De prostaglandines op hun beurt zorgen voor vaatverwijding (vasodilatatie). Deze reactie vindt vooral plaats in de celmembraan van huidcellen. De flush duurt echter meestal niet langer dan 20 à 30 minuten en is niet schadelijk.

Als je extra vitamine B overweegt, controleer dan of er op het potje staat niacinamide of niacine. Niacinamide zorgt namelijk niet voor blozen.

 

Rosacea is halverwege de vorige eeuw ( in de jaren 40, 50 en 60) een aantal keren in verband gebracht met een tekort aan vitamine B. Een letter to the editor” 1975 (helaas werkt de link niet meer) vertelt hoe effectief oraal gebruik van vitamine B (niacinamide en riboflavine) is tegen rosacea en acne. Het probleem is dat de patiënten tegelijkertijd ook tetracycline kregen gedurende 6 maanden. Alleen dit laatste is ook genoeg om rosacea en acne te behandelen in veel gevallen. Het is dus zeer waarschijnlijk dat de antibiotica effectiever waren dan vitamine B. Meer positieve resultaten rond vitamine B zijn in combinatie met antibiotica behaald. Het zegt dus helemaal niets over de effectiviteit van vitamine B.

Een megadosering van vitamine B6 en B12 zijn meerdere keren (in 1991, in 2001 en in 2011) in verband gebracht ( door casusbeschrijvingen) met een acneachtige eruptie, rosacea of rosacea fulminans.

Er moet worden bijgezegd, dat er vast heel veel mensen zijn die veel vitamine B6 en B12 gebruiken, en dat er “maar” 3 van deze rapportages zijn gedaan. Aan de andere kant, als vitamine B6 en B12 in grote hoeveelheden dit soort effecten kunnen hebben, lijkt het niet logisch om ze extra te in te nemen speciaal om rosacea te bestrijden.

Conclusie:

Wees voorzichtig met vitamine B supplementen, zeker als ze “niacine” bevatten in plaats van niacinamide. B6 en B12 lijken de situatie niet te verbeteren.

Niacinamide in crème lijkt de beste papieren te hebben om voor positief effect te zorgen. Hoewel hier ook echt meer onderzoek naar gedaan moet worden.

Kamille

Kamille in cremes heeft enig positief effect op huidaandoeningen en huidproblemen zoals jeuk. Tenminste, dat is de aanname. Er is niet veel onderzoek gedaan naar kamille en de onderzoeken die er zijn, zijn niet dusdanig uitgevoerd dat er duidelijke conclusies uit getrokken kunnen worden. Er zijn meldingen van allergieen voor kamille, deze kunnen voor huiduitslag zorgen.

Kliswortel (Burdock)

Klis lijkt componenten te bevatten die antibacterieel en ontstekingsremmend zijn. Het kan het risico op bloedingen tijdens bijvoorbeeld een operatie vergroten. Er is een interactie effect met medicijnen die de bloedstolling vertragen, waaronder (maar niet alleen) aspirine. (Voorzichtig hiermee dus)

Rozenbottel (olie)

Rozenbottel olie bevat allerlei voedingsstoffen voor de huid. Vitamines bijvoorbeeld. Er is geen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van rozenbottel olie bij rosacea (voor zover ik heb kunnen vinden).

raadpleeg altijd een arts wanneer je homeopathische middelen en of supplementen wilt gebruikten. Er kunnen interactie effecten ontstaan en het is niet per definitie veilig.

1 gedachte over “Alternatieve behandelingen”

 1. Vitamine b12 is in relatie tot rosacea een interessente vitamine. Het kan eerst de rosacea verergeren, indien het in grote hoeveelheden wordt ingenomen, bijvoorbeeld via injecties. Injecties b12 kunnen ook acné veroorzaken, en soms in flinke mate. Maar na een paar maanden injecties b12 plus smelttabletten is bij mij de rosacea praktisch verdwenen en zie ik mijn huid in elk opzicht verbeteren. Na een paar pieken en dalen van de rosacea, is mijn huid nu stabiel. Warme en pittige gerechten eten levert geen opleving van de rosacea op, alcohol ook niet, zelfs temperatuurverschillen en stress zijn geen probleem. Het zou dus de moeite waard kunnen zijn om extra b12 te nemen. De injecties zou ik persoonlijk vermijden, vanwege de ernstige acnevorming, maar je kunt b12 ook via smelttabletten nemen. Omdat b12 belangrijk is voor het hele immuunsysteem, is het sowieso het proberen waard. Bovendien kun je geen overdosering krijgen of hebben. Beter een te hoog gehalte aan b12 dan te laag. Ik kan me een jaar herinneren waarin ik geen last had van rosacea en dat was het jaar waarin ik , na jaren vegetariër te zijn, weer vlees at. Kip en vis, geen varkens- of rundvlees. Nadat ik weer overging op mijn vegetarische (haast veganistische) dieet, kwam langzaam de rosacea weer terug. De link met b12 werd voor mij toen eigenlijk al duidelijk. Dat betekent natuurlijk niet dat bij iedereen met rosacea het om een b12 tekort gaat. Maar veel mensen met rosacea hebben nog andere chronische aandoeningen. Het kan interessant zijn om eens te kijken welke symptomen daarvan kloppen met een b12 tekort. Dat kan al een aanwijzing zijn. Niet geschoten is altijd…

  Beantwoorden

Plaats een reactie

veertien − vier =