Over zon en zonnecremes

Over zon en zonnecremes

Het is weer de tijd van het jaar om extra te letten op bescherming tegen de zon. Onderzoek heeft uitgewezen dat zonlicht niet goed is voor in het bijzonder rosacea subtype 1. Over de invloed van zonlicht op andere vormen van rosacea bestaat nog onduidelijkheid.

Welke schadelijke effecten hebben UV stralen op de huid?

UV stralen breken collageen af en zorgen voor huidveroudering, ook bij een laag niveau van straling. Teveel zonlicht veroorzaakt verbranding van de huid, verkleuring (pigmentatie) en irritatie. In extreme gevallen kan teveel zonlicht leiden tot huidkanker. Niet alleen rosacea kan erger worden van zonlicht, maar ook andere huidaandoeningen bijvoorbeeld lupus kunnen erger worden.

Een donkere huid geeft meer bescherming tegen deze schadelijke effecten dan een lichte huid. Melanine zorgt namelijk voor bescherming van het DNA tegen UV stralen.

Eigenlijk is het het beste om ook op bewolkte dagen je huid te beschermen tegen de zon. UVA stralen worden niet helemaal tegengehouden door bewolking.

Zonnebrandcrème en vitamine D

De aanmaak van vitamine D wordt beperkt door gebruik van zonnebrandcrème. Echter is er geen enkele zonnecrème dat het licht voor 100% tegen houd. Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid en we halen het voornamelijk uit zonlicht.

beach-84631_640

SPF

SPF betekent “sun protection factor”. Het is een maat voor de effectiviteit van de zonnebrandcrème. Het is ook een maat voor de tijd die je langer in de zon kunt doorbrengen zonder te verbranden. Hoe lang je precies in de zon kunt blijven hangt niet alleen van de spf af, maar ook van je huidtype.

Zonnebrandcrème tips

Zonnebrandcrème blijft ongeveer 3 jaar stabiel, maar om zeker te zijn dat het goed werkt kun je het beste ieder jaar je zonnebrandcrème vervangen. Gebruik het in ieder geval niet na de houdbaarheidsdatum want dan werkt het mogelijk niet goed meer.

Bij zweten of zwemmen de zonnecrème opnieuw aanbrengen. Het tweemaal aanbrengen van een spf van 15 betekent niet dat je dan een spf van 30 krijgt. Het blijft spf 15.

Bij rosacea kun je het beste kiezen voor een spf 20 of hoger.

Kies altijd voor een zonnecrème met bescherming tegen UVA en UVB.

Wat is het verschil tussen zonnebrandcrèmes op minerale basis en zonnebrandcrèmes op chemische basis?

De producten op chemische basis absorberen licht. Ze hebben zonnefilters zoals avobenzone en oxybenzone (kan irriteren). De zonnecrèmes op minerale basis reflecteren licht, ze hebben ingrediënten als titanium doixide of zinc oxide. Over het algemeen geven deze minder kans op irritatie.

Ik heb zelf deze zonnebrandcreme laten ontwikkelen, omdat ik niet goed tegen chemische filters kan.

zonnebrandcreme2-min

1 gedachte over “Over zon en zonnecremes”

Plaats een reactie

20 + een =