Risico van microdermabrasie en chemische peelings bij huidklachten

“Microdermabrasie kent vrijwel geen bijwerkingen en is geschikt voor alle huidtypen en huidskleuren.” Het helpt tegen allerlei ongewenste verschijnselen zoals littekens, rimpels, acne, noem maar op. Bovendien is het pijnloos en veilig.

Tenminste dit wordt overal op het internet geadverteerd, maar is het wel zo? Er zijn risico’s verbonden aan deze gezichtsbehandelingen.

Bij microdermabrasie worden dode of beschadigde huidcellen verwijderd door middel van een mechanische peeling met kleine kristallen.

En dan zijn er nog chemische peelings, ook tegen huidveroudering. De lichtere peelings kunnen thuis of bij een salon.

Risico’s en bijwerkingen van peelings en microdermabrasie

In de “daily mail” stond een artikel over toenemende bezorgdheid van sommige dermatologen over de mogelijk schadelijke lange termijn effecten van deze gezichtsbehandelingen. Het lijken “wonder” middelen, die na een eerste positieve ervaring van baby zachte huid, verslavend kunnen werken. Sommige vrouwen laten hun huid 1x in de week of vaker behandelen, of doen dit zelf thuis. Ze blijven volgens het artikel dan zitten met couperose, een dunne huid, acne, rode vlekkerige plekken, oneffenheden en pigmentvlekken.

Er worden een aantal problemen geschetst, namelijk;

 • Sommige professionals (zie reacties) hebben niet genoeg training en / of ervaring om de verschillende huidtypes te herkennen. Ze vragen niet naar huidproblemen of medicatie gebruik. Bij het gebruik van Roaccutane bijvoorbeeld, kan de huid dramatisch reageren op microdermabrasie of chemische peelings
 • Mensen maken soms te vaak gebruik van de behandelingen. Zeker nu het mogelijk is om zelf een chemische peeling of microdermabrasie thuis te doen

Onjuist en / of te vaak exfoliëren kan leiden tot een zeer gevoelige en dunne huid.

In het artikel wordt uitgelegd dat mensen zich soms niet realiseren dat de dode huidcellen wel degelijk een belangrijke functie hebben. Het is een belangrijke barrière die ervoor zorgt dat “de slechte dingen buiten blijven” en het vocht binnen. De cellen beschermen tegen acne bacteriën en vervuiling, maar ook tegen UV stralen.

Vaker dan 1 x per maand de buitenste huidlaag verwijderen kan leiden tot ontstekingen, couperose, een rode vlekkerige huid, extreme gevoeligheid voor zonlicht. En het is aan te raden om voor een MILDE variant te kiezen.

Tegen de gevoeligheid voor zonlicht kan een zonnebrandcrème spf 50 werken, maar het is misschien beter om helemaal de zon te mijden. Een zonnebrandcrème moet zich hechten aan de buitenste (na peeling verwijderde) huidlaag om goed te kunnen werken.

samanthajonespeel

Bij Acne wordt er gewaarschuwd tegen een jojo effect als gevolg van een peeling of microdermabrasie. Wanneer de huid beschadigd wordt reageert deze met repareren en het aanmaken van nieuwe huidcellen. Deze kunnen de poriën verstoppen wat leidt tot acne. Om de acne te bestrijden ondergaan mensen opnieuw een gezichtsbehandeling.

Om problemen te voorkomen en geen nadelen te ondervinden van een mechanische of chemische peeling is het belangrijk dat de peeling uitgevoerd wordt door iemand die getraind is en ervaring heeft. En niet vaker dan 1x per maand

Doe het in ieder geval niet als je last hebt van:

Acne, Rosacea, Couperose, en zeker ook niet als je roaccutane gebruikt.

REACTIES

RE: Risico van microdermabrasi e en chemische peelings bij huidklachten — miranda 30-05-2014 10:24 Ik heb dit opgelopen. Dunne rode huid met gesprongen adertjes en couperose. Het is nu 1, 5 maand geleden dat ik de fruitzuurpeelin g heb gehad en het blijft springen. Gaat de huid op den duur dikker worden en niet meer rood blijven en aders niet meer springen?
?
Ik hoor graag.
Gr miranda  

behandeling — mia 08-08-2013 12:00

Zoals het artikel hierboven aangeeft. 1 x in de maand is echt het maximale. Zelf heb ik nu voor de proef een thuisversie aangeschaft, moet het artikel nog ontvangen maar vaker dan 1 x in de maand zal ik het zeker niet gebruiken.

Binnenkort krijg ik een behandeling van mijn vriend kado van een erkende behandelaar.

Laat je niet van de wijs brengen dat het vaker dan 1 x in de maand kan en mag. Je huid heeft die periode nodig om de celvernieuwing te laten plaats vinden en de huid de rust te gunnen die het nodig heeft. Haastige spoed, kan zoals hierboven is vermeld tot permanente schade. Beter voorkomen, geduldig zijn en je aan de regels van het gebruik houden dan genezen of met een huid probleem zitten die nog erger is dan je voor de behandeling al had.

Acne: durf je hele voedselpatroon te veranderen. Dat scheelt !   behandeling — mia 08-08-2013 11:58

Ik heb in het verleden, bij 2 verschillende partijen een behandeling afgenomen. Bij degene die ik via groupon had ingekocht, zag ik weinig vernieuwing in 3 maanden tijd, na 3 behandelingen.

Bij degene bij wie ik de volle mep betaalde in ijburg…die was naar alle tevredenheid verlopen. Zij gaf ook aan dat ze verbaasd was over de conditie van mijn huid, aangezien ik behoorlijk jong uitzag voor mijn leeftijd (aziatische afkomst). Vandaar dat ze ook een standje hoger gebruikte om de kleine littekentjes in mijn gezicht te verminderen.

Die van 3 behandelingen via groupon, die gebruikte de zachtste stand en dat had dus geen effect op mij. Had ze moeten weten! tijdens de behandeling al. Zonde van mijn geld.

RE: Risico van microdermabrasi e en chemische peelings bij huidklachten — Marjolein 22-06-2013 14:58

help zei:

ik heb ook een aantal keer een microdermabrasi e gehad van de dermatoloog, om te helpen bij mijn acne. nu lees ik dat dit dus eigenlijk helemaal niet goed is, maar wat zou ik dan wel moeten doen? als zelfs de dermatoloog het verkeerde doet weet ik het helemaal niet meer! kom er gewoon niet van af 🙁

Het is vooral een artikel om te waarschuwen tegen veelvuldig (dus te vaak) thuisgebruik van chemische peelings. ik reken er op dat je dermatoloog echt wel weet wat hij doet.

 RE: Risico van microdermabrasi e en chemische peelings bij huidklachten — help 20-06-2013 10:12 ik heb ook een aantal keer een microdermabrasi e gehad van de dermatoloog, om te helpen bij mijn acne. nu lees ik dat dit dus eigenlijk helemaal niet goed is, maar wat zou ik dan wel moeten doen? als zelfs de dermatoloog het verkeerde doet weet ik het helemaal niet meer! kom er gewoon niet van af 🙁    

RE: Risico van microdermabrasi e en chemische peelings bij huidklachten — ernessa 01-04-2013 07:59 Ik heb couperose en ben blij nu te weten, dat ik microdermabrasi e beter kan nalaten. Bedankt voor deze info.

6 gedachten over “Risico van microdermabrasie en chemische peelings bij huidklachten”

 1. Ik heb 2 keer een miscrodermbrasie gedaan en beiden keren is mijn gezicht paar dagen opgezwollen geweest, vooral bij mijn ogen en wangen. De tweede keer was het zelfs veel erger. Hoe is dit mogelijk?

  Beantwoorden
 2. Ik vindt het jammer om te lezen dat hier gezegd wordt dar huidtherapeuten in sommige gevallen niet goed getraind zijn naar het uitvragen van medicatie of het herkennen van verschillende huidtypes. Huidtherapie is een HBO opleiding en ik kan je verzekeren dat je niet zomaar de opleiding behaald. Huidtherapeuten zijn juist degene waar je naar toe moet gaan voor acne behandeling, naast de dermatoloog natuurlijk. Zij adviseert daarnaast ook vaak over zelfmanagement. Echter de behandeling van acne bij schoonheidsspecialiste kan je beter laten, zij hebben vaak onvoldoende scholing gehad.

  Bovendien heb jij het over de daily mail. De daily mail rapporteert over UK en US nieuws, dit betreft dus niet Nederland. Dat noemen ze nou appels met peren vergelijken. Je zorgt er misschien wel voor dat mannen en vrouwen zich niet meer door huidtherapeuten willen laten behandelen, door dit artikel.

  Ik realiseer me dat je mensen wil voorlichten over langdurig, ondeskundig thuis gebruik. Echter vindt ik dat stukje over huidtherapeuten niet netjes. Je had op zijn minst iets meer context bij mogen zetten. De scholing van huidtherapeuten mbt huidaandoeningen in Nederland duurt immers gewoon 4 jaar.

  Beantwoorden
 3. Ik ben het met marjolein eens. Er zijn zoveel mensen op deze markt. Je weet het gewoon niet. Als je wat hebt kan je beter goed uitzoeken hoe en wat anders krijg je zeker problemen

  Beantwoorden
 4. ik heb in maart een behandeling gehad op mijn buik voor straie en zo tot heden (eind mei)loop ik nog met een rare streep midden op mijn buik en om mijn keizersnede is het nog steeds blauw had al contact met de salon opgenomen ben toen langs geweest voor een controle ze gaf toen aan dat de behandelaar te diep is gegaan maar dat het nog wel weg trekt maar kon niet zeggen hoe lang het herstel duurt .
  ben nog steeds niet helemaal gerustgesteld weet ook niet wat voor stappen ik kan ondernemen

  Beantwoorden

Plaats een reactie

13 + 7 =