Seborroïsch eczeem

Een (extreem) jeukende en of schilferige hoofdhuid,  korstvorming, soms ook rode plekken bij de wenkbrauwen of aan de zijkanten van de neus, schilfers in en achter de oren. Het kan seborroïsch eczeem zijn. Het komt soms samen met rosacea voor.

Seborroïsch eczeem is een chronische huidaandoening die spontaan beter of slechter kan worden. Het kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden. Seborroïsch eczeem komt heel vaak voor. Schattingen zijn 11,6 % van de volwassen bevolking en 70% van de baby’s tot 3 maanden. De meeste mensen die seborroïsch eczeem hebben zijn gewoon gezond, maar er is wel een relatie tussen seborroïsch eczeem en aandoeningen van het centraal zenuwstelsel. Het komt vaker voor bij mensen met Parkinson, maar ook bij mensen die antipsychotica gebruiken. Ook mensen met AIDS en mensen die HIV positief zijn hebben vaker seborroïsch eczeem. Seborroïsch eczeem is niet te genezen, maar wel goed te behandelen

 

De oorzaak wordt nog niet helemaal begrepen.

De huidaandoening treft meestal delen van het lichaam waar veel talgklieren zitten. Een vette huid is daarom waarschijnlijk een belangrijke factor in het ontstaan van seborroïsch eczeem Het micro-organisme Pitosporum of Malassezia komt buitensporig veel voor op de huid.

Symptomen

De uitslag is rood en schilferig. De grootste klacht kan hoofdroos zijn. De schilfers kunnen geel, wit of grijsachtig zijn. Meestal jeukt het. Bij volwassenen kan het voorkomen op de hoofdhuid, de achterkant van het oor, bij de gehoorgang, het voorhoofd, de wenkbrauwen, oogleden, wangen, de zijkanten van de neus. Minder vaak treft het de oksels, de borst en de rug. Soms kan ook haarverlies optreden.

Seborrhoeic dermatitis

Bij baby’s komt het vooral op het hoofd voor. De arts herkent deze aandoening meestal direct, soms wordt de huid onderzocht op een schimmelinfectie.

In veel gevallen is een shampoo met teer, zinc pyrithione, selenium sulfide of een antibioticum dat schimmel tegengaat effectief. Soms wordt ook hormoonzalf gebruikt. (Wees wel voorzichtig met hormooncremes)

Als de behandeling gestopt wordt, komt seborroïsch eczeem vaak weer terug.

Seborroïsch eczeem is bij veel volwassenen goed te behandelen met anti-roos shampoo, je moet wel de juiste zien te vinden .

Het maakt uit welke shampoo je gebruikt. Verschillende mensen hebben niet allemaal hetzelfde resultaat met dezelfde shampoo. En dan bedoel ik  niet het merk, maar de werkzame stof die er in zit. Wanneer bijvoorbeeld head & shoulders niet werkt, dan heeft het waarschijnlijk geen zin om een ander merk met zinc pyrithione te gebruiken. Zinc pyrithione komt in veel anti-roos shampoos voor, maar er zijn ook shampoos verkrijgbaar met selenium disulfide (L’Oreal Elvive).

Seborroïsch eczeem in het gezicht in combinatie met rosacea

Behalve op de hoofdhuid kan het eczeem ook in het gezicht voorkomen. Sommigen wassen ook het gezicht met anti-roosshampoo. Wanneer je een gevoelige huid hebt zoals de meesten met rosacea, kan dit flink irriteren. Een alternatief wat bij mij goed werkt is een creme van La Roche Posay (kerium DS). Deze creme bevat piroctone olamine. Het irriteert minder maar is wel effectief tegen het eczeem. Gek genoeg zijn er ook mensen met alleen rosacea die zweren bij het gebruik van een anti-roos shampoo tegen rosacea, bijvoorbeeld selsun blue (soms verkrijgbaar bij de apotheek). Update: helaas lijkt selsun blue uit de handel te zijn genomen. Mocht iemand een alternatief hebben dan hoor ik dat graag.  De “national rosacea society” (NRS) heeft een artikel waarbij wassen met anti-roos shampoo die zinc bevat aangeraden wordt voor rosacea tijdens de zwangerschap, omdat je dan vrijwel geen medicijnen mag gebruiken. (link)

NB Op mijn vakantie in Italie ben ik tegen een goede shampoo aangelopen die mij heel erg heeft geholpen bij mijn seb. eczeem. Ik ben nu bezig om het naar NL te halen.

Whah, het is gelukt, beetje trots al zeg ik het zelf. In ieder geval, hieronder een link:

Overigens is het een shampoo op basis van piroctone olamine en rozemarijn.

Anti roos shampoo is hier

 

antiroos4thumb

8 gedachten over “Seborroïsch eczeem”

  1. Dat spul werkt als een trein. Ik heb vorige week besteld en ik merk nu al enorme verbetering. Ik vind alleen die grote fles wel een beetje onhandig. Maar dat maakt niet uit zolang het maar werkt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

elf + zes =