Rosacea in verband gebracht met iets hoger risico op kanker in de hersenen

Recent Deens onderzoek naar een mogelijk verband tussen rosacea en andere ernstige medische aandoeningen ontdekte  een verband tussen de huidaandoening een verhoogde incidentie van glioom.

Glioom is  de meest voorkomende vorm van kanker in het centrale zenuwstelsel.
“Rosacea kan in verband worden gebracht met een verhoogd risico op glioom, maar het is belangrijk op te merken dat het absolute risico nog steeds laag is,” zei een van de onderzoekers. Hij wees er ook op dat het niet bekend is of er een oorzaak-en-gevolg relatie is.
De onderzoekers hadden opgemerkt dat enzymen bekend als matrix metalloproteinases (MMPs) een rol spelen in het ontstekingsproces van rosacea maar ook in de groei van gliomen, en daarom besloten ze te onderzoeken of er misschien een verband is tussen de twee.
De onderzoekers analyseerden de medische gegevens van 5.484.910 personen in het Deense National Patient Register, en vonden dat 68.372 de diagnose rosacea hadden. Gedurende de onderzoeksperiode ontwikkelden 20.934 van de mensen zonder rosacea  glioom. Dit resulteerde in een incidentie van 3,34 per 10.000 persoonsjaren, terwijl 184 gevallen van glioma werden gerapporteerd onder de rosacea patiënten. Dit gaf een  incidentie van 4,99. De gecorrigeerde incidentie verhouding van glioom bij patiënten met rosacea was 1.36.
Hoewel glioom niet gebruikelijk is hebben de onderzoekers  opgemerkt dat een grotere nadruk op de neurologische symptomen bij patiënten met rosacea kan worden gerechtvaardigd. Gliomen zijn de meest voorkomende primaire hersentumoren bij volwassenen, goed voor 70 procent van alle hersentumoren.
Egeberg A., Hansen PR, Gislason GH, Thyssen JP. Association of rosacea with risk for glioma in a Danish nationwide cohort study. JAMA Dermatology. Published online ahead of print January 27, 2016.

Plaats een reactie

5 × twee =