Zonlicht, eczeem en voedselallergie

Verhoogde blootstelling aan zonlicht kan het risico verminderen op zowel voedsel allergieën als eczeem bij kinderen.

Dit is de uitkomst volgens een nieuwe wetenschappelijke studie.

Onderzoekers van het Europees Centrum voor Milieu & Gezondheid, samen met een aantal Australische instellingen, hebben ontdekt dat kinderen die in gebieden wonen met minder zonlicht een groter risico lopen op het ontwikkelen voedsel allergieën en de huidaandoening eczeem, vergeleken met kinderen die in gebieden wonen met meer zonlicht.

Het onderzoeksteam gebruikte gegevens uit een studie van Australische kinderen en heeft geanalyseerd hoe vaak voedselallergieën, eczeem en astma door het hele land voorkwamen. Naast het vinden van een link tussen de breedtegraad en allergieën voor pinda’s en ei, toonden de resultaten aan dat de kinderen in het zuiden van het land gemiddeld twee keer zoveel kans hadden eczeem te ontwikkelen als de kinderen in het noorden.

Het rapport bouwt voort op bestaand bewijs dat suggereert dat blootstelling aan de zon een rol kan spelen in het vaker voorkomen van voedselallergie en eczeem. Zonlicht is belangrijk omdat ons lichaam in staat stelt vitamine D te creëren in de huid. Locaties dichter bij de evenaar krijgen meestal meer zonneschijn. Australië is een bijzonder goede plaats voor dit type onderzoek omdat het een groot land is, met een grote variatie in klimaat, daglengte en de zon kracht.

Dr Nick Osborne, die het onderzoek leidde, meent dat deze bevindingen ons een belangrijk inzicht geven in de prevalentie van voedselallergie en eczeem, die steeds vaker lijken voor te komen. Uiteraard is blootstelling aan zonlicht niet alleen afhankelijk van locatie, maar ook van individueel gedrag. Deze factoren zullen ook moeten worden overwogen.

“Dit onderzoek onderstreept dat er een verband is tussen voedselallergie, eczeem en waar je woont. We hopen nu deze effecten te bestuderen op een veel kleinere schaal. Ook hopen we aan te tonen welke factoren zoals temperatuur, besmettelijke ziekte of vitamine D de belangrijkste factoren zijn in dit verband. Zoals altijd, moeten we ervoor zorgen niet te vaak te worden blootgesteld aan zonlicht, omdat dit het risico op huidkanker vergroot.

2 gedachten over “Zonlicht, eczeem en voedselallergie”

 1. Geachte heer, mevrouw,

  Is er toevallig een kookboek over rosacea? ik zit heel erg te kijken wat ik wel en niet mag eten en wil mijn voeding aanpassen, maar ik kom er niet uit.
  ook ben ik op zoek naar een foundation die het niet verergert. ik dacht aan vichy/la mer?

  groet,

  Beantwoorden
  • Hoi
   Ik gebruik zelf het eigen merk van ROSSMANN (dld) Alterra. Maar misschien dat er anderen zijn die andere suggesties hebben.
   Kookboek weet ik niet. Maar kijk even naar de trigger lijst, bestaande vooral uit hete gerechten/ dranken. Of producten die veel histamine bevatten

   Beantwoorden

Plaats een reactie

4 × 5 =