Zonnebloem peptiden de oplossing voor rosacea en eczeem?

Nieuwe inzichten leiden mogelijk tot nieuwe behandelingen voor huidziekten:Huidaandoeningen zoals eczeem, dermatitis, rosacea en de minder bekende Netherton syndroom zijn een probleem voor veel patiënten wereldwijd. Een groep onderzoekers van Queensland University of Technology (QUT), in Brisbane Australië, zijn op zoek naar manieren om de jeuk te verminderen – met kleine eiwitten genaamd peptiden, gevonden in zonnebloemen.Simon de Veer, een PhD student en onderzoeker voor QUT’s Instituut voor Gezondheid en Biomedische Innovatie (IHBI) zegt dat zijn team bezig was om nieuwe remmers te ontwikkelen voor drie huid proteasen – enzymen die een belangrijke rol spelen in constante vernieuwing van de huid. Door manipulatie van de peptide die bekend staat als zonnebloemen trypsine-remmer (SFTI), en het wijzigen van de peptide, hebben de onderzoekers remmers ontworpen voor drie huid proteasen, kallikreïne-gerelateerde peptidase (KLK) 5, 7 en 14.

Simon de Veer zegt dat deze remmers het ontbrekende stukje van de puzzel zijn voor patiënten met huidaandoeningen. “Proteasen in de huid zijn vooral bezig met het afstoten oude cellen van het huidoppervlak door het verbreken van de verbindingen die ze normaal gesproken bij elkaar houden, als onderdeel van een beschermende barrière,” zegt hij. “Dit vereist een mechanisme wat het proces in balans houdt om de huid structuur en dikte normaal te houden.

“Te veel activiteit maakt de huid meer doorlaatbaar dan normaal, wat betekent dat het open staat voor allergenen, infecties en verlies van water.” De van nature voorkomende SFTI peptide is een effectieve remmer van een protease genoemd trypsine, die lijkt op kallikreïne proteasen in de huid. “Ons doel was om de ingebouwde activiteit van SFTI te benutten en het een beetje aan te passen zodat het beter in staat was zich op de huid proteasen richten waardoor het herstel van de huid in zijn oorspronkelijke staat te verbeterd kan worden.”

“De uitkomsten van onze experimenten zullen waarschijnlijk nieuwe inzichten geven in hoe proteasen bij dragen tot ziekte van de huid en het zal mogelijk leiden tot nieuwe behandelingen voor patiënten met huidziekten.”

 

Bron http://www.news-medical.net/news/20120626/Sunflower-peptides-can-treat-itchy-skin-problems.aspx

Reacties:

RE: Zonnebloem peptiden de oplossing voor rosacea en eczeem?JM 27-06-2012 08:34

Bedankt voor dit interessante artikel !

Plaats een reactie

11 − 5 =