UV Stralen binnenshuis en in de auto, wat je moet weten

Zon is prettig, maar (te)veel UV-stralen zijn schadelijk, ook binnen.

Er zijn 2 soorten UV stralen, UVA en UVB. UVA stralen zorgen voor huidveroudering, en UVB stralen zorgen voor verbranding door de zon. De meeste mensen met rosacea mijden direct zonlicht zoveel mogelijk. Zonlicht is voor velen een trigger en er is meerdere malen aangetoond dat er een relatie is tussen schade aan de huid door de zon en type 1 rosacea. Er is geen overtuigend bewijs dat er een relatie is tussen subtype 2 rosacea en zonschade.

Huidveroudering:

Wat veel mensen niet weten is, dat UV stralen ook binnen in huis kunnen komen, of in de auto. UVB stralen komen niet zo gemakkelijk binnen, maar UVA stralen wel. Ramen houden ze niet tegen, een gewoon helder raam laat ongeveer 75% van de stralen door. Getint en reflecterend glas laat altijd nog 25 tot 50% door.

TL verlichting en Halogeen lampen zorgen ook voor een zeer kleine hoeveelheid UVA en UVB blootstelling. Dit laatste is verwaarloosbaar, maar als langdurige blootstelling aan kunstmatige verlichting leidt tot een verergering van de rosacea symptomen, zou het hierdoor kunnen komen.

In de Auto

Moderne auto’s hebben vaak een voorruit met gelamineerd glas. Deze houden het grootste deel van de UV stralen tegen. De zijramen en de achterruit zijn echter vaak niet gelamineerd en laten de stralen wel door.

Ter illustratie:

Ik vond deze foto van een buitenlandse vrachtwagenchauffeur (in “the New England Journal of Medicine”) die een behoorlijke mate van huidveroudering heeft aan 1 kant van zijn gezicht. De kant waarmee hij altijd het dichtste bij het zijraam van zijn vrachtwagen zat. De andere helft van zijn gezicht is normaal.

zonschade

Het maakt natuurlijk wel uit welke tijd van het jaar het is, waar de zon staat en hoeveel tijd je in de auto doorbrengt. Als je gevoelig bent voor licht, als UV stralen een trigger zijn voor je rosacea, als je er alles aan doet om rimpels te voorkomen dan is het goed om je bewust te zijn van het feit dat UV stralen, in mindere mate, ook binnen kunnen komen. Dagelijks gebruik van zonnebrand crème, ook in de winter, is dan ook aanrader bij rosacea.

Plaats een reactie

2 × drie =