Cosmetica tegen rode wangen: nieuw onderzoek

Rosacea is een chronische huidaandoening. Hoewel rosacea te behandelen is met laser en licht(ipl), goede huidverzorging, verandering in de levensstijl (trigger vermijding) en medicijnen, lossen geen van deze strategieën het probleem op. Het is allemaal symptoom bestrijding. Vooral voor type 1 rosacea (erytheem) zijn behandelingen vaak niet eens symptoombestrijding. Ze zijn veelal niet effectief, met uitzondering van laser en ipl. Het is daarom ook interessant als er eens een onderzoek opduikt waarin speciaal aandacht is voor type 1 rosacea. Meestal wordt alle rosacea op een hoop gegooid waardoor het effect van de behandelmethode voor de verschillende types niet geheel duidelijk is.

Franse onderzoekers stellen voor om type 1 rosacea te behandelen met cosmetica die actieve ingredienten bevatten. 

Het gaat om natuurlijke afgeleiden van planten, namelijk ” hydroxybenzoic acid en hydroxycinnamic acids (rosmarinic acid, gallic acid, and caffeic acid).”
Ze vonden tijdens het onderzoek dat deze samenstelling ontstekingsremmend werkt. (Door het remmen interleukine 8 en tnf), dat het het vrijkomen van histamine uit de mestcellen remt, en dat het de vorming van nieuwe bloedvaatjes remt (vegf)
De actieve ingrediënten werden gedurende 28 dagen op de huid aangebracht en verbeterden de symptomen door het verminderen van (nieuwe) vaatjes.
Er moet bij gezegd worden dat het geen dubbel blind onderzoek was. Ik ben benieuwd of deze resultaten herhaald kunnen worden in nieuwe onderzoeken.
Het is mij niet geheel duidelijk wat de achtergrond was voor de keuze van deze actieve ingrediënten. Maar het zou mooi zijn als het werkt en niet alleen marketing is van nieuwe cosmetica.
Hydrobenzoic acid is er in 3 vormen, het verwijst waarschijnlijk naar salicyl zuur. Een ingrediënt dat vaak in middelen zit tegen acne, maar ook onderdeel is van aloe.
Caffeine is vaak al te vinden in cosmetica.
Rozemarijnzuur heeft een anti oxidante werking en komt niet alleen in rozemarijn voor, maar ook bijvoorbeeld in salie en marjolein.
Galluszuur is een polyfenol en zit in sterke mate in groene thee.
Het is afwachten tot de eerste cosmetica met deze combinatie opduikt. Er lijkt al een patent op te zijn aangevraagd.

Plaats een reactie

zeventien − 5 =