Rosacea? of wat anders?

Andere aandoeningen die op rosacea lijken

Vaststellen van de diagnose rosacea

Rode huiduitslag in het gezicht kan allerlei oorzaken hebben. Een veelvoorkomende diagnose bij rode vlekken en/ of bultjes in het gezicht is rosacea. Er worden meestal geen testen en onderzoeken gedaan om de diagnose rosacea vast te stellen. Een dermatoloog kan over het algemeen vrij snel zien of het om rosacea gaat. Omdat er een aantal aandoeningen zijn die lijken op rosacea, maar een andere behandeling nodig hebben, worden soms bij twijfel wel onderzoeken gedaan. Deze onderzoeken zijn dan om andere aandoeningen en ziektes uit te sluiten.

 

subtype-1-en-subtype-2
Rosacea

 

Er zijn een aantal huidaandoeningen waarbij ook rode vlekken en / of  bultjes  in het gezicht een kenmerk zijn. In die zin lijken ze op rosacea.  Niet al deze huidaandoeningen zijn onschuldig en ze vereisen een andere behandelmethode dan rosacea. Daarom is het erg belangrijk bij huidklachten om een juiste diagnose te krijgen van een arts. Een aantal voorbeelden van huidaandoeningen die klachten geven die op rosacea lijken zijn:

Seborroisch eczeem

Lupus

Acne vulgaris

Rosacea Fulminans

Periorale dermatitis

 

Huiduitslag in het gelaat kan veroorzaakt worden door:

Seborroisch eczeem kan niet alleen lijken op rosacea, maar het kan ook in combinatie met rosacea voorkomen. Deze combinatie is niet ongewoon.
Seborroisch eczeem is een schilferige, rode huiduitslag die vooral kan voorkomen op de hoofdhuid en in het gezicht. De schilfers kunnen een korst vormen, vooral op plekken waar de huid vet kan worden. Bij volwassenen komt het vooral voor tussen het 30ste en 60ste levensjaar. Seborroisch eczeem komt vaker voor bij mensen met HIV, Parkinson, mensen met overgewicht en mensen met rosacea. De aangedane huid is vaak vooral de wenkbrauwen en tussen de wenkbrauwen, de zijkanten van de neus, achter de oren, op de hoofdhuid en bij mannen ook het gebied waar de baard groeit.
Er zijn waarschijnlijk veel mogelijke factoren die kunnen leiden tot seborroisch eczeem. Dit zijn onder andere omgevingsinvloeden, hormonale invloeden, en genetische factoren. Een belangrijke verdachte is de pityrosporum gist of Malazzezia Furfur. Seborroisch eczeem kan jeuk en roodheid veroorzaken, en kan schilferen. Het is een chronische aandoening, maar meestal wel goed te behandelen. Deze aandoening is NIET besmettelijk. Meer lezen over de behandeling seborroisch eczeem en de combinatie met rosacea

Seborrhoeic_dermatitis

 

seborroisch eczeem

Rosacea Fulminans kan lijken op ernstige rosacea en acne. Het wordt ook wel Pyoderma faciale genoemd. Het is een aandoening die alleen vrouwen kunnen krijgen (dit geldt niet voor rosacea), Vrouwen die het krijgen, krijgen het na de pubertijd (vaak 20-40). Het is niet duidelijk waarom dit het geval is, het kan bijvoorbeeld een chromosomale of een hormonale reden hebben. Rosacea fulminans komt niet vaak voor en is redelijk zeldzaam. Het kenmerkt zich door pijnlijke rode bulten en zweren in het gezicht. Het komt alleen in het gezicht voor en niet op andere plaatsen op het lichaam. Deze rode bulten en zweren kunnen littekens achterlaten. Overigens zijn de ogen niet aangedaan en is er geen relatie met blozen (flushing). In tegenstelling tot rosacea is de voortgang snel (duurt niet langer dan een jaar) en lijkt het spontaan te ontstaan (geen relatie met triggers). De oorzaak is niet bekend. De aandoening is niet besmettelijk. Behandeling met systemische steroiden is vaak effectief (dit is geen goede behandeling voor rosacea). Ook antibiotica of accutane wordt wel gebruikt voor de behandeling van rosacea fulminans.

Lupus erythematosus Dit is een autoimmuunziekte die rode huiduitslag kan geven (het valt onder de reumatische aandoeningen). Deze rode huiduitslag lijkt veel op rosacea (vooral type 1 rosacea). Lupus komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

 

 

 

systemischem_LupusFoto: lupus erythematosus, meer info over lupus en de symptomen van lupus

 

Acne vulgaris en rosacea kunnen op elkaar lijken, er zijn een aantal kenmerken waarop deze aandoeningen van elkaar te onderscheiden zijn. Als eerste is dat de leeftijd waarop de aandoeningen meestal voorkomen. Bij acne is dat tijdens de pubertijd, rosacea daarentegen komt vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd. Bij acne is geen spraken van diep erytheem verspreid over het gezicht zoals dat bij rosacea wel het geval kan zijn. Bij acne komen comedonen voor, bij rosacea niet. Beide aandoening komen in het gezicht voor, maar acne kan ook voorkomen op de rug en de borst. Gebroken bloedvaatjes zijn alleen het gevolg van rosacea en zijn geen kenmerk van acne. Zie ook acne rosacea is geen acne

 

 

 

Contact allergieën Deze zijn het gevolg van stoffen waarmee de huid in aanraking komt en waar een allergische reactie op volgt. Deze kunnen rode plekken geven die op rosacea lijken. Zie bijvoorbeeld dit artikel over huiduitslag in het gelaat als gevolg van een allergie

Verder zijn er nog andere redenen voor een rood gezicht, zoals overmatig scrubben, een slechte reactie op microdermabrasie en / of chemische peelings

contact allergie

Tinea faciale

Dit is een schimmelinfectie van de huid, die kan op het gezicht voorkomen.

Tinea Faciale

tinea faciale

Rosacea als gevolg van steroidencreme:

rosacea kan het gevolg zijn van het langdurig gebruik van een hormooncreme in het gezicht. Bij deze vorm van rosacea is het belangrijk dat de hormooncreme zo snel mogelijk gestopt wordt (liefst onder begeleiding van een arts, het zorgt namelijk voor rebound effecten waardoor het tijdelijk erger wordt).

rosacea-door-hormooncreme
Rosacea als gevolg van een hormooncreme

 

Rosacea als gevolg van demodex folliculorum

Sommigen denken dat demodex de oorzaak is van rosacea, anderen denken dat rosacea als gevolg van demodex een apart “ziektebeeld” is.

Hoe dan ook, de wetenschap is het nog niet eens over de oorzaak en gevolg.

Rosacea door demodex
Rosacea door demodex

Plaats een reactie

20 + drie =