Acne rosacea is geen acne!

Regelmatig kom ik de term acne rosacea tegen. Het is een gangbare term voor rosacea, ondanks dat het verwarrend en onhandig is. Het lijkt daarmee alsof rosacea gewoon een vorm van acne is, maar dat is het niet. Hoewel acne en rosacea veel overeenkomsten hebben, zijn de verschillen groter en ook de behandeling van rosacea en acne is verschillend. Hoewel sommige behandelingsmethoden voor beide huidaandoeningen gebruikt worden, zijn de middelen die tegen acne gebruikt worden meestal minder effectief tegen rosacea.

In ieder geval kan een rosacea huid niet zo goed tegen acne middeltjes. Hiermee kunnen ze dus een trigger zijn voor rosacea. Benzoylperoxide bijvoorbeeld, is effectief tegen de acne bacterie, maar het leidt bij rosacea vooral tot irritatie.Wat de oorzaak van rosacea is, is nog steeds niet bekend. Over de oorzaak van acne is meer bekend. In ieder geval heeft een bepaalde bacterie (Propionibacterium acnes) er een rol in. Onlangs is vastgesteld dat er GEEN relatie is tussen de Propionibacterium acnes en rosacea. Van de 82 personen met rosacea had slechts 8,5% de bacterie bij zich.

De pustels bij rosacea zijn dus geen gewone puistjes. Rosacea is geen acne, daarom is het aan te raden voorzichtig te zijn met het gebruik van vrij verkrijgbare middeltjes tegen acne. Niet alleen omdat ze waarschijnlijk niet zo goed zullen helpen, maar vooral omdat ze de rosacea klachten erger kunnen maken. En daar zit je niet op te wachten.

Plaats een reactie

negentien − acht =