Histamine, rosacea en voeding

Voeding die histamine bevat wordt vaak genoemd als trigger. Volgens wikipedia is histamine onderdeel van het immuunsysteem en betrokken bij allergische reacties. Bij een allergische reactie wordt histamine vrijgemaakt uit de mestcellen. Histamine zet de bloedvaten open, waardoor er vocht vrijkomt. Dit kan tot allerlei symptomen leiden, zoals een loopneus bij hooikoorts.

Als histamine de bloedvaten open zet is het logisch dat histamine rijk voedsel een trigger kan zijn voor mensen met rosacea. Er zijn 2 manieren waarop dit kan. Via een “histamine-intolerantie” en via “histamine vrijmakers.”

 

Histamine intolerantie

Er zijn schijnbaar mensen met een histamine – intolerantie. Bij hen wordt de histamine niet snel genoeg afgebroken door enzymen in de darm (diamine-oxidase, DAO). Het wordt dan in het bloed opgenomen en dit kan klachten geven.Bij een histamine intolerantie is het zo dat je een bepaalde hoeveelheid kan verdragen, en als de hoeveelheid histamine boven een bepaalde drempelwaarde komt, dan krijg je klachten. Onder andere wordt genoemd “dat je rood kunt aanlopen”.

Histamine komt ook in voedingsmiddelen voor, bijvoorbeeld (oude) kazen en rode wijn.  Bij een histamine intolerantie ben je dus niet allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen, maar je bent gevoelig voor histamine. Een en ander zou kunnen verklaren waarom histaminerijk voedsel voor sommige mensen met rosacea een trigger is. Het zet immers je bloedvaten uit als het opgenomen wordt in het bloed. Het is moeilijk om vast te stellen of iemand een overgevoeligheid heeft voor voedsel. Volgens http://www.voedselallergie.nl/ :

“Niet-allergische voedselovergevoeligheid is moeilijk vast te stellen omdat:

 • De klachten ook bij veel andere ziektebeelden voor kunnen komen;
 • Er maar zeer beperkt onderzoek gedaan kan worden.
 • Omdat bij niet-allergische voedselovergevoeligheid het afweersysteem niet betrokken is, worden er geen antistoffen gemaakt. Gericht onderzoek kan daarom alleen plaats vinden door eliminatie-provocatie;
 • Er sprake is van een drempelwaarde die voor iedereen anders is en die bovendien afhankelijk is van bepaalde factoren (zoals bij ziekte of stress);
 • De hoeveelheid triggers in dezelfde voedingsmiddelen is niet altijd constant (bijvoorbeeld het histaminegehalte in worst varieert);
 • De combinatie van voedingsmiddelen van invloed kan zijn (bijvoorbeeld een glas wijn gaat wel, maar een glas wijn en wat oude kaas erbij geeft klachten). “

 

Histamine vrijmakers

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen histamine vrijmaken in het lichaam en op die manier lichamelijke reacties oproepen.(En dus de bloedvaten open zetten)

Deze producten zijn bijvoorbeeld:

 • Alcohol
 • Bananen
 • Aardbeien
 • Ananas
 • Chocola
 • Eieren
 • Vis
 • Melk
 • Papaya
 • Schaaldieren
 • Tomaten

 

meer info over histamine en histamine intolerantie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Histamine

(met overzicht van voedingsmiddelen die histamine bevatten)

Reacties

Wereld van herkenningCaroline Smit 30-06-2013 13:04

Hoi Chris, het is of ik mezelf lees. Ik had als kind erge bronchitis, latere leeftijd hooikoorts en toen dat laatste afnam kwam de rosacea. Sinds 2 jr is deze aandoening erger geworden en dit jaar is mijn hooikoorts nog nooit zo erg geweest. Ik ontdek deze site nu pas en de oh? momenten volgen elkaar rap op. Ik neem het heft in eigen handen want de artsen leggen de verbanden niet. Vooral niet nu ik ook maanproblemen ondervind.
Mijn eerste focus wordt mijn voeding.

 

  hooikoortsMarjolein 09-04-2012 12:24

Hoi Chris, bedankt voor je reactie. Wat betreft de hooikoorts en rosacea kan ik alleen uit eigen ervaring spreken. Ik heb namelijk precies dezelfde allergieen (die nu wat minder heftig zijn dan vroeger) en ook in het voorjaar en in de zomer zijn mijn rosacea symptomen erger dan in de rest van het jaar.
Of er daadwerkelijk een verband is dat weet ik niet. Ik heb er geen onderzoeken over kunnen vinden.

 

Hooikoorts en rosaceaChris 09-04-2012 08:20

Ik merk 3 jaar op rij dat de klachten bijzonder de kop opsteken in de vroege lente en afnemen naar het eind van de zomerperiode. Ik heb sinds mijn jeugd heftig last van hooikoorts en huisstofmijt wat vanaf mijn 30ste sterk begon te verminderen. Vrij kort daarna kreeg ik echter last van rosacea met in de loop der jaren een grotere frequentie van opstoten. Kan er een rechtstreeks verband zijn tussen de reactie die histamine uitlokt en mijn graad van rosacea, zodat als het ware de klachten zich anders manifesteren dan toen ik nog sterk hooikoorts had?
WEL:
azijn
laurier
bieslook
marjolein
bonenkruid
mierikswortel
oregano
citroenmelisse
peper
dille
rozemarijn
dragon
saffraan
jeneverbes
salie
kardemom
ui (vers)
karwijzaad
knoflook
knoflookpoeder
dieetmargarine
halvarine
roomboter
volkorenbrood
witbrood
bruinbrood
roggebrood
zuurdesembrood
jonge kaas
Mon Chou en overige jonge roomkaassoorten
zeer verse witvis
jam van toegestaan fruit
honing
appelstroop
slagroom
koffieroom
bruine bonen
witte bonen
kapucijners
thee
koffie
bouillon
eigengemaakte appelmoes
NIET:
basilicum
mosterdzaad
cayennepeper
munt, menthol
champignons
nootmuskaat
citroen
eucalyptusolie
paprika
laos
peterselie
gember
kaneel
thee
kerrie
sesamzaad
kervel
selderij
knolselderij
komijn
tijm
koriander
vanille
kruidnagel
venkel
lavas
vetsin
majoraan
zonnebloempitten
eieren
bak- en braadproducten
blauwschimmelkazen
witte schimmelkazen
kruidenkazen
oude kaassoorten
salami
cervelaat
rauwe ham
rookvlees
metworst
gerookte ham
varkensvlees
visproducten uit blik
mosselen
kreeft
oesters
garnalen
krab
inktvis
schelvislever
sardines
haring
makreel
zalm
tonijn
ansjovis
avocado
kiwi
aardbeien
meloen
ananas
grapefruit
frambozen
pindakaas
notenpasta
gekleurde muisjes
chocolade hagelslag
anijshagel
aardbeienjam
abrikozenjam
frambozenjam
gemberjam
marmelade
kokosbrood
sandwichspreads
melkpoeder
tomaten
spinazie
zuurkool
bietjes
champignons
ravioli
canneloni
tortellini
chocoladevla
vanillevla

1 gedachte over “Histamine, rosacea en voeding”

Plaats een reactie

vijf × een =