Mestcel nieuw doelwit

Hoewel nu wordt aangenomen dat rosacea een chronische inflammatoire aandoening is, blijft het ziekteproces van deze huidziekte onduidelijk. Wat het moeilijk maakt is de noodzaak om rekening te houden met de verschillende subtypen, dat wil zeggen erythematotelangiectatisch (roodheid en couperose), papulopustulair (pukkels en puistjes) , phymatous (huidverdikking en rhinophyma) en oculair (rosacea van de ogen).

Het is waarschijnlijk onbetwistbaar dat een beter begrip van de etiologie van rosacea nieuwe doelen zou kunnen bieden voor het ontwikkelen van betere behandelingen, zegt Guy F. Webster, M.D., Ph.D., die een focus voorstelt op het beheersen van de activiteit van mestcellen. Dit concept is gebaseerd op bevindingen uit verschillende onderzoekslijnen die wijzen op een rol voor histamine en andere chemische mediatoren die vrijkomen door mestcellen. (zie ook onze artikelen over histamine en mestcellen, links onderaan dit artikel)

“De klinische presentaties van rosacea zijn divers, maar blozen als gevolg van een overdreven vaatverwijdende reactie op verschillende triggers is een gemeenschappelijk kenmerk bij patiënten over het hele rosacea-spectrum”, zegt Dr. Webster, Webster Dermatology, Hockessin, Del.

“Als we op zoek zijn naar een enkele manier om rosacea te behandelen, is het misschien tijd om achter de mestcel en zijn interacties met vasculaire gladde spieren en vasomotorische zenuwen aan te gaan.”

De factoren die een blosreactie kunnen veroorzaken bij patiënten met rosacea zijn onder meer thermische verandering (hitte) en een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. (zie ook onze triggerlijst onderaan dit artikel)

Dr. Webster haalde bevindingen aan die decennia geleden door Jonathan Wilkin, M.D., werden gerapporteerd als bewijs dat rosacea-patiënten ‘neurologisch zijn bedraad om temperatuurverandering te voelen en te vertalen in een blos’. In zijn onderzoek toonde Dr. Wilkin aan dat in vergelijking met controles zonder rosacea, blozen bij mensen met rosacea die optreedt na het drinken van een warme drank optreedt bij dranken met een lagere temperatuur en langer aanhoudt.

“Zowel warmte als verschillende voedingstriggers stimuleren voorbijgaande receptorkanaalkanalen die sterk tot expressie komen op sensorische neuronen, keratinocyten en endotheelcellen in de mond en huid van rosacea-patiënten”, legt Dr. Webster uit.

DE MESTCEL VERBINDING
Kijkend naar de voedingsmiddelen die de belangrijkste oorzaken zijn van de blush-respons voor rosacea-patiënten, wordt het histaminegehalte als rode draad gezien.

Dr. Webster merkt op dat in een onderzoek uitgevoerd door The National Rosacea Society, yoghurt, kaas, zure room, soja, gistextract en chocolade enkele van de meest voorkomende voedseltriggers waren die door rosacea-patiënten werden gemeld.

“Dit zijn allemaal gefermenteerde voedingsmiddelen met een relatief verhoogd gehalte aan vrije histamine die een vaatverwijdende reactie veroorzaken”, zegt hij.

In het lichaam worden histamine en andere mediatoren die vaatverwijding en een ontstekingsreactie veroorzaken, afgegeven door mestcellen waarvan is aangetoond dat ze in aantal en activiteit toenemen in de gezichtshuid van patiënten met rosacea. Bovendien toonde onderzoek door Richard Gallo, MD, Ph.D. en collega’s van de Universiteit van Californië, San Diego, uitgevoerd in een preklinisch model, aan dat behandeling met een mestcelstabilisator de ontwikkeling van rosacea-achtige ontsteking effectief verminderde wanneer de dieren werden uitgedaagd met cathelicidin LL-37, een bekende  van rosacea pathogenese. (zie artikel over cathelicidine)

##

Het is goed nieuws dat er meer aandacht komt voor de mestcel. Zeker voor mensen met type 1 rosacea. Dat is nog steeds het meest moeilijk te behandelen.

 

Plaats een reactie

zeventien + 8 =