Rosacea door bacteriën, beestjes, en schimmels?

Geplaatst op: 06-05-2020  

Onderzoekers vinden verschillen in het microbioom van Rosacea-huid  

Elke persoon is gastheer voor een natuurlijke mix van bacteriën, schimmels en virussen – het zijn normale bewoners van de huid, bekend als het huid microbioom. Maar de samenstelling van die gemeenschap kan heel anders zijn bij mensen met rosacea. Dit is volgens de resultaten van een recent onderzoek waarin de bacteriën worden vergeleken die worden aangetroffen op de gezichten van rosacea-patiënten en mensen zonder de aandoening.

Geleid door Drs. Barbara Rainer en Katherine Thompson aan de Johns Hopkins University, de studie omvatte 19 rosacea-patiënten en 19 vergelijkbare patiënten die geen rosacea hadden.

DNA uit huiduitstrijkjes van de neus en wangen van patiënten werd geanalyseerd om vast te stellen welke bacteriën aanwezig waren. De onderzoekers vonden een grotere diversiteit aan bacteriesoorten in de monsters van rosacea-patiënten, maar het verschil was niet statistisch significant. Desalniettemin vonden ze statistisch significante verschillen in de relatieve overvloed aan verschillende soorten bacteriën die bij rosacea-patiënten worden gezien in vergelijking met de gezonde groep.

Cutibacterium acnes

Cutibacterium acnes, een bacterie geassocieerd met acne, was de meest voorkomende bacterie die bij alle proefpersonen werd aangetroffen. In de groep zonder rosacea werd echter een grotere overvloed gezien bij mannen (57,5%) dan bij vrouwen (29,7%), terwijl in de rosacea-groep het percentage C. acnes meer vergelijkbaar was bij zowel mannen (23,8%) als vrouwen ( 27,8%). Onderzoekers speculeerden dat C. acnes een beschermende rol kan spelen bij een gezonde huid, het talg afbreekt tot vrije vetzuren en de kolonisatie van de huid door andere microben voorkomt.

De lagere niveaus van C. acnes die bij rosacea-patiënten worden gezien, kunnen het gevolg zijn van eerder antibioticagebruik, merkten ze op. Antibiotica is vaak het eerste middel waar door dermatologen naar gegrepen wordt, bij een patiënt met rosacea.

Corynebacterium kroppenstedtii

Daarentegen bleek Corynebacterium kroppenstedtii de op één na meest voorkomende soort te zijn die werd waargenomen in monsters van rosacea-patiënten, terwijl het in een zeer kleine hoeveelheid werd gevonden bij de rosacea-vrije proefpersonen. Het hoogste percentage C. kroppenstedtii werd gezien bij patiënten met zowel bultjes en puistjes als roodheid in het gezicht, gevolgd door patiënten met alleen bultjes en puistjes, en rosacea-patiënten met roodheid in het gezicht hadden alleen het laagste percentage. Omdat werd waargenomen dat de relatieve overvloed aan C. kroppenstedtii het meest voorkomt in de aangetaste huid, theoretiseerden de onderzoekers dat de C. kroppenstedtii-niveaus een drempel kunnen bereiken voordat bultjes en puistjes ontstaan.

Rosacea-patiënten bleken verschillende soorten bacteriën niet te hebben, waarvan sommige bekend zijn om een ​​gezonde huid te bevorderen. De wetenschappers speculeerden dat er meer onderzoek nodig is om te onderzoeken of microbioom transplantatie van deze bacteriesoorten van gezonde proefpersonen de toestand van rosacea-patiënten zou kunnen verbeteren.

Bacteriën en beestjes die in eerdere studies naar voren zijn gekomen:

Demodex

Demodex is een veronderstelde oorzaak van rosacea. Demodex is een mijt die ook bij normale huid voor komt. Maar demodex komt in grotere hoeveelheden voor bij rosacea.

Bacillus Oleronius.

De Bacillus Oleronius is een Gram-negatieve bacterie die een symbiotische relatie heeft met de demodex mijt. De bacterie is gevoelig voor bepaalde antibiotica. Dit zou kunnen verklaren waarom antibiotica effectief zijn bij de behandeling van subtype 2 rosacea; antibiotica heeft geen effect op de demodex zelf.

Bartonella Quintana aangetroffen in mijten van 1 patiënt met type 1 rosacea. Er waren 13 personen, er was er maar 1 met B. Quintana. Tot nu werd volgens het artikel deze bacterie vooral aangetroffen in luizen. Onderzoekers weten nog niet wat, en of dit iets betekent voor rosacea.

Van de 86 soorten bacteriën die in de mijten werden gevonden vormden zes meer dan de helft van het bacteriële DNA in de monsters:

Propionibacterium acnes,

Staphylococcus epidermidis,

Corynebacterium kroppenstedtii,

Streptococcus mitis,

Propionibacterium granulosum

Snodgrassella Alvi.

Gist

Gek genoeg zijn er heel veel mensen die ontzettend veel hebben aan het gebruik van een anti roos shampoo voor rosacea. Anti roos shampoo werkt normaal gesproken bij seborroisch eczeem dat veroorzaakt wordt door een gist. Dit geeft te denken of gist niet een mede oorzaak van rosacea is. Dit is voor zover ik weet niet wetenschappelijk onderzocht.

Referentie: Rainer BM, Thompson KG. Characterization and analysis of the skin microbiota in rosacea: a case-control study. Am J Clin Dermatol 2020;21(1):139–147. doi:10.1007/s40257-019-00471-5  

****   Een opmerking van mijn kant: Het aantal personen wat onderzocht is, is erg klein. Dit kan de resultaten beïnvloeden.   Ik ben op onderzoek gegaan naar deze bacterie.   Corynebacterium kroppenstedtii  Er is een  associatie met borstaandoeningen, vooral terugkerend
granulomateuze mastitis (GM). Incidentele meldingen van bacteriëmie (wiki: is het verschijnsel van bacteriën in de bloedbaan. Dit mag niet worden verward met sepsis. Bacteriëmie ontstaat altijd bij extractie (trekken) van een tand of kies, maar kan ook veroorzaakt worden door tandenpoetsen, endoscopie, het inbrengen van een katheter of bij vaginale geboorte. Deze bacteriëmieën zijn over het algemeen transiënt (voorbijgaand, kortstondig), wat betekent dat het bloed na enkele minuten alweer geklaard is. )   Een enkele melding van prothese klepinfectie is ook beschreven. Echter,kennis over risicofactoren geassocieerd met C kroppenstedtii, is onvolledig.   Ik ben heel benieuwd welke resultaten in de toekomst nog gevonden worden in relatie tot bacteriën en rosacea..

Plaats een reactie

zes − drie =