Rood worden, blozen en flushes

De functie van blozen.

Blozen is een natuurlijk proces waar je geen controle over hebt. We zijn gevoelig wanneer het om blozen gaat, wanneer in een groep mensen iemand bloost en iemand anders wijst diegene daarop, dan wordt hij of zij nog roder.

Blozen is een reactie op hoe je denkt dat anderen je zien. Het is een signaal naar anderen toe, dat je weet dat je iets verkeerd gedaan hebt, in die zin is het ook een soort van verontschuldiging.

Onderzoeken laten zien dat we anderen die blozen nadat ze iets hebben gedaan wat gênant is positiever zien, dan mensen die niet blozen. Daarom denken onderzoekers dat blozen een natuurlijke manier is om sorry te zeggen. Je hoeft je niet te schamen voor blozen, het kan je zelfs helpen. Als je bloost omdat je iets verkeerd gedaan hebt, hoef je niemand ervan te overtuigen dat je je les hebt geleerd.

Bron dr. Oz

Blozen bij rosacea is in feite hetzelfde natuurlijke proces, alleen staat het soms los van sociale interactie. Je kan ook “zomaar” gaan blozen, of als gevolg van bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen bijvoorbeeld.

Op de site van australian sciences is een zeer informatief boekje te vinden (in het Engels). Daarin wordt een interessante theorie uitgelegd van de voortgang van rosacea, blozen, het belang van het vermijden van huidirritatie en meer. Het boekje is gratis te downloaden in pdf formaat op de site van australian sciences. Hieronder volgt een korte versimpelde samenvatting.

Velen met rosacea zullen ongetwijfeld het fenomeen herkennen, dat wanneer je een warme kamer binnenkomt, je vrijwel direct zo rood wordt als een stoplicht.`De onderliggende biologische processen van blozen wanneer je rosacea hebt, zijn in principe normaal. Het lichaam zet processen in gang die ervoor zorgen dat het lichaam niet te warm wordt.

De belangrijkste onderdelen van deze processen zijn:

0 Zweten

0 het openzetten van de bloedvaten

Het is alleen maar logisch, dat wanneer je meer bloedvaten en meer zenuwen in je huid hebt, dat je ook meer gaat blozen wanneer je lichaam bovengenoemde  processen in gang zet. De zenuwen worden geprikkeld en laten stoffen los zodat de bloedvaten gaan openstaan en andere zenuwen weer geactiveerd worden. Als dit (te) vaak gebeurt, dan leidt dat tot angiogenese (vorming van bloedvaten) en vorming van zenuwen. Daarom is het belangrijk om het hevige blozen zoveel mogelijk te vermijden. De vorming van bloedvaten en zenuwen kan weer leiden tot een heel gevoelige huid die gemakkelijk weer gaat blozen, omdat daar niet veel meer voor nodig is.

Zij raden onder andere IPL aan om de hoeveelheid bloedvaten te verminderen. Dit kan de vicieuze cirkel doorbreken van veel bloedvaten-> blozen-> meer zenuwen en bloedvaten-> hypergevoelig-> blozen.

Het boekje van australian sciences kun je hier downloaden (gratis).

update 2013 Het lijkt er op dat de hele site van australian sciences weg is, evenals de download.

 

Daarom kun je hem hier downloaden rosacea booklet 2009 : rosacea-bookle-2009

Plaats een reactie

1 × 2 =