Het eliminatiedieet (voor rosacea)

Bij een eliminatiedieet worden de meest voorkomende problematische voedingsmiddelen verwijderd uit het eetpatroon en langzaam weer opnieuw geïntroduceerd. Het is een goede manier om achter je persoonlijke rosacea triggers te komen. De wetenschap heeft nooit aangetoond dat er een direkte relatie is tussen voeding en rosacea. Het is wel bekend dat voeding die ervoor zorgt dat de bloedvaten tijdelijk verwijden, rosacea erger kan maken, denk bijvoorbeeld aan alcohol, pittige kruiden en hete soep. Niet bij iedereen met rosacea is voeding een probleem. Dit neemt niet weg dat veel mensen met rosacea toch merken dat er een relatie is tussen wat ze eten en de ernst van de symptomen.

 

Bij een eliminatiedieet kan het lang duren voordat je resultaten ziet.

De beste manier om te beginnen is om eerst een dagboekje bij te houden en op te schrijven wat je hebt gegeten en hoe je huid reageert. Het is handig om de triggerlijst van meest voorkomende problematische voedingsmiddelen erbij te hebben. Dit geeft je in ieder geval een beetje een idee van mogelijke valkuilen. De triggerlijst is slechts een leidraad, het kan maar zo zijn dat je heel andere triggers hebt. Meestal hebben mensen er meerdere. Als je een idee hebt van je persoonlijke triggers, kun je ze controleren. Laat de verdachte voedingsmiddelen tenminste 10 dagen achterwege. Na 10 dagen kun je ze 1 voor 1 weer introduceren, na maximaal 4 dagen moet een negatieve reactie duidelijk zijn. Is er geen negatieve reactie van de huid, dan is het wellicht toch geen trigger.

Behalve de triggerlijst zijn er nog wat andere aanknopingspunten. Histamine in voeding kan de bloedvaten verwijden, lees hier meer over histamine en voeding.

Veel suiker en melkproducten hebben een mogelijk negatief effect op acne, hiervoor zijn een aantal aanwijzingen.

Verder zeggen sommige mensen baat te hebben bij een basisch-zuur dieet of bij het ontstekingsremmende dieet.

Reacties

RE: Het eliminatiedieet (voor rosacea)Sandra B. 23-12-2012 22:06

Ik heb dit gedaan lang geleden en ik heb ontdekt dat ik heel erg rood word van pinda’s en van aardbeien!

Plaats een reactie

1 × 5 =