Verzorging van rosacea: 11 tips

Rosacea kan grote invloed hebben op hoe je je voelt. Iedereen kan het immers zien. Het gebruik van make-up kan helpen om de aandoening te camoufleren. Het vinden van goede gezichtsverzorgingsproducten en cosmetica kan lastig zijn. Veel producten kunnen de huid irriteren. Vooral de huid bij mensen met subtype 1 rosacea is erg gevoelig. Wees daarom extra voorzichtig als je iets nieuws gaat proberen. Goede verzorging is: Niet Irriteren!

Een paar algemene tips:

 1. Gebruik geen washandje en trek en wrijf niet te hard op je huid.
 2. Gebruik geen zeep en het water moet niet te heet zijn.
 3. Wanneer je een nieuw product gaat gebruiken, doe dat dan niet een paar uur voor een belangrijke afspraak. Alles kan je huid irriteren, en je   loopt kans dat je slecht reageert.
 4. Het verstandig om het eerst op een klein stukje huid uit te proberen en niet gelijk je hele gezicht in te smeren.Als je een negatieve reactie hebt op het product, dan blijft de schade beperkt.
 5. koop producten met zo weinig mogelijk ingrediënten. Hoe minder ingrediënten, hoe minder kans op irritatie.
 6. Wanneer je het voelt branden of prikken, was het er dan zo snel mogelijk af! Branden en prikken = geen goed teken!
 7. gebruik olievrije producten.
 8. (Als cremes zoals rozex en andere geneesmiddelen die je van je arts hebt gekregen irriteren, geef dit dan aan bij je arts. Misschien zijn er andere opties.)
 9. Denk eraan dat waterproof make up lastiger te verwijderen is en dat je misschien harder moet wrijven om het er weer af te krijgen (wat irriteert) of andere producten moet gebruiken om de make up te verwijderen (die misschien ook irriteren.)
 10. Vergeet niet je huid te beschermen tegen de zon.
 11. Een droge huid kan minder hebben en geeft eerder jeuk.

Verzorgingsproducten die het volgende bevatten kun je het beste vermijden: Hamamelis (toverhazelaar), menthol, eucalyptus, parfum, alcohol, pepermunt en “lactic acid”. Een uitgebreide lijst is hier te vinden. Het is aan te raden om eerst een proefverpakking te kopen van een product wat je wilt proberen. Op die manier bespaar je jezelf een hoop geld.

 

Over het algemeen zijn producten gericht op “gewone acne” te agressief voor de rosacea huid. Er zijn verzorginsproducten op de markt die speciaal bedoeld zijn om een rode huid en/of rosacea te bestrijden. Ze zullen niet voor iedereen een uitkomst bieden. Dit soort producten kan helpen maar verwacht niet dat ze de rosacea symptomen wegnemen.

Hieronder een kort overzicht:


Eucerin heeft een reeks anti-redness producten. Een corrigerende fluid, een nachtcreme en een reinigingsgel. Het actieve bestanddeel is licochalcone (een zoethoutwortel extract). Op de site van eucerin kun je een volledige ingredienten lijst vinden. De fluid werkt direct omdat het een groene tint heeft en dus roodheid camoufleert.

 

Dermalogica heeft een product genaamd “sheer tint redness relief spf 15”

Van hun site: “Reduceer roodheid, voorkom vurigheid en irritatie met deze kalmerende en getinte moisturizer.”

1 gedachte over “Verzorging van rosacea: 11 tips”

 1. Ik heb resacea,
  Waar kan ik in de stad Utrecht een proefflacon krijgen van “sheer tint redness relief spf 15”
  Bij coorbaad dank

  Beantwoorden

Plaats een reactie

drie + twee =