IBD ook gelinkt aan rosacea?

Een recente landelijke studie in Taiwan heeft een verhoogd risico op inflammatoire darmziekte (IBD) bij mensen met rosacea gevonden. Niet te verwarren met IBS (prikkelbare darm). IBD kwam in deze studie significant vaker bij mannen voor.

In de nieuwe studie onderzochten Dr. Chun-Ying Wu en collega’s de diagnoses van IBD, waaronder de ziekte van Crohn en ulceratieve colitis, in 89.356 proefpersonen met rosacea en tweemaal zo veel proefpersonen zonder rosacea. Ze gebruikten daarvoor hun nationale verzekeringsdatabase.

De onderzoekers vonden dat individuen met rosacea 1,94 keer meer kans hebben op IBD dan die zonder. Mannelijke rosacea patiënten hadden 3,52 keer meer kans op IBD dan de controlegroep. Het risico was echter lager bij rosacea-patiënten die al langer antibiotica namen, maar deze bevinding had geen statistische betekenis.

Inflammatoire darmziekte komt voor in delen van de darm die de hoogste bacteriële concentraties bevatten. De samenstelling van de darmflora die werd waargenomen bij patiënten met IBD was anders dan die van de controle groep. Er is echter geen specifiek micro-organisme geïdentificeerd in het ziekteproces van IBD, en klinische proeven hebben controversiële resultaten opgeleverd.

Hoewel er geen statistisch significante verschillen waren in het aantal nieuwe gevallen van IBD bij de patiënten met rosacea in de studie, is het mogelijk dat er een beschermend effect is tussen langdurig gebruik van antibiotica en IBD-ontwikkeling, aldus de onderzoekers. (M.A.W. Vaak krijgen mensen met rosacea langdurig een lage dosis antibiotica om de symptomen van rosacea te onderdrukken, het is mogelijk dat dit een preventieve werking heeft bij de ontwikkeling van rosacea.)

Resultaten van eerder onderzoek bleken aan te geven dat veranderingen in darmbacteriën mogelijk verantwoordelijk kunnen zijn voor ontsteking in rosacea, en dat dit deels de reden kan verklaren dat antibiotica effectief zijn bij de behandeling van rosacea. (hoewel anderen daar anders over denken).
Zij merken nog op dat het langdurig gebruik van antibiotica de darmflora kunnen veranderen.

Referentie:

Wu CY, Chang YT, Juan CK, et al. Risico van inflammatoire darmziekte bij patiënten met rosacea: Resultaten van een landelijke cohortstudie in Taiwan. J Am Acad Dermatol 2017 mei; 76 (5): 911-917.

 

Wat moeten we met deze informatie (en wat niet?)

  • Dat je rosacea hebt wil niet zeggen dat je ibd krijgt.
  • Er is een relatie gevonden, geen oorzakelijk verband.
  • De reden van de werking van antibiotica bij rosacea is niet duidelijk.
  • Niet bij alle vormen van rosacea is antibiotica effectief
  • In dit onderzoek wordt niet genoemd welk type rosacea de mensen met IBD hadden.
  • De onderzoeksgroep is enorm, ik weet niet hoe de verzekeringsdatabase van Taiwan werkt, maar ik vind het bijzonder dat daarin ook de bacteriele samenstelling van de darm in wordt opgeslagen, of er mist iets aan het oorspronkelijke artikel.
  • Er is al vaker een link gevonden tussen rosacea en darmproblemen.

Plaats een reactie

zestien − 9 =