IPL, KTP, PDL en nd:Yag laser bij het verwijderen van couperose

Ipl en laser therapie is effectief tegen het verwijderen van couperose (kleine gebroken bloedvaatjes) en roodheid. Het grote voordeel van IPL en Laser, is dat er weinig nazorg nodig is. In een artikel in de “Dermatology Times” worden de verschillende vormen van lasers benoemd. De verschillen zijn niet erg groot. Allemaal kunnen ze helpen bij het verwijderen of verminderen van roodheid en couperose, maar wel zijn er kleine verschillen.

Om inzicht te hebben van wat ze voor je kunnen doen als het gaat om het verwijderen van couperose heb ik hier een overzicht:

PDL (pulsed dye laser) Geeft geel licht tussen 585nm en 595 nm golflengte. Het kan doordringen tot de beschadigingen die hemoglobine bevatten. Hemoglobine geeft bloed de rode kleur. PDL is een goede keus voor kleine tot gemiddelde bloedvaatjes en is minder geschikt voor de grotere bloedvaatjes.

KTP laser: Geeft licht tussen de 532 nm en 1064nm golflengtes. De KTP laser kan respectievelijk oppervlakkige en dieper gelegen couperose treffen. KTP is een goede keuze bij kleinere bloedvaatjes.

IPL Geeft een brede reeks van licht (550nm tot 1200nm) en is geschikt om de wat meer diffuse roodheid aan te pakken. Het is minder geschikt voor de individuele bloedvaatjes.

Nd:Yag

In het artikel wordt speciaal aandacht gegeven aan mannen met rosacea. Volgens de arts die aan het woord komt, is er een verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om rosacea. Mannen wachten vaak langer voordat ze naar de dokter gaan met hun huidklachten en komen pas voor een laserbehandeling als de couperose / rosacea ernstiger is. Relatief grotere zichtbare bloedvaten bij de neus komen bij mannen dan ook vaker voor. Voor deze bloedvaten is de nd:Yag geschikt. Volgens de arts in het artikel moet de laser worden afgesteld op 1064nm voor grote bloedvaten. De nd:YAG gaat dieper dan zowel de KTP als de PDL laser.

De nd:Yag geeft meer energie, maar verhoogd ook het risico op complicaties. Het risico op blaren en zweren is verhoogd, maar ook de kans op atrofie is hoger, aldus het artikel.

Het minimum aantal behandelingen voor laser of ipl therapie is vaak twee tot drie. Meer ernstige roodheid kan wel 5 tot 6 sessies met laser of ipl nodig hebben.

Bron

 

4 gedachten over “IPL, KTP, PDL en nd:Yag laser bij het verwijderen van couperose”

 1. Hallo, ik heb last van diffuse roodheid. Ik heb slechts een paar zichtbare bloedvaatjes aan mijn neus en aan mijn oog. Verder heb ik een gave huid, zonder pukkeltjes of ontstekingen. Ik heb 2 weken geleden een laserbehandeling gehad met de laser, EXCEL V Cutera. (Ik heb vrij veel last gehad van een opgezwollen gezicht de dag na de behandeling). Maar, ik zie amper/eigenlijk geen verbetering. Ik weet niet precies welk soort laser deze is die ik heb gehad; KTP/PDL? Mijn vraag is hierbij : wat is de beste laserbehandeling als je van de diffuse roodheid af wil? Moet je dan bij iedere dermatoloog gaan vragen met welk soort laser ze werken of hebben ze die allemaal?

  Beantwoorden
  • Hoi
   Ik ben geen medicus, maar ik heb IPL gehad. Ik zag ook eerst geen verbetering, maar ze zeiden dat het normaal was en dat ze verschillende sterktes moesten uit testen. Pas toen het blauwe plekken opleverde deed het zijn werk. Ik denk dat ze allemaal een ander apparaat hebben.

   Beantwoorden
   • Fijn dat de IPL jou geholpen heeft, al was het eerst misschien wel even schrikken (blauwe plekken) – dat lees ik bijna nergens dat je dat kunt krijgen. Ben ik vast gewaarschuwd..

    Beantwoorden
  • herkenbare vraag “moet je dan bij iedere dermatoloog gaan vragen met welk soort laser ze werken?” Ik heb vandaag een (gratis) intakegesprek aangevraagd bij een centrum dat gespecialiseerd is in lasebehandelingen. Zij hebben apparatuur waarmee ze veel verschillende lasers kunnen toepassen en schermen ermee dat ze 20 jaar ervaring hebben met oa Rosacea, en dat ze op maat de juiste laser uitkiezen. Ben benieuwd. https://www.lasercentrumbiltstraat.nl/
   Vind het maar lastig allemaal. Vooral m’n neus vind ik toch best een droevig geval. hoop dat er echt iets aan te doen is.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

vier × 4 =