PTSS en rosacea

Wetenschappers identificeren verbinding tussen PTSS en Rosacea

 

PTSS Post-traumatische stress-stoornis (PTSS) kan gepaard gaan met lichamelijke klachten zowel als klachten van mentale aard – met inbegrip van een verhoogd risico op een aandoening die bekend staat als neurogene rosacea. Dit is het resultaat van een onderzoek dat aandacht kreeg  bij de recente jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Dermatology ( AAD) in Amerika.

 

PTSS is een psychische aandoening waarbij de symptomen vaak ontstaan na ervaringen die een persoon ervaart als schokkend, angstaanjagend of gevaarlijk.

Naast psychische klachten zoals  flashbacks, hallucinaties en angst,  kan PTSS worden geassocieerd met lichamelijke aandoeningen, waaronder cardiovasculaire ziekten, ademhalingsproblemen, gastro-intestinale stoornissen, chronische pijn en slaapstoornissen.

 

Beeldvormingsonderzoeken van PTSS hebben een verminderde capaciteit van de hersenen om angstreacties te remmen gevonden, wat kan leiden tot verhoogde reacties in het autonome zenuwstelsel en andere neurale veranderingen.

 

Een groeiend aantal onderzoekers ziet neurogene rosacea als een subset van rosacea die wordt geassocieerd met neurologische en neuropsychiatrische aandoeningen zoals hoofdpijn, depressie, essentiële tremor en obsessief-compulsieve stoornis. De symptomen zijn meestal gelijk aan suptype 1 rosacea, met een branderig of stekend gevoel in het gezicht. Verder zijn roodheid en blozen de meest voorkomende symptomen. Wetenschappers speculeren dat een  niet goed functionerend  zenuwstelsel de oorzaak kan zijn, maar meer onderzoek is nog steeds nodig om de ware aard van deze mogelijke vorm van de aandoening vast te stellen.

 

De patiënten die deelnamen aan het onderzoek zeiden dat psychologische stress vaak voorafgaat aan de opvlamming van hun rosacea symptomen. Onderzoekers wezen er op dat medicijnen die de stemming verbeteren ook de rosacea minder ernstig maakt.

 

Hoewel PTSS in verband wordt gebrachtmet een hogere prevalentie van neurogene rosacea, is verder onderzoek nodig. (uiteraard)

Plaats een reactie

vijf × 5 =