Rosacea behandelen, wat kan je zelf doen?

Reguliere behandelingen voor rosacea bestaan meestal uit antibiotica die je kan slikken of kan smeren. Een  overzicht van medicamenteuze behandelingen kan je hier vinden. Behalve medicijnen is lichttherapie, zoals IPL een optie. Er zijn nieuwe medicijnen in ontwikkeling, maar het kan nog lang duren voordat deze op de markt komen.

Op het internet is ontzettend veel informatie te vinden over alternatieve behandelingsmethoden en zelfhulp. Je kunt lezen over de ervaringen  van anderen en wat hen geholpen heeft. Misschien besluit je door het lezen van al die ervaringen dat je hun methode ook gaat proberen. Iedere keer is er toch weer de hoop dat het een wondermiddel zal zijn en vaak ontdek je dat het een beetje helpt (maar alle beetjes helpen), of dat het niet werkt, of dat het juist helemaal averechts werkt. (Het is heel frustrerend dat er echt helemaal niets is wat iedereen helpt.) Wees er op bedacht dat sommige middelen schade toe kunnen brengen, ook methoden die bestempeld worden als “natuurlijk” of homeopathisch.

 

Het is soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. Aan de ene kant zijn er de oprechte ervaringen van anderen met rosacea die hun “lotgenoten” willen helpen, aan de andere kant zijn er slimme verkopers die je van alles proberen te verkopen en sommigen garanderen zelfs dat hun methode werkt. (Als het te goed is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.)

kijk uit voor:

 • Geheime formules : Echte wetenschappers delen wat ze weten
 • Wondermiddelen en “doorbraken.”
 • Snelle, pijnloze en vooral gegarandeerde oplossingen

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat reguliere behandelingen ook niet voor iedereen werken en dat je voor de behandeling van rosacea dan misschien bent aangewezen op zelfhulp middelen en alternatieve methoden. Hieronder heb ik informatie verzameld over alternatieve en zelfhulp methoden waar anderen baat bij hebben gehad.

Overzicht van “alternatieve behandelingsmethoden” voor rosacea en nuttige tips;

 • Zinc oxide lijkt een ontstekingsremmende werking te hebben. Vroeger, voordat er chemische zonnefilters op de markt waren werd het gebruikt in als zonnebrandcremes. Het grote nadeel van zinc oxide was, dat het een witte waas achterlaat op je huid. Het wordt nog steeds wel gebruikt in zonnebrand cremes, al dan niet in combinatie met titanium dioxide (een andere natuurlijke zonnefilter). Verder wordt zinc oxide gebruikt in minerale make –up en in crème voor baby’s (tegen luieruitslag). Als je zinc oxide wilt proberen, let er dan op in welke formulering het product zit. Als je overdag niet met een witte waas wilt lopen kun je kiezen voor een zonnebrandcrème waar ze de deeltjes zo klein hebben gemaakt dat je minder wit uitslaat, of het alleen voor het slapen gebruiken. Overigens is er in Nederland goedkope zinkzalf te koop, met alleen vaseline en zinc oxide (merken Daro en dr. Schwaab)
  • Het vermijden van triggers wordt algemeen beschouwd als een goede methode om rosacea te kalmeren. Uit veel enquetes onder “patienten” blijkt dat voeding vaak triggers kunnen zijn. Daarvoor zijn verschillende redenen. Lees hier meer.
  • Sommigen hebben baat bij een histamine beperkt dieet.

   

   

   

  • blozen bij rosacea. Hoewel het niet echt een zelfhulp methode is, bevat het wel interessante informatie.
  • Het dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème, ook als het niet zo zonnig is. Hier kan je meer lezen over zonnebrandcremes bij een gevoelige huid en over zonschade, een mogelijke oorzaak van rosacea. Aangeraden wordt een spf van 30 of hoger.
  • Het rosacea dieet van Brady Barrows, uit zijn boek rosacea 101 (Engels). De kerngedachte van dit dieet is dat koolhydraten en suikers slecht zijn.  Het boek is verkrijgbaar bij bol.com
  • Het bestrijden van demodex folliculorum. Deze mijt wordt soms genoemd als mogelijke veroorzaker van rosacea subtype 2. In de wetenschappelijke literatuur wordt Tea Tree olie genoemd als effectief middel tegen deze mijt. Helaas is Tea Tree olie niet bepaald huidvriendelijk en kan het enorm irriteren. Daarbij stinkt het erg en je ogen gaan er van tranen. Niet echt een aanrader dus. Wees er vooral voorzichtig mee en zeker niet gebruiken in de buurt van je ogen. Een ander middel waarvan gezegd wordt op internet dat het effectief is tegen demodex is duindoorn olie. Voor zover ik heb kunnen vinden is er geen onderzoek gedaan of dit ook werkelijk zo is. (Misschien is het wel een marketing truc van de duindoorn olie fabrikanten).
  • Ijsblokjes: Het zuigen op ijsblokjes kan hevig blozen (tijdelijk) stoppen.

  Stress management technieken, stress is slecht voor de huid.

   

  • Draag op zonnige dagen altijd een zonnebril om je ogen te beschermen, zeker bij rosacea van de ogen.
  • Lees het label van je voedingssuplementen, er zou bijvoorbeeld niacine in kunnen zitten.
  • Zorg dat je genoeg slaapt, te weinig slaap kan leiden tot stress en stress is slecht voor de huid.
  • Gebruik een niet irriterende creme om je huid te beschermen tegen koud en winderig weer. Een sjaal kan ook helpen, maar zorg dat je niet te warm wordt.
  • Zorg dat het niet te warm wordt in huis en ga niet te dicht bij de verwarming of open haard zitten.
  • Een ander dieet is het ontstekingsremmende dieet.
  • Lees ook dit artikel over rositta, gezien het aantal positieve reacties mag het in deze lijst niet ontbreken als alternatieve behandeling.

  2 gedachten over “Rosacea behandelen, wat kan je zelf doen?”

  Plaats een reactie

  achttien − 1 =