Rosacea subtypes eigenlijk verschillende aandoeningen?

In 2002 heeft een groep onderzoekers rosacea onderverdeeld in 4 subtypes. Ook stelden zij dat de verschillende subtypes elkaar kunnen overlappen. (Een overzicht van de verschillende subtypes kan je hier vinden.)

subtype-1-en-subtype-2
subtype-1-en-subtype-2Naar aanleiding van onderzoek is het de vraag of deze subtypes niet gewoon verschillende aandoeningen zijn. Rosacea zou in die zin een containerbegrip zijn voor verschillende huidaandoeningen met verschillende oorzaken. Dit onderwerp is besproken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de AAD (een Amerikaanse vereniging voor dermatologen). Dr. Frank Powell is een vooraanstaande dermatoloog en expert op het gebied van rosacea en spreekt zich uit over dit onderwerp.. Hij heeft meerdere onderzoeken gedaan naar rosacea. Een aantal aanwijzingen komen uit zijn onderzoeken naar boven die de stelling onderschrijven.

Hij maakt het onderscheid tussen type 1 (rood gezicht, couperose) en type 2 (papels en pustels) duidelijk.

  • Type 2 rosacea komt even vaak voor bij mensen die binnen werken als bij mensen die buiten werken. Er is geen enkele link gevonden tussen UV blootstelling en type 2 rosacea. Type 1 rosacea komt veel vaker voor bij mensen die buiten werken dan bij mensen die binnen werken. Er is een significante relatie tussen type 1 rosacea en schade aan de huid als gevolg van blootstelling aan de zon. Dr Powell zegt dat het mogelijk is, dat type 1 rosacea een vorm is van “heliodermatitis”. Chronische zonnebrand, zeg maar.
  • De weefsel veranderingen zijn verschillend voor type 1 en type 2. (Deze onderzoeksbevindingen zijn nog niet gepubliceerd.)
  • Bestaande behandelingen met antibiotica zijn eigenlijk vooral effectief bij type 2 rosacea en maar zeer beperkt bij type 1 rosacea. Dit is toch vreemd wanneer het dezelfde aandoening zou zijn met dezelfde oorzaak.
  • Vroeger werd rosacea gezien als hoofdzakelijk een aandoening van de bloedvaten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat type 2 toch voornamelijk een probleem is van de uitvoergang van de talgklieren. De ontstekingen concentreren zich op de follikels. Dr Powell vraagt zich af welke rol demodex mijt speelt in dit geheel. (En zelfs of een pukkel bij rosacea de “grafsteen” is van een demodex mijt.)

3 gedachten over “Rosacea subtypes eigenlijk verschillende aandoeningen?”

  1. Ik wil ook graag informatie over de ziekte van morbihan. Heb het al sinds mn 14de levensjaar en ben nu 28. Ik wil graag weten of het mogelijk is om van het vocht af te komen rond mn ogen. Dat zal al een hele opluchting wezen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

drie × 2 =