Waarom curcumine (in kurkuma) ontstekingsremmend werkt

Kurkuma is een plant die onder meer gebruikt wordt in curry gerechten, van oudsher wordt deze plant veel gebruikt als hulpmiddeltje tegen allerlei kwalen, vooral in Azië. Onderzoek naar de biologische rol van curcumine (dit is te vinden in kurkuma) geeft nieuwe inzichten in de werkzaamheid van deze plant. Uit het onderzoek blijkt dat curcumine een bepaalde soort peptiden verhoogd. Het gaat om peptiden die een rol spelen in het immuunsysteem. Het immuunsysteem helpt om infecties af te weren bij mensen en dieren. Het gaat specifiek om cathelicidine. Cathelicidine, of een teveel daarvan wordt door sommige wetenschappers gezien als mogelijke oorzaak van rosacea.

 

Curcumine kan dus door zijn werking op het cathelicidine niveau ontstekingsremmend werken. Het was al eerder bekend dat vitamine D het cathelicidine niveau kan verhogen. Curcumine is vergeleken met vitamine D niet zo effectief, maar wel meetbaar effectief. Curcumine wordt over het algemeen in kleine hoeveelheden geconsumeerd. Volgens onderzoekers is het mogelijk dat de consumptie van curcumine over een langere periode helpt beschermen tegen infecties, vooral tegen infecties van maag en darmen. In het onderzoek is overigens ook gekeken naar het effect van omega 3 op het niveau van cathelicidine, maar omega 3 had geen effect. Curcumine verdrievoudigde het niveau bijna .

Kurkuma en rosacea

 

Op het internet heb ik verschillende verhalen gevonden van mensen die aangeven dat het gebruik van kurkuma hun rosacea symptomen verminderde. Op zich is dit vreemd. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat mensen met rosacea een teveel hebben aan cathelicidine. Een overactief immuunsysteem lijkt een rol te spelen in rosacea. Het verder verhogen van het cathelicidine niveau zou in theorie de symptomen van rosacea moeten verergeren. Ook blijken mensen met rosacea een afwijkende vorm van cathelicidine te hebben.

 

Het is wachten op meer onderzoek naar de relatie tussen het immuunsysteem en rosacea.

 

Doxycycline is een veel gebruikt antibioticum tegen rosacea. Een van de redenen dat het werkt is volgens wetenschappers omdat het de activatie van cathelicidine juist remt. Lees hier meer over doxycycline

 

 

 

Meer lezen over cathelicidine en het immuunsysteem

 

Meer lezen over vitamine d en cathelicidine

 

Meer lezen over Azelainezuur en het immuunsysteem

 

Het gebruik van Kurkuma

 

Grote hoeveelheden kurkuma consumeren kan onveilig zijn. Het gebruik van kurkuma tijdens de zwangerschap is waarschijnlijk onveilig. Het kan de baarmoeder stimuleren, waardoor de zwangerschap risico loopt. Kurkuma kan problemen met de galblaas erger maken. Het kan de bloedstolling vertragen, dus in ieder geval niet gebruiken in combinatie met medicijnen of kruiden die ook de bloedstolling kunnen vertragen, zoals knoflook.

 

Wellicht zijn er meer haken en ogen aan het gebruik van kurkuma, raadpleeg dus altijd een arts als je het bijvoorbeeld als suplement wil gaan gebruiken.

Meer lezen: Alles over de positieve en negatieve kanten van kurkuma

Plaats een reactie

4 × vijf =