Aspirine als preventie tegen melanoom

Vrouwen die langer dan 12 jaar aspirine nemen, kunnen misschien het risico op huidkanker met 30% verminderen, zo blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het online tijdschrift “Cancer”.  Onderzoekers zijn er nog niet klaar voor om te zeggen dat aspirine gebruikt kan worden om melanoom te voorkomen, maar ze vonden wel dat hoe langer vrouwen aspirine namen, hoe lager het risico was op melanoom. Melanoom is een gevaarlijke vorm van huidkanker.

De ontstekingsremmende eigenschappen van aspirine lijken een effect te hebben op het risico op huidkanker. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die aspirine namen 21% minder kans hadden op het ontwikkelen van een melanoom. Het risico was nog kleiner voor vrouwen die langdurig aspirine namen. De onderzoekers hebben gekeken naar andere factoren, het voedingspatroon, activiteiten en andere medicijnen.  Na 5 jaar aspirine gebruik was het risico 30% minder op kanker.

De onderzoekers vinden dat er een klinisch onderzoek ontwikkeld zou moeten worden om te kijken of aspirine gebruikt kan worden als preventie middel. Voordat je zelf aspirine gaat nemen moet je het bespreken met je dokter. Aspirine is niet altijd veilig. Het heeft bijwerkingen en risico’s. Er is het risico op maag- darm bloedingen en het syndroom van Reye.

Te veel aspirine kan leiden tot oorsuizen. Aspirine heeft interactie effecten met andere medicijnen en kan leiden tot nierproblemen. Aspirine kan ook interactie effecten hebben met homeopatische middelen en voedingssupplementen. Overigens: behalve het verlagen van het risico op melanoom, is het nemen van aspirine ook gerelateerd aan minder kans om colorectale kanker (dikkedarmkanker) en kan het het leven van mensen die het al hebben en er voor behandeld worden verlengen, aldus gerelateerd onderzoek.

Plaats een reactie

15 − 3 =