cathelicidine

zondag, 03 april 2011 11:06

Rosacea wordt mogelijk veroorzaakt door een ontregeling van het immuunsysteem. Het immuunsysteem reageert onder normale omstandigheden op bijvoorbeeld ziekteverwekkers, UV schade, trauma’s etcetera met onder andere antimicrobieele moleculen. Een daarvan is cathelicidine (ll-37). Je zou het kunnen zien als een natuurlijk antibioticum. Uit onderzoek van de Amerikaanse onderzoeker Gallo blijkt, dat mensen met rosacea meer van deze moleculen hebben in hun huid. Ook hebben deze moleculen een abnormale vorm. Deze abnormale moleculen zetten het immuunsysteem in gang met als gevolg een ontstekingsreactie. (Dit hebben ze uitgetest op muizen).  Het probleem is dat deze ontstekingsreactie niet meer stopt. De ontsteking gaat door en kan roodheid, pukkels en uiteindelijk rhinopyma veroorzaken. Sommige cathelicidine worden aangestuurd door vitamine D mechanismen. Vitamine D halen we vooral uit zonlicht en in mindere mate ook uit voedsel. In theorie zou vitamine d dus kunnen bijdragen aan de symptomen van rosacea. Bij bijvoorbeeld atopische dermatitis is er een tegenovergesteld probleem, bij atopsiche dermatitis zijn er niet genoeg cathelicidines om de huid te beschermen tegen ontstekingen.

Volgens Gallo kunnen rosacea patienten mogelijk baat hebben bij therapieen die de cathelicidine blokkeren. Helaas zijn er nog geen medicijnen op de markt. (Zie hier voor meer informatie). Er zijn ook nieuwe medicijnen in ontwikkeling die ingrijpen op het immuunsysteem van de huid.

Een ontregeling van het immuunsysteem het het mechanisme van rosacea verklaren. Het is echter nog steeds niet duidelijk waarom mensen met rosacea een afwijkende vorm van cathelicidine hebben, of waarom ze er teveel van hebben.

nieuws van 21/7/2011

Het team van Gallo van  de universiteit van California gaat onderzoek doen naar het effect van aminocapronzuur op antimicrobiele peptiden in de huid van mensen met rosacea. De hypothese is, dat aminocapronzuur dat op de huid wordt aangebracht zou kunnen leiden tot veranderingen in het immuunsysteem door de activitatie van antimicrobiele peptiden te verlagen. De eerste (voorlopige) resultaten worden verwacht in juli 2012.

http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01398280

Volgens de Engelse wikipedia is aminocapronzuur (of Aminocaproic Acid (ACA)) een derivaat van het aminozuur lysine.
Het schijnt gebruikt te worden in het middel “Amicar” wat effectief is in de behandeling van stollingsziektes.
http://en.wikipedia.org/wiki/Aminocaproic_acid

Update 15/6/2013

Uit onderzoek blijkt dat mensen met rosacea relatief meer vitamine D in hun lichaam hebben. Lees hier meer over dit onderzoek

UPdate 2016

Er is een nieuwe theorie geopperd door een wetenschapper op basis van de connectie tussen rosacea en het immuunsysteem en vitamine D

Een nieuwe theorie over het ontstaan van rosacea (en vitamine D)

 

 

Plaats een reactie

een × 4 =